Investera i diamanter

Av PlaceraPengar.nu | oktober 6, 2021
0 Kommentarer
Investera i diamanter

Funderar du likt många andra på att hitta spännande alternativa investeringar? Diamanter har länge varit hett eftertraktade. Nu finns tecken på att det börjar bli allt svårare att utvinna diamanter. Samtidigt fortsätter efterfrågan att öka, inte minst i Kina och övriga Asien. Låt oss titta närmare på diamanter och hur du gör för att satsa på de vackra ädelstenarna.

Hur kan man investera i diamanter?

Det finns flera olika alternativ till att investera i diamanter. Ett av de mest uppenbara är att helt enkelt köpa smycken där diamanter ingår, till exempel ringar, halsband eller örhängen. Nackdelen är att du även betalar för själva hantverket och ibland får du inte så mycket diamant för pengarna. Dessutom är diamantsmycken mycket stöldbegärliga och det kan vara svårt att förvara dem säkert.

Ett annat alternativ är att investera i företag i diamantbranschen. På svenska börsen finns inte så mycket att välja på. I så fall får du köpa aktier i svenska Lucara Diamond Corp. Enklast är att använda en nätmäklare som Avanza. När du köper aktier måste du noga undersöka hur välskött företaget är och hur framtidsutsikterna ser ut. Om diamanter har en bra värdeutveckling så gynnas företagen i branschen stort och deras gruvor och rättigheter blir mer värdefulla.

Lucara Diamond utvinner diamanter i Afrika

Lucara Diamond har sitt huvudkontor i Kanada, men nästan all verksamhet sker i Afrika. De är ett så kallat prospekteringsbolag med flera intressanta prospekteringslicenser i Botswana. Redan nu finns en mycket lönsam diamantgruva i Karowe som ger företaget stora intäkter: Deras mål är att vara del av hela värdekedjan, från prospektering till förädling av diamanterna. Läs mer eller köp Lucara Diamond här.

Är diamant en råvara eller ädelsten?

Diamant tillhör kategorin ädelstenar. Vad som utmärker diamant är den extrema hårdheten och att de kan få ett väldigt vackert utseende om de slipas på rätt sätt. Det beror på att diamant har ett högt brytningsindex. Ljus som träffar diamanten bryts kraftigt och den dyrbara stenen kan slipas så att det ser ut som den glittrar. Vikten mäts i karat.

Är Rubin och Safir också diamanter?

Nej, Rubin och Safir är ädelstenar som utvinns ur mineralet korund. Safir kännetecknas av blå färg medan rubin kännetecknas av röd färg. Diamant består av kol och har även högre hårdhet, även om korundmineraler också är väldigt hårda. Likt diamanter är de även mycket populära för smycken.

Rubin är en ädelsten

Var bryter man diamanter?

Diamanter bildades djupt nere i jordens inre när kol pressades ihop under högt tryck och med hög temperatur. En stor del av världens diamanter har hämtats i djupa gruvor i Afrika, bland annat i länderna Angola, Botswana, Sydafrika, Namibia och Zaire. Även Ryssland, Kanada och Australien har diamantgruvor. Vad som bryts i gruvorna är rådiamanter. Det är slipade diamanter som används i smycken och som ger det vackra utseendet.

Vad är konfliktdiamanter?

Konfliktdiamanter är ett namn på oslipade diamanter som används av rebellgrupper i Afrika för att finansiera krig. Länder som Kongo, Angola, Sierra Leone och Elfenbenskusten har haft stora problem till följd av sådan handel. Särskilt lokalbefolkningen i områdena drabbas hårt. Det lidande som diamanterna skapar gör att de ibland också kallas blodsdiamanter. Både FN och EU har vidtagit åtgärder för att stoppa konfliktdiamanter. Nuförtiden används ett certifieringssystem för rådiamanter som säkerställer att de är konfliktfria.

Så ser världens största diamant ut

Den allra största diamanten som hittats genom tiderna är Cullinandiamanten. Fyndet gjordes 1905 i Sydafrika och vikten är ofattbara 3106 karat. Den styckades dock upp i hela 105 mindre delar, varav 9 är stora och resten av dem små. Den största är känd som Afrikans stjärna eller Cullinan I och är hela 530,2 karat.

Världens dyraste diamant

Officiellt är världens dyraste diamant The Pink Star, tidigare känd som Steinmetz Pink. Den hittades 1999 av De Beer och såldes 2017 på en auktion i Hong Kong för svindlande 71,2 miljoner dollar. Trots prislappen är diamanten inte den mest värdefulla. Många diamanter lär aldrig säljas på auktion. Där märks den välkända Koh-i-Noor-diamanten som ingår i de brittiska kronjuvelerna. Experter menar att den kan vara värd uppemot en miljard euro.

Varför har ädelstenar så olika färger?

För diamanter handlar det ofta om sällsynta föroreningar i själva rådiamanten som till exempel kan ge blå eller rosa färgnyans. För gems eller ädelstenar är det ofta platsen de bryts på och hur förhållandena ser ut där som avgör om mer sällsynta färg-varianter kan uppstå.

Rubin och safir ingår båda i korundgruppen och består av samma mineral, men rubin är röd och safir är blå. I beryllgruppen ingår smaragd som är grön och akvamarin som är ljusblå. I kvartsgruppen hittar du ametist, agat (svartfärgad kallas onyx), opal och flera andra ädelstenar som ofta används i juveler.

Vad menas med briljant?

Briljant syftar till slipningen av en ädelsten. Det är främst diamanter och andra hårda ädelstenar som får en briljantslipning. Ungefär tre fjärdedelar av alla diamanter på marknaden har den slipningen och antagligen är det den du ser framför dig när du tänker på en klassisk diamant. Håller slipningen hög kvalitet kommer ädelstenen reflektera nästan allt ljus, så briljanter ser nästan ut som de har en inbyggd ljuskälla. Ofta fungerar diamanten som solitär, det vill säga ensamt infattad på till exempel en ring. Då får den all uppmärksamhet och drar verkligen ögonen till sig.

Lästips: