3 grundläggande egenskaper en investerare måste ha

Bra egenskaper hos en duktig investerare

Investerare gör ofta misstag, bara för att de är människor. Det beror på naturliga känslor som rädsla och girighet, som kan komma i vägen för finansiella mål och avkastning.

Duktiga investerare har förmågan att motstå påverkan från känslor under deras investeringsbeslut och på det sättet undvika misstag. De har också en tendens att se positiva resultat år efter år i sin fond- eller aktieportfölj.

Vad framgång på börsen betyder skiljer sig från hur olika investerares portfölj ser ut och vilka mål man har. För att sätta rimliga mål så använder många placerare index som en jämförelse. Och eftersom index avkastat ca 7-10% per år historiskt så vill många ha över 10% i avkastning per år. Vissa brukar använda indexfonden Avanza Zero som jämförelseindex då de hade placerat pengarna i den produkten om de inte höll på med stockpicking.

Definitionen av en framgångsrik investerare enligt oss är när investeringarna växer snabbare än investerarens privata kostnader över tid.

Viktiga egenskaper hos en framgångsrik investerare är:

Tålamod

Tålamodiga investerare tittar på längre sikt när de utvärderar sina investeringar, gärna på 3-5 års sikt eller längre. Marknaden är mer kortsiktig och tittar på 6 mån till 1 års sikt.

När du är långsiktig så bryr du dig inte om kortsiktiga rörelser på börsen. Du följer heller inte dina aktier dagligen. Istället utnyttjar du volatiliteten på börsen som ofta kan svänga 5-10% under året. Enskilda aktier kan studsa upp och ner med så mycket som 50% i snitt. Speciellt småbolag kan ha stora prisrörelser på börsen. Du kan utnyttja prisrörelserna för att tjäna pengar om du analyserat aktien och vet vad den är värd.

Pålästa med kunskap

Bra investerare studerar artiklar på internet, läser årsredovisningar, delårsrapporter, bloggar, böcker och lyssnar på podcasts för att hänga med i de senaste trenderna. Om du är vill ha lite bra boktips så kan du kolla in vår lista med bästa aktieböckerna.

Världens bästa investerare Warren Buffett brukar säga att han aldrig träffat en smart människa som inte läser en massa böcker. Att läsa böcker inom ekonomi, vetenskap och psykologi kan öka din kompetens inom flera områden. Detta i sin tur kan gör att du kan tjäna mer pengar på aktier och börsen. Att investera i bolag handlar mycket om att försöka se var tillväxten kommer att vara i framtiden.

Fokuserade

Framgångsrika investerare fokuserar på vad de kan kontrollera, med vetskapen om att de inte har kontroll över de flesta faktorer som rör deras investeringar. De kan inte kontrollera marknadens rörelser, inflation, räntan eller efterfrågan på företagens produkter och tjänster.

Istället fokuserar de på vad de kan kontrollera: Disciplin att lägga undan pengar till framtiden och investera i aktier där uppsidan är störst samtidigt som nedsidan är liten. De kontrollerar också hur deras aktieportfölj är uppbyggd med branschexponering och diversifiering.

>> Lästips: Så tjänar du pengar på aktier framgångsrikt