En årsavkastning är förlorad

aktier-olyckskorpar
Mörka moln har börjat blåsa in över optimisterna på börsen. Olyckskorparna hörs allt högre. Vilket håll springer flocken?

Då har snart hela augusti månad passerat och jag kan konstatera att marknaden på börsen har varit rädd, både hemma i Sverige och på andra marknader. Vilka aktier håller jag ett öga på?

Först och främst, kul att ni gillade förra månadens börskommentar som blev det mest lästa inlägget. Jag uppskattar när ni kommer med idéer och berättar vad ni vill att jag ska skriva mer om.

Stockholmbörsen har fallit kraftigt

Börsen i augusti

Stockholmsbörsen (OMXS30) är hittills ner -6,56% under augusti månad. Det är en hel årsavkastning om vi ska utgå från genomsnittet på vad aktier avkastar per år historiskt. Men vi får komma ihåg att nedgången kommer från rekordnoteringar på OMX. Aktier har blivit billigare, men vad beror det på? I min mening beror det på en rädsla för att FED i USA ska börja höja sin styrränta. FED har varit den största köparen på marknaden sedan 2008 via flera QE-paket (stimulanspaket) och nu undrar alla investerare var pengar ska komma från för att börsen ska fortsätta upp? Teoretiskt så rör sig också pengar ur obligationer och aktier när räntan ökar, här finns en oro för en krasch i obligationsmarknaden då den är osund i dagsläget. Oron för att Kinas tillväxt avtar är också inbakad i börsnedgången och det tycker jag är med all rätt. Jag tror vi kommer få se en sjunkande tillväxt kommande 5-10 år i Kina, inget varar för evigt. När tillväxten i världen är låg så känner jag mig trygg i att äga aktier med höga utdelningar. Dels vet du vad du får i handen varje år, dels så kan du använda utdelningarna till att köpa fler aktier mitt i en börskrasch. Kassaflöde i form av utdelningar till din aktieportfölj är guld värt när aktier är billiga, kom ihåg det!

Finns det aktier att sälja eller köpa?

Nordea-aktien var nere och vände på omkring 94 kr. Jag köpte inte fler aktier utan vill köpa aktier på lägre nivåer, det gäller att ha tålamod. Nordeas vinst ligger på 8,94 kr vilket motsvarade ett P/E-tal på 10,51 när kursen var 94 kr. Ett helt okej köp med tanke på att banken har blivit en utdelningsmaskin. Räknar jag utifrån dagens vinst så tycker jag att ett bra köpintervall är mellan 75-90 kr. Men det är viktigt att komma ihåg att vinster kan gå ner också! Om jag vill vara riktigt försiktig räknar jag ut genomsnittet på 5 års senaste vinster. Då blir vinsten 7,18 kr istället och då vill jag köpa aktier i intervallet 60-75 kr. Jag avvaktar tills vi får en lägre aktiekurs, men Nordea står helt klart på köplistan.

Fortum gick ner till 13,80 EUR ett tag, vilket inte är en helt fel inköpskurs faktiskt. Jag kan tänka mig att köpa lite fler aktier i Fortum i köpintervallet 12-13,5 EUR. Efter försäljningen av sitt svenska elnät (som de fick bra betalt för) så har Fortum en mycket stark balansräkning, soliditeten ligger på omkring 60% idag. Så utdelningen är trygg just nu. Sen återstår det att se vad Fortum gör med pengarna.

TeliaSonera var nere på 45 kr, vilket ger et P/E-tal på ca 14. Inte jättebilligt för att vara TeliaSonera, men vinsten får en högre värdering när räntan är låg och omvärlden skakig. Ledningen har lovat 3 kr i utdelning så det ger 6,6% direktavkastning på 45 kr. Telia har tillgångar som går att sälja av, så utdelningen bör inte vara hotad här heller. Själv tycker jag att ett bra köpintervall är mellan 38-42 kr.

Dyra aktier just nu

Axfood aktie kostar 142 kr och vinsten värderas till PE 24,5. Vinsten värderas lika högt som tillväxtmaskinen H&M. Under senaste tio åren har Axfood’s vinst aldrig värderats så högt. Marknaden handlar Axfood som om det vore en obligation. Nog för att aktien är en trygg hamn i både lågkonjunktur och högkonjunktur men 3-4% i totalavkastning per år är inte bra betalt för den risk vi tar. Vad händer om den rekordhöga vinsten går ner? Vad händer när bolaget börjar göra större investeringar i sin egen verksamhet igen? Vad händer om styrräntan går upp? Jag tycker nedsidan ser större ut än uppsidan, utifrån dagens siffror så skulle nedsidan kunna bli så stor som 40-50%. Jag skulle inte våga köpa Axfood till dagens aktiekurs. Hade jag köpt den till en lägre kurs tidigare så hade jag nog behållt den idag, bolaget ger stabila utdelningar. Skulle Axfood bli billigare i framtiden så är jag däremot intresserad av att köpa aktier.

Uppföljning av min försäljning av Sandvik och Holmen

I början av maj sålde jag mina aktier i Sandvik och Holmen då jag tyckte att värderingen hade blivit för hög mot underliggande kvalitet. Den långsiktiga kvaliteten i bolagen motiverade mig inte att äga andelar av deras verksamheter helt enkelt. Marknaden fick för sig att hålla med och har handlat ner båda aktierna ordentligt sedan mina försäljningar. Jag är nöjd med min avkastning på +71% och +45% och är inte intresserad av att köpa tillbaka aktierna i dagsläget. Kassan har efter försäljningarna ökat i min aktieportfölj till 40%. Vilket känns bra ifall aktier blir billiga.

sandvik aktie

Sandvik har fått en ny VD och Olof Faxander fick sparken. Jag tror dock att det tar tid att vända Sandviks försäljning och vinst. Det jag kan se som händer i år är att ledningen minskar på investeringar och att kassaflödet har stärkts. Det är tydligt att ledningen försöker få upp lönsamheten och säkra utdelningen till aktieägarna. Det är däremot ingen självklarhet att bolaget behåller sin utdelning på 3,5 kr i en vikande marknad.

 

holmen aktie

Holmen är ett välskött bolag i en tuff bransch. Kassaflödet ser fint ut och bolaget har haft några år med låga investeringsnivåer i verksamheten. Bolagets affär tuffar på i vanlig takt men aktiemarknaden har en hög värdering på bolaget. Jag sålde Holmen får att värderingen var hög och att jag väntar mig högre investeringskostnader i framtiden från bolaget.

Fråga till dig: Har du köpt eller sålt några aktier under nedgången på börsen?

Börja spara idagÅrsränta
4spar 5,5 - 8,1%
Ej insättningsgaranti
Öppna sparkonto

Lämna en kommentar