Bästa investeringen 2022

Bästa investeringen 2019

Vad är den bästa investeringen 2022? Det ska vi resonera kring i det här inlägget. Räntorna är fortfarande låga och vi har haft bullmarket i de flesta tillgångar sedan 2008. Vilka investeringar ger fortfarande bra avkastning?

Är aktier bästa investeringen?

Tittar vi på aktier i relation till räntan och alternativ avkastning så är de fortfarande attraktivt prissatta. Visst, det finns öar av högt värderade aktier bland storbolagen och tillväxtbolagen. Men som stockpicker så kan du ändå hitta aktier som bör kunna ge runt 10% per år i värdeökning. Sen kan såklart börsen i stort gå ner under tiden. Men som man brukar säga: Vinsttillväxt och aktiekursen följer varandra tillslut. Sålänge bolagen går bra och växer så kommer det bli en bra investering.

Lästips: Aktier med högsta direktavkastningen 2022

Hur är börsen värderad? Om vi tittar på prognoserna för 2022 så handlas börsen till P/E 16. Det är inte speciellt dyrt eller billigt, utan ligger nära historiska snittet på P/E 15. Eller om man inverterar P/E-talet och tittar på E/P så motsvarar det ungefär 6% i totalavkastning. Vinsterna för bolagen förväntas växa ungefär 4-5%. Ingen jättehög tillväxt, men ändå snabbare än inflation. Direktavkastningen i snitt ligger på 3,5% på börsen. Att investera i aktier är fortfarande det mest attraktiva alternativet i avkastning tillsammans med att investera i onoterade bolag eller starta eget företag.

Är fastigheter bästa investeringen?

Fastigheter har varit en extra populär investering sedan 2008. Det beror delvis på att vi inte hade någon större nedgång i fastighetspriserna i finanskrisen. Medan börsaktier kraschade totalt så framstod fastigheter som den trygga och stabila placeringen. Som investerare i fastigheter har du också haft räntesänkningar och låga räntor som medvind. Därför har mycket kapital strömmat in i fastigheter. Även fastighetsaktier på börsen har gått otroligt bra. Till exempel har Balder med Erik Selin har stigit 1900% sedan 2008 och FastPartner med Sven-Olof Johansson har stigit 450%. Ingen dålig avkastning i jämförelse med börsindex SIX30RX som klättrat 100% under samma tid. En komplett lista med alla fastighetsaktier hittar du här.

Vilka fler investeringar finns det?

Det finns fler alternativ till investeringar som fonder, guld, skog och obligationer. Den sparform som kanske är mest tillgänglig för småsparare är fonder. Där kan du hitta olika inriktningar mot t.ex. räntepapper, företagsobligationer eller fastigheter.

Guld är mer som en hedge mot sämre börsklimat och samhällsekonomi. Guldet i sig skapar inget kassaflöde, utan det bevarar som bäst värdet av pengar. Guldpriset kan dock svänga rejält. För dig som inte vill köpa fysiskt guld så kan guldfonder vara en bra idé.

Skog är en speciell investering som kräver skötsel och planer. Ofta går skogsmark i arv och det finns en stolthet i att förvalta den. Skogen genererar ett kassaflöde när man avverkar den. I övrigt så bevarar skogen pengars värde bra mot inflation. Priset på skogsfastigheter har stigit på senare år då det blivit lite trendigt att investera i skog.

Obligationer är något som institutioner köper, dessa värdepapper är egentligen svåråtkomliga som privatperson då beloppen ofta överstiger en miljon kronor. Då är det bättre att investera i obligationsfonder.

Hoppas du har blivit lite klokare på vilken tillgång som är bästa investeringen 2022. Det gäller att placera pengar så att de jobbar hårt åt dig. Lycka till med dina investeringar!

Lämna en kommentar