Warren Buffett hintar om var pucken kommer att hamna

makroekonomi-analys
Jag tror på att lyssna noga på de som varit med ett tag på aktiemarknaden och man bör läsa mellan raderna vid deras uttalanden. Det är viktigt att hålla sig till fakta och se vad folk gör istället för vad de säger. Jag försöker i det här långa inlägget resonera kring hur världsekonomin ser ut utifrån en investerares ögon. Inlägget lämpar sig bäst för dig som är ny på börsen och vill läsa om hur andra uppfattar börsen och ekonomin just nu.

Att spå börsen

Warren Buffett brukar säga att man inte ska försöka spå börsen eller ekonomin i stort. Och det är ett bra råd till de flesta, speciellt nybörjare och småsparare. Bättre då att granska och räkna på varje bolag och aktie för sig, fokusera på resultat- och balansräkning samt kassaflödet tycker Buffett. Men när jag studerat Buffetts liv så blir man snabbt uppmärksammad på att han tänker extremt mycket på sitt personliga varumärke. Hans varumärke är att vara förnuftig, ansvarsfull, långsiktig och visa att alla kan bli rika på aktier. Han är en trygg klippa på en annars bespottad finansbransch (Wall Street) i USA. Och jag tror verkligen att han vill hjälpa oss småsparare och skydda oss från dumdristiga beslut, som att spekulera i framtiden. Det rimmar illa med hans varumärke att han uttalar sig om att man bör försöka förutse makroekonomin. Men ska vi titta på fakta och hans handlingar så är han alltid positionerad ”där pucken kommer hamna”, som är ett favoritcitat från Wayne Gretzky som Warren Buffett ofta använder.

Så i vilken zon kommer pucken att hamna?

Nyligen under olika intervjuer har Buffett sagt att han tittar på bolag i Europa och att de kommer köpa aktier när de hittar något intressant.

Varför lyfter Buffett blicken mot Europa? Nu i januari beslutade ECB att stimulera ekonomin i Europa genom att köpa obligationer för 60 mdr eur/mån (560 miljarder kr/mån). Det är därför rimligt att europeiska aktier kommer att stiga i kurs precis som aktierna gjorde i USA när FED (centralbanken i staterna) lanserade QE1-QE3 (stimulanspaket för ekonomin). Det är när stimulanspaketet från ECB tar slut och likviditeten därmed torkar ut som man ska bli orolig. Likviditeten från stimulansåtgärder har styrt börsen sedan finanskrisen 2008. Jämför det med en ballong: Så länge du blåser in luft så ökar ballongen i storlek, men slutar du blåsa in luft så pyser luften ur ballongen snabbt (prisnedgångar i råvaror och olja just nu är tecken på det). I USA har man slutat blåsa in luft och släpper man inte ett QE4-paket så kommer luften att pysa ut, frågan är bara hur snabbt. Detta i kombination med en eventuell räntehöjning i USA, hög dollar och hög börs kan göra att Buffett hellre gör inköp i Europa.

Folk ska känna sig rika och konsumera

Varför gör centralbankerna så här? Jo för att strategin är att de ökande tillgångspriserna ska skapa en förmögenhetseffekt som får fart på konsumtion, investeringar, bostadsköp och låntagande. Och under de år man stimulerar ekonomin så funkar det, men vad händer sedan? Ingen vet, men rimligen blir det en ny bubbla som spricker och vi börjar om på nytt. Inget konstigt egentligen, så har alltid ekonomin sett ut. Själva grejen med pengar är att de rör på sig och att de byter ägare hela tiden. Kapitalism bygger på att alla har möjligheten att bli rika och de som är mest effektiva och placerar sina pengar rätt blir belönade med högre vinster. Så ser spelet ut och spelreglerna förändras över åren. Därför finns det rika och fattiga länder, rika och fattiga människor. Därför går vissa företag i konkurs och vissa blomstrar. Därför förlorar en generation alla pengar och andra nya generationer blir rika. Så ser samhällsystemet ut i västvärlden vare sig man vill eller inte.

Warren Buffett kan spelet om pengar

Warren Buffett känner till systemet och kan kartan i huvudet, därför är han världens bästa investerare. Han vet väl att en hög dollar är tufft för USA och exporten. Han vet väl att en hög dollar och ränta gör att kapitalet letar sig utomlands för att arbeta. Han vet väl att USAs ekonomi är stark för att aktier (läs företag) gått upp i värde och inte tvärt om (den underliggande ekonomin går knackigt). Han vet att det är lättare att blåsa upp tillgångspriser än att hålla kvar dem där. Han vet att företagens vinster i USA är stretchade (på rekordnivå) och att en hög dollar sätter ännu mer press på de ansträngda vinsterna. Han vill antagligen inte att FED ska höja räntan i år eftersom det i kombination med en hög dollar skulle sätta återhämtningen i USA i fara. Det skulle innebära att mycket av de pengar USA tryckt själva försvinner ur landet, pengarna sugs ut i ett svart hål. Därför är USA desperata att få hem pengarna genom att försvåra skatteupplägg och tvinga hem pengarna. Just nu diskuterar man engångsskatter för amerikanska bolag som har vinster utomlands.

Blir svårt att höja räntorna

Warren Buffett försöker påverka beslutsfattare genom media att avvakta med en räntehöjning. Ni som följer mig på Twitter såg att jag twittrade följande uttalande från Warren: ”Jag tror det kommer att bli mycket svårt att höja räntorna när du ser vad som händer runt om i världen”. Så som världen ser ut så är det inte läge för USA att höja räntorna, men Buffett vet att ”så småningom kommer en idiot som gör något riktigt dumt” som han brukar säga. Med tanke på Buffetts erfarenhet och ålder bör man se alla hans uttalanden som tvetydiga, det vill säga man bör se det här uttalandet som en varning. Och eftersom han är medveten om kraften i sitt personliga varumärke är det rimligt att tro att han hoppas att hans följare och FED lyssnar på hans varning och råd.

