Vardia faller och många småsparare råkar illa ut

Idag är det mycket uppståndelse kring det lilla norska försäkringsbolaget Vardia Insurance Group (VARDIA) som redovisar en ordentlig förlust, når inte kapitalkraven och planerar nyemission. Aktien faller -60% på beskeded och olyckligt nog förlorar idag flera tusentals småsparare pengar.
Aktier - Dåliga nyheter kommer sällan ensamma
Det var i torsdags som Vardia handelsstoppades i Oslo och man hänvisade till ”ny information från revisor om redovisningsprinciper”.

Nyemission i Vardia försäkring

Jag är inte alls insatt i bolaget Vardia men det verkar som om det finns stora brister i hur man hanterar sin bokföring. Detta kan ju inte vi som småsparare veta när vi analyserar ett bolag som Vardia då vi tar hänsyn till de siffror som finns rapporterade. Det här är alltså ett exempel på bolagsrisk som är svårt att förutse. Det man kan göra för att begränsa den risken genom att sätta en regel för hur stort ett innehav får vara i sin aktieportfölj – 5% eller 10% till exempel. I Börspodden avsnitt 76 för några veckor sedan tog Johan upp det här med bolagsrisk:

”Jag tycker det kan vara riskfyllt att fokusera portföljen för mycket eftersom det kan hända oförutsedda saker som man inte kan styra över. Trots att man har läst på och kan allt om ett bolag så kan man få sig en smäll. Jag har själv varit inne på stark fokusering men har insett att det är ett farligt sätt att vara exponerad mot aktiemarknaden.”

Efter nyemission i Vardia kommer aktierna vara mindre värda eftersom de späs ut. Och på grund av bokföringsproblem så finns anledning till att misstänka att fler oväntade nyheter kan dyka upp från Vardia. För att citera Warren Buffett i sitt senaste aktiebrev som kom ut i lördags:

”In the world of business, bad news often surfaces serially: You see a cockroach in your kitchen; as the days go by, you meet his relatives.” – Warren Buffett’s Letters to Berkshire Shareholders, 28 februari 2015.

Det ligger mycket sanning och visdom i det uttlandet, men som jag skrev i mitt inlägg om Buffet härom dagen, så måste tyvärr många först bränna sig på en aktieaffär innan man söker upp Warren Buffetts råd och tips.

Använd diversifiering i framtiden

Mitt råd till dig är att investera i bolag som du förstår och som har gått med vinst i 10 år. Tänk själv och ta beslut själv. Använd diversifiering, gärna 10-20 bolag, eftersom det är viktigt att inte förlora pengar. Första uppgiften för en investere, som jag ser det, är att bevara kapitalet. Sedan är prioritet två att få det att växa.

För dig som investerat i Vardia så får du se en sådan här händelse som en viktig läxa, se till att du lär dig av den så kommer du att ta igen förlusten på sikt. Det är möjligt att Vardia återhämtar sig kursmässigt. Men faktum kvarstår att trovärdigheten för bolaget har fått sig en smäll och frågan är vad som mer döljer sig under ytan? En nyemission på det är tufft.

Livet går vidare, så lär dig av dagens händelse och investera långsiktigt i kvalitesbolag.

Lämna en kommentar