Skagen ser 60% uppsida i SKF

Svensk verkstad

Vilka aktier har Skagen Fonder köpt och sålt under juli månad? Vi tar oss en titt på de två intressantaste fonderna enligt mig:

Skagen Global – Fonden har tagit en ny position i China Mobile (de passade på när börsen i Kina gick ner) och ökade i befintliga innehav som Hutchison och Carlsberg. De gick ur Storebrand helt och trimmade sina aktieinnehav i Citigroup och TEVA.

Carlsberg säljer bra produkter men jag tycker utdelning och lönsamhet är sådär i dagsläget. Dessutom avskräcker den danska källskatten på aktiers utdelningar.

SKF är en svår aktie att äga

Skagen Vekst – Nytt innehav i portföljen är SKF, där Skagen tror marginalerna kan bli bättre. Vidare tycker de aktien ska kosta 290 kr, vilket ger en uppsida på 60%. Jag förstår hur Skagen tänker och ser potentialen om rörelsemarginalen blir bättre och trenden vänder, men nedsidan är trots det relativt stor. Jag skulle kunna tänka mig betala högst P/E 12 för SKF. Men om jag ändå ska äga verkstad så ligger egentligen Beijer Alma bättre till som har bättre kassaflöden och mindre skuldsättning. Beijer Alma till P/E 12 hade inte varit fel, kanske får jag möjligheten i nästa börskrasch. Verkstadsaktier ska man köpa när börsen går dåligt.

Skagen Vekst ökade i befintliga innehav som Credit Suisse, Philips, H Lundbeck A/S och Oriflame. Fonden sålde alla aktier i danska Royal Unibrew (+200% sedan köp 2011) och koreanska OCI.

Äger du aktier i SKF?

Lämna en kommentar