3 anledningar till att stockpickers inte slår index

Varför man inte lyckas som stockpicker på börsen

Det har alltid varit tufft att bli en framgångsrik stockpicker på börsen.

Självklart kan fondförvaltare slå index, men det är mycket svårt att göra det varje år under en tioårsperiod. Large cap-aktier har avkastat ca 7% årligen och faktum är att de flesta aktivt förvaltade fonderna har underpresterat mot den siffran.

Pressen på fondförvaltarna ökar då de får mer konkurrens från billiga indexfonder och börshandlade fonder med specifik inriktning. Fler investerare väljer att placera sina pengar i indexfonder då avgiften normalt är under 0,50% och dessa fonder slår aktivt förvaltade fonder över tid.

Den stora debatten inom investeringar är ofta mellan de som tycker att man borde satsa allt på indexinvestering och de som menar att man ska försöka få överavkastning genom att välja ut egna aktier, så kallad stockpicking. Här är varför det är så svårt att hitta vinnaraktier.

» Läs mer: 6 olika typer av aktier du borde känna till

Tröskeln med höga avgifter

Innan indexfonder och ETF:er blev populära, hade fondförvaltare det enklare: Det gällde att hitta aktier som utvecklades bättre än index, och helst bättre än deras konkurrerande fonder. Men sedan det kommit fler investeringsalternativ så har det blivit mer konkurrens om kundernas pengar. Aktivt förvaltade fonder måste nu överavkasta index mycket mer för att kunna försvara sina högre avgifter jämfört med indexfonder och ETF:er. Det är svårt då den genomsnittliga fondavgiften ligger på 1,30% medan snittavgiften för indexfonder är 0,50%.

» Läs mer: Aktiv investering vs Passiv investering

Oddsen är emot en stockpicker

Oddsen är till fördel för index-investerare. Avkastningen för ett index hänger ihop med ett fåtal stora vinnare, så en en aktiv fondförvaltare eller stockpicker måste ha dessa vinnare i portföljen eller andra aktier som avkastar högre för att vinna mot indexet. Generellt så är det svårt att slå index med 10-20 large cap aktier då risken är stor att du inte har med vinnarna i portföljen. Om du däremot investerar i småbolag så är sannolikheten att slå index större. Men värt att notera är att risken är högre i småbolag.

Vad ska en investerare göra?

Det finns många fördelar för indexfonder och ETF:er till privatpersoner. Men det behöver inte betyda att du ska dumpa alla dina aktivt förvaltade fonder eller enskilda aktier. Alla indexfonder och ETF:erna är inte skapta på samma sätt. Så kontrollera noga avgifter och innehållet i dessa passiva fonder innan du säljer dina fonder eller aktier.

Det finns idag fler alternativ för en privatinvesterare. Så om du är missnöjd med din aktivt förvaltade fonder så kan du överväga att byta. Men gör din läxa först och titta på vilka avgifter och tillgångar som de nya investeringarna innehåller.

”…ha inte en fokuserad portfölj i början.”

Om du tror att du kan slå oddsen som är emot professionella stockpickers så börja försiktigt. Investera inte pengar du behöver inom fem år och ha inte en fokuserad portfölj i början. Du kan istället minska antalet innehav i portföljen med åren när din kunskap och erfarenhet ökar.

» Läs mer: Hur du öppnar konto och köper aktier