Vill du byta bank? Så här gör du med konton och lån

Byta bank

Att byta bank tar inte mer än några dagar när det gäller lönekonto, sparkonton och vanliga banktjänster som internetbank, autogiro, e-fakturor, betalkort och kreditkort. Alla banker har en gemensam rutin för byte av bank. När du vill byta bank så vänder du dig till den nya banken och ber dem flytta över dina tjänster och pengar. Att byta bank kostar inget.

När det gäller bolån, privatlån, pensionsspar, fonder och aktier så kan rutinen med flytt se lite olika ut för varje bank. Vanligtvis tar det längre tid och brukar omfatta bankavgifter.

Jag vill byta bank men vet inte hur

Det är generellt den nya banken som hanterar bytet av bank. Du lämnar bara de uppgifter banken behöver. Själva bytet kan gå fort, normalt 3-5 bankdagar. Har du bankkort och koder så kan det ta lite längre tid eftersom de måste tryckas upp på nytt och skickas med posten.

Ta med dina uppgifter till banken

Innan du går till din nya bank så är det bra om du sammanställer en lista med konton och tjänster som du har hos din gamla bank. Här kommer tips på vilka uppgifter du ska ta med:

  • Vilken bank det gäller (Swedbank, Nordea, Handelsbanken, Länsförsäkringar, SEB etc)
  • Kontoutdrag
  • Kort
  • Användna krediter
  • Om du har autogiro eller inte
  • Stående överföringar
  • Vilka regelbundna insättningar du har
  • Om du har värdepapperskonton
  • Amorteringsunderlag på lån

Byta bank med bolån

Om du har privatlån eller bolån i din gamla bank så måste du lämna in en ny låneansökan hos din nya bank först. Den nya banken gör då en kreditprövning och tittar på dina amorteringsunderlag och blir du godkänd så löser banken det gamla lånet.

Ett bra tips är att få ett skriftligt godkännande att du får låna pengar av nya banken, innan du byter bank. Om du har bundet bolån så måste du betala en så kallad ränteskillnadsersättning till den gamla banken eftersom du löser lånet i förtid. Hur hög avgiften blir beror på hur stora lån du har och hur lång tid som återstår av bindningstiden. Vill du ta reda på hur stor din ränteskillnadsavgift blir så kan du använda kalkylatorn på Konsumenternas.se.

Blir det amorteringskrav om jag byter bank?

Om du flyttar ett bostadslån som tagits innan det befintliga amorteringskravet trädde i kraft (1 mars 2018), så gäller att lånet fortfarande inte omfattas av amorteringskravet. Om du utökar ditt bolån eller tar ett nytt lån så gäller det nya amorteringskravet.

Lämna en kommentar