Karta för att hitta tomtgränser

hus med stor tomt

Om du ska köpa hus så är ett tips att alltid undersöka hur stor tomten är och var tomtgränserna går, det kan du göra med en tomtkarta. Idag finns bra verktyg på internet för att snabbt kunna få en översiktsbild på hur stor tomten är.

  • Hitta.se – Obs! Kartan ger inte den exakta tomtgränsen på din fastighet (jag har frågat Lantmäteriet), utan det skiljer ibland flera meter. Kartan från Hitta.se är en bra översiktskarta som duger bra för att få en uppfattning om hur tomten ser ut.
  • Lantmäteriet.se – En mer korrekt karta! Fråga alltid Lantmäteriet efter ett utdrag på hur dina tomtgränser går innan du ska sätta upp staket, häck, bygga eller göra markarbeten. Ring Lantmäteriet för mer information.

Snabba pengar på en fastighetsaffär

När du går på visning så ser du sällan hur stor tomten är, utan du ser träd, buskar, staket/häck och huset i mitten. Mäklaren brukar inte berätta var tomtgränserna går utan det får du själv kontrollera. Många stirrar sig blinda på huset och renoveringsbehoven när tomten kanske egentligen är värd mer pengar.

Är tomten tillräckligt stor så kan du enkelt stycka av den bit du inte behöver för att sedan sälja. Är marknaden och läget rätt så kan du få så bra betalt att du kan betala av hela lånet på det hus du köpt. Sedan gör du kloka renoveringar som höjer värdet på huset och säljer den ursprungliga fastigheten också.

Du kan sedan rulla skatten framför dig och köpa ett dyrare hus om du vill, eller så köper du en hyresfastighet och hyr ut lägenheter. Många stora fastighetsinvesterare har börjat sin karriär på just det här sättet, vilket är en bra strategi för att få ihop ett större startkapital snabbt.

tomtkarta för att hitta tomtgränser gratis
Här ser du en hemlig potential i en fastighetsaffär. Är huset i dåligt skick så bjuder folk mindre, de ser inte möjligheten att stycka av tomten. Ungefärlig karta från Hitta.se.

Lantmäteriet har riktiga tomtkartor

Om du vill få en bra översikt så kan du använda Lantmäterimyndighetens tjänst Min fastighet. Det krävs att du har en giltig E-legitimation som Bank-ID eller liknande och så måste du stå som ägare på fastigheten för att få fram uppgifter (du är registrerad på lagfarten).

Förutom tomtkarta med gränser så kan du även få fram information om areal i kvm, inteckningar och taxeringsvärde. Du kan också se om det finns en detaljplan för ditt område eller om det finns servitut eller andra rättigheter som berör din fastighet.