Alternativa investeringar

Alternativa investeringar

När man talar om investeringar tänker de flesta på börsen eller fastigheter. Aktier och fonder är traditionella investeringar, men det finns många andra saker du kan investera i. Du kan exempelvis köpa årgångsviner som stiger i värde, en segelbåt som du kan hyra ut eller varför inte investera i konst? Här kan du läsa mer om så kallade alternativa investeringar och hur de kan hjälpa dig att sprida riskerna.

Vad är alternativa investeringar?

Alternativa investeringar är ett begrepp som syftar till finansiella investeringar som skiljer sig från traditionella investeringar, det vill säga aktier, fonder, obligationer och fastigheter. Det finns ingen exakt definition av vad som räknas som alternativa investeringar, men värdeföremål som vin, frimärken, antikviteter, ädelmetaller och konst ingår. Även investeringar i onoterade bolag, skog och lån är populära alternativa investeringar. Att köpa en fin gammal bil och låta den stiga i värde är ett annat bra exempel.

Varför ska man ha en alternativ investering?

Att spara i fonder och aktier är mycket bra på lång sikt och ger historiskt sätt bäst avkastning, men det är även förenat med stor risk. Alternativa investeringar är ett bra komplement till traditionella investeringar för att sprida riskerna. Genom att investera i olika saker, även värdeföremål utanför börsen, diversifierar du ditt sparande. Värdet på alternativa investeringar som exempelvis årgångsviner eller frimärken har låg korrelation till utvecklingen på börsen, vilket minskar den totala risken.

En stor fördel med alternativa investeringar är att det är väldigt kul. Om du har ett särskilt intresse, exempelvis bilar, segling eller konst kan du förvandla ditt intresse till investeringar. Alla sorters investeringar kräver i regel både kunskap och intresse. Om du tycker att aktiemarknaden är krånglig kan du välja ett eller flera andra sätt som får dina pengar att växa. Investeringar är roligt, det gäller bara att hitta den form som passar dig bäst. När du väl fått upp intresset kan du utöka och göra flera alternativa såväl som traditionella investeringar.

Investera i lån (P2P)

Investera i lån

P2P, en förkortning för peer to peer-lending, är en investering i privatlån. Det översätts ordagrant till ”person till person” och syftar till att du som investerare lånar ut pengar till privatpersoner eller företag. Det finns många väletablerade P2P-företag, exempelvis Lendify, Savelend och Brocc, som erbjuder digitala plattformar där du enkelt kan komma igång med P2P-investeringar. Det finns med andra ord ingen bank som mellanhand i processen utan investeringen sker direkt via de digitala plattformarna. För låntagaren fungerar lånet precis som vanligt, men du som investerare kan få god avkastning på dina pengar. Du kan läsa mer och hitta olika aktörer som erbjuder investeringar i lån här.

Investera via crowdfunding

Investera via crownfunding

Crowdfunding är ett spännande sätt att investera dina pengar. De senaste åren har det blivit allt mer populärt att investera via crowdfunding vilket gjort att ett stort antal seriösa aktörer etablerat sig i Sverige. Det är framför allt populärt att investera i fastigheter via crowdfunding. Tack vare plattformar som Tessin.com så kan du nu investera i fastighetslån precis som miljonärerna gör. Räntan du får är ofta kring 7-13% per år vilket är mycket bra.

Crowdfunding är ett sätt för företagare att hitta kapital samt för att investera i oprövade affärsidéer. Crowdfunding innebär att en stor grupp individer finansierar ett nytt företag istället för att en eller flera stora aktörer bidrar med större summor. Det är en form av insamling som sker via olika digitala plattformar som är särskilt avsedda för crowdfunding. På plattformarna presenteras olika affärsidéer som söker ekonomiskt stöd. Du som investerare väljer vilken eller vilka idéer som du vill investera i.

Investera i skog

Investera i skog

Skog är en alternativ investering som kan ha mycket god avkastning. Den passar framför allt om du vill spara pengar på lång sikt, kanske till dina barn eller till din pension. Innan du köper skog bör du se till att ha tillräckligt med kunskap så att du vet vad du köper för något. Ta hjälp av en jägmästare eller rådgör med experter om du inte kan mycket om skogsinnehav sedan tidigare. Det är viktigt att du inte försätter dig i en situation där du måste avverka skogen tidigare än du planerat. Med ett långsiktigt perspektiv på ditt ägande och med kunskap så kan skogsinvesteringen löna sig. Marknaden för skogsinvesteringar har dessutom visat sig vara stabil. Ytterligare en fördel är att det är en hållbar och miljövänlig investering. Läs vår guide om hur du kan investera i skog här.

