Millennium-generationen är rädda för att investera

Millenium-generationen och investeringar

Millennium-generationen är nervösa för att investera sina pengar. Det visar amerikanska undersökningar som visar att 70% av de som är födda på 80- till 00-talet har sina pengar på bankkonton istället för i fonder eller aktier.

Genom att inte investera pengar tidigt så missar de här 20 till 30-åringarna en viktig nyckelfördel de har som unga: tid. Eftersom din avkastning från aktier eller fonder har en ränta på ränta effekt så är det viktigt att börja i tidig ålder och ha ett så långt liv som möjligt. Det som styr hur mycket pengar du har i slutändan är:

  • Hur mycket startkapital du började med
  • Hur bra avkastning du fick varje år
  • Hur många år du kunde investera

Så vad väntar millenniegenerationen på? Många farhågor och rädslor handlar egentligen om brist på information och kunskap om investeringar. Några av de vanligaste rädslorna är:

”Jag vet inte var jag ska börja”

De flesta unga investerare är nybörjare har ingen aning om var de ska vända sig för att börja med aktier. Och sedan i nästa steg så vet de inte vilken aktie eller fond som de ska investera i. Eftersom de flesta människor inte får någon undervisning i privatekonomi i skolan så kan aktier och fonder kännas främmande och avlägset.

Lite sökande på Google kan däremot lösa de flesta mysterier med investeringskoncept. Till exempel hur ränta på ränta fungerar, hur tålamod är en viktig egenskap och hur du ska förhålla dig till marknadens prisrörelser.

Att skaffa en investeringsplan kan hjälpa dig att minska stress och ångest när du ska investera i fonder eller aktier. Ett bra tips är att börja månadsspara i fonder till en början. Skriv ner en plan på hur mycket du ska spara i månaden och i vilken/vilka fonder pengarna ska hamna i. Det finns en automatiskt sparande-funktion hos nätmäklarna som gör att pengar från din lön eller studiebidrag överförs direkt till köpa fondandelar.

”Jag har studielån och kan därför inte börja spara pengar”

Att millennium-generationen är oroliga för sina skulder, speciellt studielån och bolån, är förståeligt med tanke på de höga bostadspriserna. Studielåntagare hade i Sverige en genomsnittlig skuld på 140 000 kronor för 2019, enligt CSN. Frågan är om man ska betala av sitt studielån eller om man ska använda pengarna till att börja spara och investera? Generellt kan man säga att eftersom räntan på CSN-studielånet är 0,16%, alltså under inflationstakten, så lönar det sig att investera i fonder eller aktier.

Tillgångar som aktiefonder och investmentbolag har avkastat ca 7-10% per år historiskt. Som nybörjare kan investmentbolag vara en bra idé att månadsspara i, vi har sammanställt de bästa investmentbolagen här.

Kom ihåg att dina år innan du skaffar familj är de bästa åren att spara. Om du inte konsumerar upp alla dina extra pengar så har du chansen att bygga upp en bra privatekonomi i framtiden. Om du däremot har skulder med hög ränta (över ca 7%) som privatlån så bör du betala av dessa först innan du investerar pengar.

”Jag litar inte på finansrådgivare”

Många rådgivare inom private banking har krav på minimum 5 miljoner kronor i förmögenhet. Tyvärr gör detta att unga placerare inte får chansen till bra rådgivning. Det vanliga är att rådgivare på bank rekommenderar sina egna fonder, och tyvärr är dessa produkter ofta ineffektiva med dyra avgifter. Rådgivare brukar inte vara intresserade av din framgång, utan väljer snarare investeringsprodukter som kan passa din situation. Att rekommendera passiva indexfonder är inget de tjänar pengar på, men faktum är att det skulle vara det bästa tipset för de flesta unga investerare.