Negativ ränta

Negativ ränta eller minusränta är en typ av “straffränta” som banker tar ut när de inte vill att folk ska sätta in mer pengar hos dem. När du går och sätter in pengar på ett sparkonto hos en bank så måste banken bokföra kapitalet som en skuld (eftersom de lånar pengarna av dig och måste betala ut en ränta). För att kontrollera och styra hur mycket pengar bankerna tar in som inlåning så kan de i tider med låg reporänta ta ut en avgift för de som har över ett visst belopp hos banken. Det gör att du måste flytta dina pengar till en annan bank eller annat sparkonto. Mest vanligt är det att de större bankerna tar ut denna form av negativ ränta eftersom de ofta har gott om kapital tillgängligt ändå.

Värdebloggar har åkt på en fetingsmäll i Vardia

Börspodden 79 – “Värdebloggar har åkt på en fetingsmäll i Vardia”. Avsnitt 79 med Johan Isaksson och John Skogman handlar om minusränta och vilka effekter den får och om Vardia kraschen – “det här visar att värdebloggarna kanske inte är riktiga värdebloggare” säger John. Börspodden delar även med sig av tre köptips i det här avsnittet. Börspodden ska… Läs Mer »

SJR är väldigt övervärderad

Börspodden 77 – “SJR är väldigt övervärderad”. Avsnitt 77 innehåller till största delen en intervju med Lauri Rosendahl från NASDAQ OMX om Strecket. Johan väntar på billigare börs och både Johan och John tycker att Stefan Ingves argument till att sänka räntan till negativ är helt fel. John har även en önskning om att Ola Rollén bjuder in… Läs Mer »