Borde jag investera pengar inför pension i min situation?

Investera pengar tidigt för bättre pension

Om du vill kunna gå i pension, så ja, då är det alltid en bra idé att börja investera pengar. Om du har en lång väg kvar innan pension så har du ännu större anledning till att investera då pengar växer mer över tid. Så här börjar du.

De flesta som når pensionsåldern önskar att de kunde spola tillbaka tiden och säga till sitt yngre jag att börja investera tidigt. Att investera i fonder, aktier eller obligationer är kraftiga sätt att få dina pengar att växa. Och det är lätt att komma igång.

Ju mer tid du har på dig fram till pension, ju mer har du att vinna på att investera. Aktiemarknaden är idealisk för långsiktiga mål som pension då man historiskt har fått kring 7-10% per år. Jämför det med bästa sparräntan på sparkonton med insättningsgaranti som just nu är 0,5% per år. Det täcker inte ens inflationstakten på 2%.

Så börjar du investera

Först, börja med att bestämma dig för hur mycket pengar du vill investera. Generellt så brukar man säga att du inte ska investera pengar i aktier om du inte kan undvara dem i minst fem år. Det beror på att vissa börsår kommer att ha negativ avkastning, men på lång sikt kommer snittet bli bra då världens ekonomier växer och bolagens vinster växer. Därför vill du att pengarna ska sitta på börsen och om du inte behöver pengarna så kan du lugnt rida ut stormen på börsen. Man vill aldrig sälja aktier vid fel tidpunkt på grund av att man inte har en tillräcklig buffert utanför börsen.

Andra steget är att välja ett investeringssparkonto och en korg med investeringar. Vi rekommenderar ett konto hos Avanza som är framröstad till bästa kundbanken åtta år i rad. Deras konto är gratis och det går lätt att öppna med ett BankID. Här hittar du deras investeringssparkonto.

Att välja investeringar som du kan äga till pensionen

Slutligen: Vad ska du investera i? Vi på PlaceraPengar gillar indexfonder som är en billig produkt som passar alla sparare som vill ha exponering mot börsen men inte vill lägga någon tid på det. När du köper en indexfond så köper du hundratals olika aktier, så det blir en bra riskspridning med en gång. Med indexfonder kan du förvänta dig samma avkastning som det index fonden följer. Till exempel Avanza Zero som är gratis kommer att ge samma avkastning som svenska börsen. Medan Avanza Global som investerare över hela världen kommer att ge en liknande avkastning som globala index. Båda dessa fonder är de billigaste på marknaden och lämpar sig väl tillsammans i ett privatsparande till pensionen eller PPM-sparande.

Om du har ett intresse för näringslivet och bolag ska kan du direktinvestera i enskilda aktier. Gillar du till exempel värmepannor från Nibe så kan du investera i bolagets aktier på börsen. Eller gillar du att handla på ICA så kan du köpa deras aktier på börsen. Att investera i aktier kräver dock att du har kunskap om aktievärdering och marknadens psykologi så att du inte förlorar pengar.

Om du inte har intresse för aktier och inte gillar indexfonder så finns alltid vanliga fonder. Här är det istället fondförvaltare som väljer ut vilka aktier som fonden ska investera i. Aktiva fonder har en chans att slå börsindex varje år, men tyvärr är det få som klarar det. Därför är det många som väljer indexfonder istället som är billigare. Vi har skrivit en artikel om bästa fonderna 2020 här.

Så generellt kan man säga att om du har skulder med högre räntor än vad du kan få i avkastning på investeringar så ska du först amortera och betala av skulderna. Till exempel: Du förväntar dig att du kan få 5% i avkastning per år på dina fonder. Samtidigt har du ett privatlån på 8% i ränta om året. Då är det mer effektivt att betala av privatlånet först eftersom du ”tjänar” 3% mer på det varje gång du amorterar.