6 vettiga saker att spendera pengar på när man är rik

Bra saker att spendera pengar på

När du har lyckats med ditt företag eller dina aktieinvesteringar och sitter där med flera miljoner på kontot så uppstår nästa problem: vad ska man spendera pengarna på?

När man har mycket pengar så blir man lätt uttråkad och det är svårt att komma på bra saker att konsumera. Materiella ting som bilar, klockar, kläder och krognotor har man tröttnat på. Så vilka grejer kan man köpa som ger mer i värde? Här kommer 8 saker du kan köpa som gör dig lyckligare:

1. Utbildning och kunskap

När vi människor lär oss nya saker så får vår hjärna en boost med lyckoämnen. Det kan vara att du läser intressanta böcker inom ämnen du är nyfiken på. Eller så kan det vara en kurs där du får lära dig något som ändrar ditt tankesätt.

Det bästa med utbildning och kunskap är att den gör livet rikare, du öppnar ditt tankesätt och ser på saker annorlunda. En investering i kunskap räcker livet ut och du kan känna dig stolt över dig själv. Om du vill läsa om aktier och investeringar så rekommenderar vi dig tipsen på aktieböcker här.

2. Resor

När du reser så skapar du minnen för hela livet. Dessa minnen kan du gå tillbaka till om och om igen. De bästa minnena skapas om du reser med andra, det kan vara din familj eller vänner.

Forskning visar att du blir bättre på att lösa problem när du reser eftersom du vidgar ditt perspektiv. Hjärnan begränsas inte av vår omgivning på samma sätt. Du förebygger också sjukdomar när du reser då du slappnar av och minskar din stress.

3. Spendera pengar på nära och kära

Det vanliga är att man spenderar pengar på sig själv för att försöka bli lyckligare. Men forskning från USA visar på att vi blir lyckligare av att spendera pengar på andra. Om du köper upplevelser som flera kan dela så blir din lycka långvarig, till skillnad mot när du köper en ny pryl som du tröttnar på efter några månader. Många tycker också det är roligare att ge gåvor i form av presenter till andra istället för att själv få.

4. Massage och spa-behandlingar

Massage är en bra investering för att få dig att slappna av. Massage- och spabehandlingar minskar stress och ångest enligt svensk forskning och gör att du kan prestera bra på andra områden. Massage minskar smärta och ökar blodcirkulationen vilket är bra om du sitter mycket framför datorn eller läser mycket böcker stillasittande.

5. Träning

Utan hälsan så har du ingenting. Ta hand om din kropp och din hälsa med bra träning. Ta promenader eller jogga ute i skogen för avkoppling. Eller investera i ett gymkort och stressa dina muskler så får du mer energi över på dagarna.

Träning gör att din hjärna får bättre minne och koncentrationsförmåga. Du får också mer energi i vardagen och du sover bättre på nätterna. Den som är regelbundet fysiskt aktiv lever i snitt minst 10 år längre enligt Livsmedelsverket.

>> Lästips: Vanor som gör dig till miljonär

6. God och nyttig mat

Om du äter nyttigt så kan du förebygga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer. Enligt svenska myndigheters kostråd bör de flesta i Sverige äta mer grönsaker och frukt, mindre fett och mer fullkornsprodukter för att bli friskare. Forskare rekommenderar att man följer Livsmedelsverkets tallriksmodell.

7. En bra säng

Sömn är superviktigt för återhämtning och vi sover halva våra liv. Så se till att sova i en säng som har madrass, täcke och kudde som är anpassad för din vikt och temperatur i rummet. Om du vill förstå hur viktigt sömn är så ska du läsa boken Why we sleep som är en internationell bästsäljare.

8. Mer tid

Kanske det viktigaste av allt som du kan använda pengar till: att köpa mer tid. Det viktigaste tillgången som du inte kan få mer av är tid. Tid är lika med frihet att själv bestämma hur du ska leva ditt liv. Om du vill lägga mer tid på dina barn så kan du göra det. Om du vill arbeta tre dagar i veckan för att ha en social plattform så kan du göra det. Tid är den viktigaste valutan vi har i världen.

>> Lästips: 14 rutiner som gör rika människor framgångsrika