3 misstag en nybörjare på aktier gör

Misstag vid aktieinvesteringar

När du är nybörjare på aktier så är det lätt att göra misstag som kostar dig tiotusentals kronor eller mer. Att känna till de potentiella fallgroparna är ett första steg till att undvika dem.

Här är tre fallgropar att se upp med.

Ta emot aktietips från andra

När du är nybörjare så är det vanligt att man lyssnar på vänner och bekanta som ger dig aktietips som ”du inte får missa”. Det är ofta förhoppningsbolag där verksamheten inte går med vinst eller har positiva kassaflöden.

Lyssna inte på aktietips från andra personer som inte har kunskap eller erfarenhet. Om de själva inte lever på sin aktiehandel så är de ofta fel personer att fråga om tips. Aktietips från bekanta är oftast för bra för att vara sant. Så köp inte aktier baserat på rykten utan gör din analys av verksamheten och titta på nyckeltal för att se att bolaget är lönsamt och växer. Det krävs eget arbete för att tjäna pengar på börsen och aktier. För att komma igång så kan du läsa de bästa böckerna inom aktier här.

Personer med heta aktietips är sällan intresserade av att det ska gå bra för dig. Deras agenda är istället att prata upp sina egna aktieinnehav och få in köpare i aktien så att aktiekursen går upp. Denna handling kallas ”pump-and-dump” och görs i småbolag med låg likviditet. Att handla på det sättet är olagligt. Generellt är det bästa tipset att du som nybörjare ska hålla dig undan bolag som inte går med vinst.

Var försiktig med att köpa aktier på tips. Det gäller även tips från din bankman eller köpråd från fondförvaltare, oftast rekommenderar de sina egna fonder eller aktier. Att själv välja sina egna aktier som nybörjare är svårt och det är lätt hänt att man hamnar fel. De flesta investerare skulle göra bättre ifrån sig om de valde en indexfond från första början. Eller en fond med låg avgift som förvaltas av en skicklig fondförvaltare. Är du mer intresserad av en särskild kategori att investera i som högutdelande bolag så finns specifika ETF:er för detta.

Väntar på börsen ska bli säker igen

När börsen fallit 20% eller mer så är det många som blir rädda och säljer sina aktier för att vänta på att börsen ska bli mer stabil och säker igen.

En investerares handlingar under en börsnedgång separerar nybörjarna från de professionella med erfarenhet. Nybörjare på aktier säljer sina aktier och vägrar att investera igen fören marknaden stabiliseras. Det här agerandet kostar dem stor avkastning. Under finanskrisen, så bottnade OMXS30 den 27 oktober 2008 med en nedgång på -55%. Från den punkten steg börsen snabbt igen, bara två år senare så var börsen upp 100% och hade därmed återhämtat nästan hela nedgången.

Lästips: Tjäna pengar på aktier framgångsrikt

Att inte köpa aktier under börsfall och kliva ur marknaden för att vänta på det perfekta läget blir nästan alltid ett dyrt misstag då börsen stiger sju av tio år. Erfarna investerare blir rädda när börsen stiger och värderingarna blir för höga jämfört med vad bolagen växer sina vinster. När det blir en allmän börsnedgång på 20 till 50% så blir de giriga och vill köpa fler aktier.

Investerar pengar som du behöver snart

Ett vanligt misstag som nybörjare är att du ser grannen tjäna en massa pengar på aktier. Eller så kan det vara din kompis på Twitter. Du har sparat pengar för att kunna köpa en bil eller lägenhet. Men eftersom du inte får någon sparränta på kontot så väljer du att köpa aktier för pengarna.

Den investeringen blir då en fråga spekulation och tajming. Dina aktier kan gå upp, men de kan lika gärna gå ner. Om du sparar pengar till ett mål som du vill uppnå inom ett år eller nästa två åren, så ska du hålla pengarna utanför börsen. Generellt ska du inte investera i aktier om du behöver pengarna inom fem år. Då är det bättre att placera pengarna på ett sparkonto eller i räntefonder. Vi har samlat de bästa räntefonderna i en lista här.

Äkta investeringar bygger på värdeuppgångar från förbättringar inom den verksamhet som ett företag bedriver. När vinster och kassaflöden ökar så följer aktiekursen med tillslut. Men att växa ett företag behöver tid, därför bör du inte spekulera i aktiepriset på kort sikt om du inte är en daytrader.

När du lärt dig förebygga de här tre misstagen som en nybörjare brukar göra så är du redo att öppna ditt första aktiekonto hos en nätmäklare.