Aktier med högst direktavkastning 2021

Aktier med högst direktavkastning 2021

Här hittar du aktierna med högst direktavkastning 2021 och fastställda kommande utdelningar. Många bolag ger ut extra utdelningar eftersom man inte delade ut pengar under coronaåret. Högst direktavkastning har i år Nordea på över 10%.

Nedan hittar du den bästa direktavkastningen på large cap-aktier 2021. Utdelningarna är i vissa fall både ordinarie utdelning och extra utdelning. För att få en uppdaterad lista så kan du kolla in utdelningsaktier med högst direktavkastning 2022 här.

AktieDirektavkastningUtd. för 2020
KR/Aktie
Nordea10,3%7,30
Volvo B7,0%15,00
Telia5,6%2,00
Swedbank4,9%7,25
Handelsbanken4,8%4,10
Boliden4,8%14,25
Skanska4,5%9,50
SEB4,3%4,10
Electrolux3,8%8,00
AstraZeneca3,4%28,30
Securitas B3,2%4,00
ABB3,1%7,50
Sandvik3,0%6,50
SKF B2,9%6,50
Essity B2,6%6,75
Swedish Match2,4%15,00

Källa: Bolagens bokslut. Direktavkastningen beräknas på aktiekurser den 12 februari.

Högst direktavkastning har numera finska banken Nordea med över 10%. ECB har dock rekommenderat att bankerna inte ska dela ut hela beloppet innan corona-restriktionerna upphör i höst. Så troligtvis sker en utdelning nu i vår och en andra i höst.

På andra plats kommer lastbilstillverkaren Volvo med en ordinarie utdelning på 6 kr per aktie och en extra utdelning på 9 kr per aktie. Bolaget har välfyllda kassakistor då man sålt ett dotterbolag och tagit det försiktigt under Corona 2020.

De bolag som sänker utdelningen 2021 är Securitas och Telia. Securitas har en del strukturella problem med personal och att flygtrafiken med affärsresor inte ser ut att återhämta sig på ett bra tag.

Hur räknar jag ut direktavkastningen på en aktie?

Svar: Du dividerar utdelning per aktie med aktiepriset enligt uppställningen nedan.

Utdelning per aktie / Aktiepriset = Direktavkastning

Vilket konto är bäst för utdelningsaktier?

När du ska äga aktier med höga utdelningar så är det bättre att placera dem på ett investeringssparkonto (vi rekommenderar Avanzas ISK) där du endast betalar en schablonskatt på ca 1% per år. Väljer du ett vanligt aktie- och fondkonto så betalar du 30% skatt på utdelningarna.

Om du vill köpa utländska utdelningsaktier så är bästa kontot en kapitalförsäkring då banken gör återkrav på din utländska källskatt. Annars måste du själv ansöka om återkrav hos Skatteverket.

Alternativ till enskilda aktier

Om du inte vill direktäga enskilda aktier som har höga utdelningar så kan du titta på fonden XACT Norden Högutdelande som följer utvecklingen på stabila utdelningsbolag. Fonden äger 45 aktier i bolag som har en historik av stabila utdelningar. Fördelen är att du får en diversifiering vilket minskar risken för att utdelningssänkningar ska påverka din totala avkastning. Fonden lämnar en kontant utdelning i maj och september.

Ytterligare ett alternativ är att äga investmentbolagsaktier där du också får en riskspridning till en låg förvaltningskostnad. Bra investmentbolag i Sverige är bland andra Investor och Industrivärden.

Preferensaktier har också hög direktavkastning

En annan typ av aktier som är populära som utdelningsaktier är så kallade preferensaktier. Det är ofta fastighetsbolag som ger ut preferensaktier för att diversifiera sin lånestruktur. Preferensaktier har en hög utdelning som oftast betalas ut kvartalsvis.

Nackdelen med preferensaktier är att de är känsliga för räntehöjningar och att uppsidan är relativt begränsad jämfört med vanliga aktier. Det positiva är förstås de höga återkommande utdelningar som trillar in i portföljen.