Är det rimligt att FED och USA tillåter att landet åter igen hamnar i en tuff recession? Antagligen inte. Inget hindrar dem att lansera ett QE4-paket om det skulle se illa ut för aktiemarknaden. Då skulle priserna på aktier studsa upp igen och börsen skulle fortsätta upp ett tag till. Kanske får vi se ett nytt QE-paket redan i år?
En gemensam valuta i europa

Länder tävlar om att trycka nya pengar

Egentligen förlorar alla länder som inte trycker pengar just nu. Alla länder som inte har en låg ränta förlorar också. Det är ett valutakrig utan dess liknelse i världen just nu. USA skulle hamna i ofas om de börjar höja räntor när resten av världen sänker räntor och trycker pengar för att få ner sin valuta. Sverige som är extremt exportberoende kommer gynnas av en låg svensk krona. Därför är det rimligt att vi får se en sektorrotation på Stockholmsbörsen till verkstadsbolag som Sandvik, SKF, Volvo, Atlas Copco och så vidare. Detta har långsiktiga värdeinvesterare som Fredrik Lundberg och Simon Blecher redan listat ut då de storköpt aktier i Sandvik, SKF och Volvo som varit lågvärderade stundtals på Stockholmsbörsen. Leif Östling, ordförande SKF, verkar också tro att verkstadsaktier kommer gå bättre framöver då han nyligen köpte aktier i SKF för 55 miljoner kronor.

Kredittillväxt och höga skulder världen över

Globalt har länder och privatpersoner alldeles för höga skulder. Den låga räntan säger oss att någonting är extremt fel. Den som pratar om högkonjunktur och bra tider har inte förstått att det beror på prisuppgångar i tillgångar och inte i produktion. De ökande vinsterna hos många företag har varit kostnadsbesparingar och effektiviseringar. Efterfrågan har varken tagit fart hos företagen eller privatpersonerna. För att den reala globala ekonomin ska kunna gå bättre måste lönerna gå upp så att kreditutrymmet för privatpersoner än en gång ökar. Kredittillväxten har nämligen varit det som drivit den globala ekonomin framåt sedan 70-talet. Och har man inte lånat pengar eller investerat pengar så har man hamnat efter i samhället. Världens ekonomi vilar på oss låg- och medelinkomsttagare. Om vi får högre löner så kan vi låna mer pengar igen och vi kan konsumera mera. På det sättet får länderna och staterna mer skatt. Warren Buffett och andra rika är mycket intresserade av att låg- och medelklassen kommer ifatt med sina löner så att världen kan fortsätta växa och förmögenhetsglappet kan minska. Anarki vill inte någon ha egentligen, utan det är viktigt att hålla balansen i samhället. Som Warren Buffet brukar säga ”USA är ett fantastiskt land. Vi har ett system som fungerar och det kommer fortsätta fungera”. Han syftar då på att USA kan trycka sina egna pengar (landet kan då aldrig gå i konkurs) och att kapitalismen i grunden gör landet konkurrenskraftig och ger utrymme för den som vill att nå sina drömmar och mål. Förövrigt är det därför amerikanska investerare gillar svenska bolag och aktier, därför vi har vår egen valuta. Ett land med egen valuta är mindre riskfyllt att investera i. Därför är en gemensam valuta i Europa dömt att misslyckas, de fattiga länderna kommer dra nitlotten och dra på sig mer skulder.

Krascher i ekonomin kommer och går

Det är inte annorlunda den här gången heller. Förmögenheter kommer raderas, företag kommer gå i konkurs, börsen kommer krascha och länder kommer gå på knäna. När händer det? Det vet ingen. Det behöver du heller inte veta. Det viktigaste är att du är förberedd och har en kassa på 25-50% som du kan använda för att köpa aktier för. Undvik belåning så behöver du inte gripas av panik. Det som oroar mig däremot är den ondska och illvilja som föds och växer i svåra tider. På den punkten får vi hoppas att våra politiker och varje individ av oss tar ansvar.

Hur ska du agera som nybörjare och småsparare? Det är inte lätt att navigera i det mörker som ibland ekonomin och börsen kan vara. Det viktigaste för dig är att placera pengar i en tillgång som är lågt värderad. Därför tjatar Buffett om att du ska lära dig värdera aktier och strunta i marknaden och räntor. Aktier är en bra tillgång om du köper till rätt pris och äger aktierna över en lång tid. Det är ett bra skydd mot inflation. Kontanter är endast bra om du behöver en buffert eller kassa för planerade inköp av aktier eller bostad. Kom ihåg att papperspengar är värdelösa om du inte placerar dem i något.

Observera att jag inte är en professionell ekonom eller rådgivare, så ha överseende med kunskapsluckor och felaktigheter i det här blogginlägget. Men tänkte ändå dela med mig till er om hur jag resonerar kring ekonomin just nu. Förhoppningsvis tycker någon av er att detta är intressant!

Vad tänker du om börsen och vad har du för åsikt om det jag har skrivit? Har du någon kassa eller är du all-in aktier?

Fler inlägg som jag tror du tycker är intressanta:

3 svar på ”Warren Buffett hintar om var pucken kommer att hamna”

  1. Insiktsfullt och du förklarar så att någon som inte är insatt förstår. Fortsätt gärna skriva sådana här inlägg!

Kommentarer är stängda.