Är fastigheter ett enklare spel än aktier

Fastigheter eller aktier som investering

När det kommer till investeringar så finns det två läger: De som tycker att fastigheter är bästa investeringen och de som tycker aktier på börsen är bättre. I den här artikeln förklarar vi argument till varför aktier kan vara en bättre investering.

En vanlig åsikt är att fastigheter är lättare att värdera än aktier på börsen. Med fastigheter kan du jämföra objekt på den lokala marknaden i området och du har kassaflöden som är förutsägbara. Dessutom kan du räkna på vad det skulle kosta att bygga samma typ av fastighet på marken i dagsläget (replacement cost). Fastigheter anses vara ett lättare spel att bli rik på än aktier på börsen. Men är det verkligen sanningen? Vi är inte lika övertygade.

Andra fastighetsinvesterare med informationsövertag

Om man gräver lite djupare så är det inte så enkelt som det låter. Problemet med fastigheter är att alla andra också förstår spelet. De människor du konkurrerar med har ofta specialiserat sig på ett litet kvarter eller ort som gör att de är experter på den marknaden. De vet mer om fastigheterna i det området än vad du gör.

I fastighetsbranschen finns det också mycket oärliga människor som ljuger om fastigheter som gör att det är lätt att förlora kapital som nybörjare. Så fastigheter är inte ett enklare spel än aktier.

De flesta fastighetsobjekt kommer inte ut på marknaden

Många älskar fastigheter för att det är en trygg investering som är lätt att sköta och föra över till nästa generation. Nackdelen är att alla andra också älskar fastigheter och det finns många smarta människor i branschen som kan alla tricks med uppvärdering, renoveringar, hyreshöjningar, räntor och skatteoptimering. Dessa smarta människor med kapital får också förtur till fastighetsaffärer som mäklare eller banker förmedlar, som ny i branschen så ser du inte ens alla affärer som görs, de görs bakom stängda dörrar.

Fördelen med aktier är att du är jämställd med alla andra, alla kan se siffrorna som bolagen publicerar i sina delårsrapporter och alla har samma information och förutsättningar. Aktiemarknaden är alltid öppen, och den är öppen för alla. Aktier är ett mer rättvist spel där du har bättre odds som nybörjare som vill bygga upp en förmögenhet.

Var har du bäst odds att lyckas

På börsen precis som på fastighetsmarknaden så gäller det att komma fram till vad din edge är. Alltså hur din konkurrenssituation ser ut och var du har bäst odds. Som privatinvesterare med ett kapital under 100 miljoner kronor så är det oftast bland svenska småbolag under ett börsvärde på 5-10 miljarder. Där kan det finnas felprissättningar och fonderna har ännu inte börjat köpa aktierna eftersom börsvärdet är för litet för deras kapitalflöden.

”…bara för du har kunskap om någonting betyder det inte att du ska gå in i den affären. Om de personer som du har att göra med kan mycket mer än du, så är du i ett underläge.”

En viktig regel att komma ihåg är att bara för du har kunskap om någonting betyder det inte att du ska gå in i den affären. Om de personer som du har att göra med kan mycket mer än du, så är du i ett underläge.

Ett smart sätt att få exponering mot fastigheter utan att behöva köpa enskilda fastigheter själv, är att ta rygg på duktiga fastighetsinvesterare som Erik Selin i Balder eller David Mindus i Sagax på börsen. Det kan bli riktigt lönsamt och många har blivit miljonärer på att tidigt köpa aktier i deras bolag. Räknar man endast kursutveckling utan utdelningar så har Sagax utvecklats med +3400% och Balder med +3000% senaste 10 åren. Historik avkastning är dock ingen garanti för framtida avkastning. Om du är intresserad av fler bra fastighetsaktier så kan du kolla in de 18 bästa fastighetsaktierna här. Om du inte är intresserad av att lägga tid på aktier och vill ha mer riskspridning så kan du titta på bästa fastighetsfonderna 2020 här.

Fastigheter är ofta korrekt prissatta

Fastigheter har en tendens att vara mer korrekt prissatt än aktier och onoterade bolag. Det är svårt att hitta fastigheter på marknaden som är felprissatta då de flesta vet om vad en hyresfastighet i det specifika läget kan producera i kassaflöde. Så länge det finns tillgång till billig finansiering så kommer fastigheter vara korrekt prissatta. När likviditeten på marknaden torkar upp i kriser så kan det däremot förekomma möjligheter med felprissättningar som under 1990-tals krisen i Sverige.

Läs guiden: Så investerar du i hyresfastigheter

Så investerar du i fastigheter utan kontaktnätverk

Som du har förstått i den här artikeln så är det inte allt för lätt att som privatperson investera i fastigheter framgångsrikt. Men det finns smarta lösningar på den här problematiken. Lösningen heter crowdfunding och myntades i USA. Nu har denna form av investeringsplattform kommit till Sverige.

Hos Tessin.com kan du som privatperson gå ihop med andra personer och finansiera ett fastighetsprojekt. Du skapar ett konto som är gratis och väljer själv ut vilka projekt du tror på. Sedan placerar du dina pengar och får löpande information om hur fastighetsprojektet utvecklas. Du får sedan en årsränta på cirka 7-13% beroende på vilket projekt du väljer. Dina pengar återbetalas när projektet är färdigt.

Lämna en kommentar