Börspodden 79 – ”Värdebloggar har åkt på en fetingsmäll i Vardia”. Avsnitt 79 med Johan Isaksson och John Skogman handlar om minusränta och vilka effekter den får och om Vardia kraschen – ”det här visar att värdebloggarna kanske inte är riktiga värdebloggare” säger John. Börspodden delar även med sig av tre köptips i det här avsnittet.
Börspodden ska hålla ett event den 21 mars i Lund. Där ska de spela in avsnittet, träffa bolag och presentera småbolag.
Börsen har gått ner några dagar. Johan tycker det känns lite bättre nu. Men han vill gärna se en större nedgång än så här.
En negativ ränta?
Minusränta – Johan förklarar: Sen Lehman föll hösten 2008 så har vi haft 524 räntesänkningar omkring i världen. Vad vill man uppnå med den negativa räntan? Riksbankerna och Centralbankerna runtom i världen vill genom att ta betalt av bankerna för att parkera pengar hos centralbanken, ska man istället stimulera utlånining vilket i sin tur ska leda till ökad konsumtion och investeringar. Dessutom vill man ha en så svag valuta som möjligt för att gynna sina exportbolag säger Johan.
Vilka effekter får negativ ränta?
- Finns möjlighet till kontant-arbitrage, det vill säga att du tar ut pengar och behåller dem ett år och sedan lämnar tillbaka dem. Dock skulle kosta en del att göra detta, handlar om oändligt mycket pengar säger John.
- Tufft för pensionsbolag – Pensionsbolag har avkastningsmål som kan bli svåra att leva upp till då obligationer har lägre avkastning med minusränta.
- Minusräntan kan få en negativ effekt istället för positivt. Folk kanske väljer att öka sin andel sparande istället för att konsumera. Jag har tidigare skrivit om vad minusräntan kan ha för effekt på sparkonton här.
Värdeinvesterare i Vardia
Vardia – Alla Sveriges värdebloggar har åkt på en fetingsmäll i Vardia säger John. Vardia var inte så stabilt som alla trodde. Vardia var tvungna att revidera sina resultat bakåt i tiden och behövde därför ta in en massa pengar. Vem vill försäkra sitt hus hos Vardia om det går så här dåligt? Om ditt hus mot förmodan brinner ner så vill du inte mötas av ”abonnenten du söker kan inte nås för tillfället” – säger John. Det här visar att värdebloggarna kanske inte är riktiga värdebloggare för aktiestinsen är i min bok en riktig värdebloggare” säger John
”Det här visar att värdebloggarna kanske inte är riktiga värdebloggare för aktiestinsen är i min bok en riktig värdebloggare” säger John.
Man köper aktier med historik och som ger utdelning, då vet man att det är riktiga pengar. Min favorit bland dessa bloggare är 4020-bloggen säger John. Han har fenomenala uträkningar på vart kassan tar vägen. Ta er en titt på hans hemsida om ni vill lära er om riktigt värde säger John.
Sälj, köp och avvakta
Norwegian – 30% kursfall på en månad. Har tagit fart nu när ledningen har blivit rejält ovän med piloterna. Ingångslönen för en styrman är 21.000 kr. Du tjänar mer på att vara förskolelärare än att vara Norwegian-pilot.
Fastigheter – Sven-Olof Johansson med flera har gett sin i Söderhamn och har köpt hyresbostäder från kommunala fastighetsbolaget. Anledningen till köpet ska vara bostadsbrist. Johans fru kommer från Söderhamn och det finns ingen bostadsbrist där eftersom de river hyreshus på löpande band. Det här är tecken på en ganska läskig riskvilja säger Johan. Man letar sig ut längre och längre på riskskalan.
Inför-utdelningar-strategi – Köp aktier i bolag där folk normalt inte köper för utdelning till våren. Köper du TeliaSonera inför utdelning så kan du ge dig sjutton på att den faller mer än 3 kr den dagen de handlas utan utdelning säger John. Hexagon, Elekta eller Axis kan ge gratis utdelning eftersom folk inte köper dem för utdelning.
Buffet, Omaha – Johan och John ska åka dit i maj. Där ska de träffa Sveriges mini-buffet Per H Börjesson.
Johns köptips: Aqua, Zalaris, RenoNorden. På Avanza-bloggen hittar du ticker och resten av de bolag som diskuteras.
Insiderfronten – Ola Rollén vräker ut Hexagon-aktier.
Bilia gör som Mekonomen och drar sig ur Danmark. Varför är det så svårt för svenska bolag att lyckas i Danmark?
Hexatronic – Har kommit med ett nyförvärv och nyemission. Förvärvet ser dyrt ut säger Johan. De tar in 11 miljoner extra för att stärka rörelsekapitalet. Säljrekommendationen för Hexatronic står kvar lika stark som förrut säger Börspodden.