Investera i guld

Investera i guldtackor

En mycket vanligt alternativ investering är guld och andra ädelmetaller. Guld har alltid setts som en säker investering. Det finns ett missförstånd om att du som investerar måste ha guldtackor i ett bankvalv när du investerar i guld. Det är såklart möjligt, men du kan även handla online via företag som erbjuder köp och försäljning av guldandelar. Med andra ord är det inte svårare att köpa guld än vad det är att köpa aktier idag. Om du har en mindre budget för ditt sparande kan du överväga att investera i silver som är en billigare ädelmetall. Platina är också ett alternativ till guld, men framför allt för kortsiktiga investeringar eftersom marknaden för platina är betydligt mindre än guld- och silvermarknaden. Det viktigaste när du investerar i guld och ädelmetaller är att hålla koll på prisutvecklingen samt inflationen. Läs i vår guide om hur du kan investera i guld.

Investera i gamla mynt och sedlar

Investera i guldmynt

Att investera i gamla mynt och sedlar är spännande, men kräver kunskap. Mynt är ett klassiskt samlarobjekt vilket gör det till en bra investering. Det finns otroligt många sorters mynt och många av dem är väldigt vackra. Minnesmynt och jubileumsmynt är också viktiga för myntsamlare. Marknaden för mynt och sedlar är väletablerad och det gäller därför att du har koll på vad du väljer. Om du hittar rätt mynt vid rätt tidpunkt kan det ge en ordentlig avkastning. Detsamma gäller för gamla sedlar som också är populära samlarobjekt.

Investera i klockor

Investera i klockor som Patek Philippe

Klockor är en relativt säker investering om du köper rätt modeller. Satsa alltid på kvalitet när det gäller klockor. En kvalitetsklocka är en investering eftersom den alltid går att sälja i framtiden. Vissa modeller är mer efterfrågade än andra vilket styr värdeutvecklingen. Klockvarumärken som Omega, Rolex och Patek Philippe har de senaste åren haft en ökad efterfrågan. Rolex Submariner är en klassisk klockinvestering, men även åtråvärda samlarobjekt som Rolex Explorer 2016, Tudor Heritage Black Bay och Omega Seamaster 300 har gett mycket bra avkastning de senaste åren. Även urverket och hur tekniskt komplicerad klockan är spelar roll för värdeutvecklingen.

Investera i en bil som stiger i värde

Att köpa en bil är många gånger en riktigt dålig investering eftersom bilen snabbt sjunker i värde. Det finns dock bilar som stiger i värde. Det går inte att köpa vilken bilmodell som helst för att göra en bra affär. Klassiska gamla sportbilar som är i bra skick kan stiga rejält i värde om du tar hand om dem på bästa sätt. Bilen ska dock inte användas för nöjesåkning utan dess roll är att vara ett samlarobjekt. Klassiska sportbilsmärken som Ferrari, Porsche, Jaguar, Bentley och Aston Martin har ett stort samlarvärde.

Investera i en båt som du sedan hyr ut

Investera i segelbåt

Genom att köpa en båt kan du förena nytta med nöje. Du köper en båt som du själv kan använda när du vill. När du inte använder den, vilket för de flesta är ganska många veckor under året, kan du hyra ut den. Det gör att du får intäkter från uthyrningen samtidigt som du själv har glädje av båten. Det är populärt att köpa en seglarbåt som du sedan har nere i Kroatien eller Grekland och sedan hyr ut veckovis. Du kan även anlita företag som hyr ut din båt åt dig när du inte använder den.

Investera i frimärken

Investera i frimärken

Frimärken är ett av världens mest populära samlarobjekt vilket gör att marknaden är stor. Under en 10 år kan prisutvecklingen vara 250% eller mer. Du måste självfallet kunna urskilja de frimärken som har potential till värdeökning. Speciella frimärken från särskilda händelser, år eller årsdagar är generellt sätt bra investeringar. Även minnesfrimärken har tendens att öka snabbt i värde.

Investera i tavlor

Investera i tavlor

Tavlor och konst är en populär alternativ investering som kräver både pengar och kunskap. Börja med att skaffa dig ordentligt med kunskap innan du börjar investera. Ta hjälp av en konstexpert som kan hjälpa dig att avgöra tavlans kvalitet och skick. Tavlor är, till skillnad mot exempelvis klockor, mindre styrda av trender och mode. Därför ska du alltid investera långsiktigt. Det bästa är att gå via ett auktionshus för att garantera tavlans äkthet. Om du har en stor budget bör du alltid välja kvalitet från kända konstnärer. Om du däremot har en mindre budget, men vill komma igång med konstinvesteringar kan du börja med signerade tuschteckningar, litografier samt akvarell- och oljemålningar av etablerade konstnärer.

Investera i vin eller whisky

Investera i vin

Årgångsviner och whiskey är intressanta investeringar för den som kan mycket om dryck. Många viner blir mer värdefulla efter år av lagring. Det krävs dock att du vet vilka viner som lagras väl, hur de ska lagras samt hur länge. Lagringstemperatur, ljus och fuktighet är bara några av många saker att ta hänsyn till. Investera alltid i viner av hög kvalitet från välkända områden, exempelvis Bordeaux, Rhônedalen och Bourgogne. Portvin från Douro i Portugal är en mycket bra investering eftersom vinet bara blir bättre med åren.