Månadsspara i aktier

Månadsspara i aktier

Att spara pengar varje månad är något som alla bör göra – det är nämligen viktigt för din framtida ekonomi att bygga upp ett sparande och en buffert. Vad många inte tänker på är att det faktiskt går att månadsspara i aktier och vi ska i denna artikel gå igenom vad du behöver veta för att kunna komma igång med just det.

Fördelar med att månadsspara i aktier

Att spara pengar varje månad är något som många av oss gör, och de flesta sparar sina pengar på ett vanligt sparkonto. Om du har sparkontot hos någon av de största bankerna har du med stor sannolikhet nollränta på ditt sparkonto. Det innebär att du inte får någon ränta alls på dina sparade pengar – något som i längden faktiskt gör att dina sparade pengar minskar i värde.

Värdeminskningen beror på att det varje år sker en viss inflation och denna gör att pengarnas värde sjunker lite varje år. Om du istället sparar i aktier brukar den genomsnittliga årliga avkastningen ligga på några procent, vilket gör att dina pengar inte bara behåller sitt värde, utan också kan öka i värde varje år. Till detta kommer också ränta på ränta effekten, vilket gör att en snöbollseffekt sätts igång – något som ökar storleken på ditt sparkapital utan att du behöver göra någonting alls, mer än att fortsätta ditt sparande som vanligt.

Hur börjar jag månadsspara i aktier?

Att komma igång med månadssparande med aktier är inte särskilt svårt, men det kan vara skönt att använda sig av någon av de större aktiemäklarna för att kunna ta del av goda tips och råd kring hur det går till med allt ifrån kontoskapande till inköp av aktier och så vidare.
Både Avanza och Nordnet är två väletablerade aktiemäklare på nätet, vilka har ett gott rykte bland spararna och de är dessutom väldigt användarvänliga för nybörjare. Vi rekommenderar Avanzas guide över hur du kommer igång med aktiesparande.

Månadsspara i aktier hos Avanza

Avanza är ett klokt val för dig som vill komma igång med ett månatligt sparande av aktier. De har en väldigt användarvänlig sida som är lätt att komma underfund med, samtidigt som du också kan hitta väldigt mycket information på sidan.

Det är inte bara hur du använder sidan du kommer hitta information om hos Avanza. Du kommer också att kunna ta del av mängder av tips och råd kring hur du kan tänka när du handlar med aktier, vad som är viktigt att känna till och så vidare.

Investeringssparkonto är bäst för månadssparande

Det bästa alternativet om du tänkt börja månadsspara i aktier är att välja ett så kallat ISK – ett investeringssparkonto. Denna typ av konto är väldigt smidigt på så sätt att du inte kommer behöva krångla med siffror gällande försäljningar och köp av aktier, eftersom du när du har ett ISK istället kommer att schablonbeskattas utifrån hur stort sparande du har på ditt konto.

Hur stort innehav av aktier och andra typer av värdepapper samt insättningar du har på ditt ISK behöver du inte själv rapportera till Skatteverket vid årets slut – detta sköter den aktör där du har dina besparingar placerade. Det enda du behöver göra är att kontrollera så att siffrorna stämmer när de kommer förtryckta på deklarationen. Vi rekommenderar Avanzas ISK-konto som är gratis att använda.

Vilka aktier är bra att månadsspara i?

Eftersom ett månadssparande vanligen tenderar att vara en typ av relativt långsiktigt sparande rekommenderas det att välja stabila aktier som inte pendlar särskilt mycket åt varken det ena eller det andra hållet. Det innebär aktier i väletablerade bolag som aktieägarna vet inte kommer gå i konkurs.
Även om det kan kännas spännande att satsa på aktier som har riktigt fina uppgångar på kanske tiotals – eller till och med hundratals – procent de senaste året, brukar dessa aktier inte vara några säkra kort för ett långsiktigt månadssparande. Dessa aktier lämpar sig bättre för dig som har daglig koll på börsen och som gillar att hänga med och köpa och sälja aktier ofta.

Istället ska du som vill ha ett mer långsiktigt sparande överväga att köpa aktier som haft en lägre procentuell uppgång, men som haft en solid uppgång under flera års tid.

Ett tips kan vara att kolla på vilka olika aktier som de stora fondbolagen har investerat i – många av dessa brukar vara stabila aktörer med goda framtidsutsikter. Du ska dock alltid se till att läsa på noggrant innan du gör ett köp och inte bara utgå ifrån hur andra har tänkt eller gjort – i slutändan är det ju dina sparade pengar som investeringen handlar om.

Börja med svenska investmentbolag

Om du känner att det är övermäktigt att själv välja vilka aktier du vill börja med att spara i kan vi rekommendera att du tar dig en titt på olika svenska investmentbolag. Ett investmentbolag påminner till viss del om en fond, och det är ett bolag som köper och säljer aktier i andra bolag, med målet att detta ska generera en långsiktig avkastning. Med andra ord så investerar du i investmentbolaget när du köper aktier i detta, och därefter väljer de vilka aktier de investerar i. Du får vara med och ta del av avkastningen när de investerade aktierna stiger, eftersom detta innebär att också värdet på investmentbolaget kommer stiga – något som ju ökar värdet på dina aktier i bolaget.

Riskspridning vid månadssparande

Någonting som är väldigt viktigt när man sparar i aktier är att sprida sina risker. Det innebär att du inte ska lägga alla dina sparade pengar på ett och samma bolag, eller bara på bolag verksamma inom en och samma bransch. Försök istället sprida dina aktier över flera olika bolag, branscher och liknande, för att minimera riskerna att förlora hela ditt sparade kapital vid en eventuell dipp på börsen.

Hur mycket ska man månadsspara?

Svaret på denna fråga är givetvis individuellt och det handlar kort och gott om vilka förutsättningar man har som enskild individ. Vissa av oss kanske har möjlighet att spara undan flera tusenlappar varje månad, medan andra av oss får vara glada om vi får ihop en hundralapp till sparkontot. Oavsett vilken av kategorierna du tillhör, är det väldigt viktigt att komma igång med ett aktivt månadssparande. Därmed är vår rekommendation att du sparar en sådan summa som din ekonomi klarar av och som du känner dig bekväm med varje månad.

Om du tycker det verkar för svårt med aktier och investmentbolag så kan du månadsspara i svenska indexfonder istället. Då får du riskspridning till en låg avgift och avkastningen blir som det indexet fonden följer.