Aktiv investering vs Passiv investering

Passiv investering har en tendens att vara enklare och ge en bättre avkastning för de flesta.

Trenden har varit densamma under många år: Pengar flödar ut från aktivt förvaltade fonder till de billigare passivt förvaltade indexfonderna.

Historiskt har det visat sig att passiv investering har gett bättre avkastning. Det går både snabbare och enklare än att själv sitta och analysera aktier. Dessutom får du riskspridning och en möjlighet att månadsspara i fonder.

Skillnaden mellan aktiv och passiv investering

Det finns två breda förhållningssätt till investeringar, antingen är du passiv eller så är du aktiv.

Aktiva investerare gör analyser och följer företag noga. De köper och säljer aktier baserat på deras prognoser om framtiden. Den här investeringssättet är vanligt för professionella investerare eller de privatinvesterare som kan lägga den tiden på aktier.

Passiva investerare köper en korg med aktier eller fonder och köper sedan regelbundet mer av dessa, oavsett hur börsen rör sig. Det här förhållningssättet till investeringar kräver ett långsiktigt perspektiv.

Passiv investering har varit det bästa för de flesta

Ungefär 80-95% av de som aktivt förvaltar pengar misslyckas med att slå index. Därför är det många investerare som tänker, ”om vi inte kan slå index så följer vi index istället”. Därför har indexfonder som Avanza Zero och Avanza Global ökat så mycket i popularitet.

Passiva indexfonder köper och säljer aktier automatiskt via en datorstyrd algoritm. Eftersom inga människor förvaltar fonderna så blir de billigare. Indexfonder har sällan avgifter över 0,50%. Just att dessa fonder är billiga har en stor påverkan på totala avkastning över en längre tid. Genom att äga indexfonder får du börsens snittavkastning över tid, vilket historiskt varit 7-10% per år.

Miljardären Warren Buffett rekommenderar att vanliga småsparare ska köpa indexfonder för sina pengar. Om du vill se alla indexfonder som finns tillgängliga så kan du kolla Avanzas lista här.

Om du vill ha ett specifikt tema på dina investeringar så lämpar sig ETF:er (börshandlade fonder) bättre då du till exempel kan välja att bara exponera dig mot utdelningsaktier.

Viktigt att sitta på händerna

Om du vill ha marknadens långsiktiga avkastning så måste du som passiv investerare verkligen hålla dig passiv. Det är lätt hänt att bli uttråkad och börja sälja och köpa aktier för att det inte händer någonting. Många investerare blir frestade att:

  • Sälja efter att deras investeringar har gått ner i värde
  • Köpa när deras investeringar har gått upp i värde
  • Sluta köpa aktier eller fonder när marknaden har gått ner

Det är inte bara amatörer som låter sina känslor påverka investeringsbeslut. Även aktiva fondförvaltare har svårt att slå börsen och gör samma misstag ibland.