Privatsparande kan rädda din pension

Privatsparande pension

Många är idag rädda för att pensionssystemet kommer att krascha i framtiden. Det krävs mer skatteintäkter för att finansiera allt fler pensionärer. Dessutom menar de flesta att den statliga pensionen är för låg. Räddningen är att börja med ett privatsparande i aktier eller fonder.

En bra långsiktig sparform är investeringssparkontot (ISK) där man betalar en schablonskatt på ca 1% per år istället för den traditionella skatten på 30%. I investeringssparkontot kan du äga både utdelningsaktier, tillväxtaktier samt fonder och du betalar ingen skatt när du säljer värdepapper i depån. Billigaste investeringssparkontot hittar du hos Avanza. Idag sparar omkring 1,8 miljoner svenskar i ISK-konton.

Politiker i regeringen har många gånger uttryckt i media att folket måste börja ta eget ansvar för sitt sparande. Budskapet är att det inte går att bara förlita sig på det statliga pensionssystemet. Det kommer att bli en stor utmaning för staten att behålla dagens penionsnivå, som redan är låg.

Eget sparande viktigt för privatekonomin

Med höga bostadspriser och prisuppgångar på mat, nöjen och andra konsumtionsvaror så förstår allt fler att det krävs ett månadssparande. Och om man inte sparar pengar till sig själv så kanske man gör det till sina barn.

Det finns en oro där ute, kommer pengarna räcka i framtiden? När det gäller den statliga pensionen så är det ytterst tveksamt. Därför är det klokt att lägga undan en slant varje månad på ett sparkonto med bra sparränta. En hög sparränta är det bästa sättet att få dina pengar att växa. Om du sedan återinvesterar räntan varje år så får du en ränta på ränta effekt som gör att dina pengar ökar snabbare. Vill man ta lite högre risk så kan månadssparande i gratisfonder som Avanza Zero vara en idé. I en sådan fond får du samma avkastning som svenska börsen.

Det bästa privatsparandet är det som blir av

För att ditt privatsparande ska vara uthålligt krävs det att du lägger upp en plan för hur mycket pengar du ska spara varje månad. Vanliga belopp som många sparar är 500 kr eller 1000 kr. Vissa väljer att använda procentsatser för att bestämma sin sparkvot. Är du ung och bara har dig själv att tänka på så kanske du kan ha en sparkvot på 30-50% av din lön. Har du däremot en familj med barn så kanske du bara kan spara 5-10% av din lön.

Försök att inte jämföra dig med andra allt för mycket. Det bästa sparandet är det som blir av. Även små sparbelopp blir stora med tiden. När man väl har etablerat en ny vana med att spara pengar så brukar månadssparandet öka med tiden.

Lästips: Privat pensionssparande

Lämna en kommentar