Svenska indexfonder är något som har blivit allt mer populärt. Fler och fler människor får upp ögonen för indexfonderna och vill man månadsspara på en långsiktig horisont är indexfonder ett mycket bra alternativ. Jämför man med många andra typer av fonder, aktier och värdepapper är indexfonder en av de tveklöst bästa investeringarna för privatpersoner.
Innan vi går vidare in på vilka svenska indexfonder som är de bästa ska vi först reda ut vad det är. Enkelt förklarat kan man säga att det är en typ av fond där investeringen ligger i bland annat aktier, men också i andra typer av värdepapper. Investeringen varierar beroende på hur jämförelseindexet ser ut. Indexfondens mål är att försöka se till så att avkastningen avspeglar jämförelseindex.
Populära svenska indexfonder hos Avanza
Avanza är kända för sitt stora utbud av fonder, aktier och andra värdepapper och kanske är det just därför som de har blivit en av de främsta plattformar för sparare. Tittar man på utbudet för svenska indexfonder är även detta brett och varierande. Här nedan har vi listat några av de bästa svenska indexfonderna som Avanza har att erbjuda.
- Avanza Zero
- SPP Aktiefond Sverige A
- SEB Hållbar Sverige Indexnära
- PLUS Småbolag Sverige Index
- Länsförsäkringar Sverige Indexnära
- Catella Sverige Hållbart Beta A
- Aktiespararna Direktavkastning A
- PLUS Mikrobolag Sverige Index
Fördelar och nackdelar med svenska indexfonder
Att det finns många fördelar med indexfonder är svårt att motargumentera. En av de främsta fördelarna är att det är mycket enkelt att komma igång och själva sparandet går också lekande lätt, eftersom det kan ske per automatik. Jämför man med andra alternativ är indexfonder också ett betydligt mer transparent sätt att spara. Med det menar vi att du som sparare kommer ha en större inblick och på så sätt kan du jämföra och utvärdera på ett mycket bättre sätt – då de alltid kommer att återspegla rådande index.
Ytterligare en fördel är att det är ett kostnadseffektivt sätt att spara pengar. Indexfonder är vanligtvis några av marknadens billigaste att köpa och det innebär att du kan få tillgång till aktier utan att behöva betala dyrt eller oroa dig allt för mycket över riskerna. Men hur är det då med nackdelar?
Precis som med allt annat kommer indexfonder även med nackdelar. Några exempel är att index främst är till för mätningar, och inte större investeringar. Indexfonder har också en tendens att följa med strömmen, vilket innebär att de både måste köpa och sälja när andra gör det. Detta kan i sin tur leda till höga transaktionsavgifter. Ser du till att balansera om din portfölj på en årlig basis kan du dock undvika detta. Med indexfonder är det viktigt att vara medveten om att avkastningen aldrig kan bli högre än index, men inte heller lägre.
Hur stor del av fondportföljen ska utgöras av svenska indexfonder?
När man tittar riktigt noggrant på svenska indexfonder kan man se att de är mycket snävt inriktade på en specifikt marknad. Det innebär också att risken kommer att bli högre i jämförelse med europeiska indexfonder eller globala indexfonder. Visserligen kan indexfonder från USA vara ett bra alternativ, men Sverige har en betydligt mindre marknad än vad USA har.
För att få till en fondportfölj som är så balanserad som möjligt behöver du satsa på en bred riskspridning. Med det sagt är det alltså att rekommendera att du väljer olika fonder som riktar sig till olika typer av branscher och marknader. På så sätt kan du få en bättre riskspridning och en mer välbalanserad portfölj. Här kan du med fördel även blanda europeiska- och globala indexfonder med svenska, men observera att de svenska indexfonderna inte bör utgöra normen av din portfölj. En bra andel av svenska indexfonder är att låta dem utgöra cirka 15-20 %, varav resterande består av europeiska och globala alternativ och möjligtvis någon tillväxtmarknadsfond som extra krydda.
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Det finns många riktigt bra och svenska indexfonder att välja mellan, men den fond som kanske har fått störst uppmärksamhet under den senaste tiden är Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Några av de främsta fördelarna med fonden är att den är billig i köp, men den är också mycket begriplig att förstå sig på och har kunnat uppvisa en mycket stark och bra historisk avkastning.
Kort och gott kan man säga att Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en specialfond som är mycket koncentrerad. Fonden riktar in sig på svenska investmentbolag och det största innehavet i dagsläget är Investor. Därefter hittar du även Industrivärlden och tillsammans utgör de hela 50 % av den totala portföljen. Även om detta kan kännas onekligen begränsat och riskfyllt så är Spiltan Aktiefond Investmentbolag en portfölj som är mycket diversifierad. Orsaken till detta är helt enkelt att både Investor och Industrivärlden själva äger sina portföljer.
Spiltan Aktiefond Investmentbolag är också ett lågkostnadsalternativ och därför har den blivit mycket uppskattad även hos mindre investerare. Avgiften för 2021 ligger på 0,2 % och tittar man på hur det har sett ut bakåt i tiden har fonden gett en avkastning på ca 50 % under de senaste fem åren. Bara under 2020 låg den totala avkastningen på 22 %. Spiltan Aktiefond Investmentbolag lämpar sig bra för den som vill spara med syfte att få en bättre avkastning på längre sikt och som dessutom vill slippa höga avgifter. Läs vårt omdöme av Spiltan Aktiefond Investmentbolag här.
Avanza Zero
Trots att Avanza erbjuder ett brett urval av olika indexfonder finns det en som sticker ut lite extra. Det är deras egen fond – Avanza Zero. Det här är den i dagsläget mest populära fonden för både små och stora sparare och att den är helt kostnadsfri och fri från avgifter gör den bara ännu bättre. Avanza Zero riktar in sig på att följa de 30 aktier som är mest handlade på Stockholmsbörsen, vilket innebär att den följer SIX30RX. Om du väljer att investera i Avanza Zero kommer du alltså att kunna luta dig tillbaka och ändå, per automatik, följa utvecklingen för dessa bolag. I Avanza Zeros indexfond kan du bland annat hitta Volvo B, Atlas Copro A, Ericsson B, Investor B, Sandvik, Hennes & Maurtitz B och mycket mer. Läs vårt omdöme av Avanza Zero här.