4 Warren Buffett citat som kan göra dig till en bättre investerare

Warren Buffett investeringstips

Under mer än 60 år av investering, har Warren Buffett samlat på sig flera livstider med investeringskunskap. Den kunskapen delar han med sig i flera skarpa och insiktsfulla citat.

Här är fem av de bästa citaten från Berkshire Hathaways årliga brev till sina aktieägare.

1. ”Success in investing doesn’t correlate with IQ … what you need is the temperament to control the urges that get other people into trouble in investing.”

Idag finns det många kanaler som kan distrahera dig som investerare. Det är allt från analytiker, nyhetssajter, tidningar, TV och sociala medier som Twitter. Allt sker i realtid på din mobiltelefon med push-notiser. Det här gör att det är lätt att tappa fokus som investerare och ryckas med i nedgångar och nyheter om aktier. Att ha emotionell kontroll och självbehärskning är mycket viktigare än ett högt IQ enligt Warren Buffetts citat.

Att låta känslorna styra investeringsbeslut är ett av de vanligaste misstagen en investerare kan göra. Det är många som tyckte att börsen var dyr år 2012 och sålde alla sina aktier, deras rädsla har gjort att de missat mycket avkastning sedan dess.

Lästips: 5 vanliga misstag folk gör med sina investeringar

2. ”Our favorite holding period is forever”

Med det här citatet menar Warren Buffett att han gillar att investera i bolag som han kan tänka sig äga i flera decennier. När han hittar ett bolag med bra ledning, lönsamhet, tillväxt och vallgravar så gillar han att sitta på aktien och låta ränta på ränta effekten jobba.

Genom att äga aktier länge så får han mer tid åt att leta nya aktier att investera i. Berkshire Hathaway har också ett strukturellt problem i att de får in så mycket kapital hela tiden, så de har svårt att placera kapitalet. Därför är det mer logiskt och effektivt för Buffett att hålla i sina aktier. En stor del av framgångsreceptet för Buffett är också hans rykte om att han är långsiktig och äger bolag för alltid. Det gör att fler ägare av bolag kan tänka sig att sälja till honom.

Det är viktigt att tänka på att Buffett inte menar att du aldrig ska sälja en aktie. Om ett bolag går sämre än vad du tänkt dig eller om du inte tror på bolaget längre så ska du sälja.

Lästips: 7 frågor innan du säljer en aktie

Att ha en långsiktig tidshorisont kan ge dig en fördel som investerare då de flesta är kortsiktiga och är beredda att ta hem en vinst efter några månader till ett år.

3. ”Be fearful when others are greedy and greedy only when others are fearful”

Låt säga att du har gjort din läxa och köpt aktier i företag som du tror ska ge en bra framtida avkastning. Sedan händer det som inte får hända. Aktiepriset går ner -30%. Kanske är det en effekt av en allmän börsnedgång eller så är det en företagsspecifik händelse som att vinsten faller på grund av att man sätter ett dotterbolag i konkurs.

Det är nu det gäller, det är nu du får reda på vilka som har belåning på sina aktier och måste sälja. Det är också nu du får se vilka som säljer av rädsla och vilka som köper mer aktier då de tror vinstfallet är kortsiktigt.

En stor del av Buffetts framgång är att han inte bryr sig om aktieprisets rörelser. Han vet vad företaget är värt och ser börsfall som en möjlighet till att köpa aktier billigt på rea. “The best thing that happens to us is when a great company gets into temporary trouble. … We want to buy them when they’re on the operating table.”

4. ‘In investing, it is not necessary to do extraordinary things to get extraordinary results.’

Buffett får det att se ut som att det är lätt att investera. Men i verkligheten är det svårare. Han har lyckas bemästra sina känslor och är helt frikopplad till börsens rörelser. Han har också utvecklat en nyfikenhet som gör att han fortsätter att analysera aktier trots att han har alla pengar han behöver och hade kunnat gå i pension vid 30 år.

I grunden handlar det om att hålla sig inom sin kompetenscirkel och vara ärlig mot sig själv när man inte förstår bolagens affärsmodell. Om man tycker det är svårt så rekommenderar Buffett att man ska köpa en indexfond. Det behöver inte vara svårare än så, säger han. Är det en spännande investering? Nej, men det är en effektiv sådan som har givit investerare 10% årlig avkastning.

De som månadssparar långsiktigt i billiga indexfonder har större chans att lyckas med sina investeringar. Avgifter på fonder, konton och transaktioner är en investerares fiender då dessa äter upp avkastningen, säger Buffett. Vanliga indexfonder är kända för deras låga avgifter och om du använder en lågkostnads nätmäklare som Avanza eller Nordnet så säkerställer du att dina pengar jobbar effektivt för dig.

Warren Buffett är inte bara en man av ord, han visar också i handling att tror på indexfonder. I sitt investerarbrev 2013 så avslöjar han att hans arvspengar ska investeras i indexfonder med låga avgifter.

Lästips: Fonder med låga avgifter