Investera i bostadsrätt – öka värdet eller hyra ut, vad är bäst?

Investera i bostadsrätt

Bostadsrätter är ofta en bra och säker investering för dig som har en lång investeringshorisont. Prisutvecklingen i storstadsområden har varit ovanligt stark de senaste åren vilket gjort att många tjänat stora summor på sina bostadsrätter.

Det finns olika sätt att gå tillväga om du vill investera i fastigheter. Dels kan du köpa en bostadsrätt som du bor i och förhoppningsvis sälja den till ett högre pris. Du kan även hyra ut den och få en inkomst från hyran. Här kan du läsa mer om hur du investerar i en bostadsrätt och vad som är bra att tänka på.

Varför ska man köpa bostadsrätt?

En bostadsrätt kan vara en fantastiskt bra investering. Enligt Svensk Mäklarstatistik är prisutvecklingen på årsbasis +3% på bostadsrätter efter inflation. Ur ett mer långtgående perspektiv visar siffrorna att priset på bostadsrätter ökat med 579 procent från 1997 till 2017.

Att bostadsköp är en investering med medelhög risk. Bostadspriserna har ökat rejält, men precis som andra investeringar så är det ingen garanti för att prisutvecklingen kommer att fortsätta i samma riktning.

En stor fördel med att investera i en bostadsrätt är att du kan använda bostaden. Du kan antingen ha den som din bostad, vilket är en bättre finansiellt än att bo i hyresrätt, eller så kan du hyra ut den. Kom ihåg att du måste ha styrelsens godkännande i din bostadsförening om du inte har en ägarlägenhet.

Om du hyr ut den får du en extra inkomst vilket i kan täcka dina amorteringskostnader för bostadslånet. Du kan låna upp till 85 procent av bostadens värde. Den resterande summan, den så kallade kontantinsatsen, måste du kunna betala kontant. Att du endast lägger in en mindre andel som kontantinsats gör att din investering blir bra över tid då du använder hävstång via bankens pengar.

Vad är bäst – köpa eller hyra en lägenhet?

Generellt är det bättre att köpa en lägenhet än att hyra. Det krävs dock att du har den finansiella möjligheten att betala kontantinsatsen och ta ett lån. Det finns också situationer då det kan vara bättre att hyra istället. Om du till exempel förväntar dig en högre avkastning på aktier så kan det löna sig att hyra en lägenhet istället.

Att köpa en bostadsrätt är en bra investering eftersom du äger bostaden där du bor i. Om du bor i en hyresrätt så betalar du för att låna någon annans bostad. Att äga en lägenhet är ofta fördelaktigt om du:

 • Vill ha en låg månadskostnad
 • Vill ha mer ansvar och frihet över din bostad. Att äga bostaden innebär att du kan bestämma själv vilka ändringar du vill göra med boendet. Det ger möjligheten att renovera och fräscha upp bostaden vilket kan öka värdet.
 • Vill skapa en personlig bostad utifrån dina önskemål och behov.

Att hyra en lägenhet är enklare, men oftast inte bättre rent ekonomiskt eftersom du betalar hyra till någon annan. Det finns dock tillfällen när hyresrätt kan vara ett bra val:

 • Du är ung
 • Du saknar fast inkomst eller ekonomiskt stabilitet
 • Du vet fortfarande inte var du vill bo eller hur länge du vill bo på en plats
 • Du vill ha en enklare bostadslösning där du slipper ta ansvar för bostadsrelaterade kostnader, exempelvis renoveringar och underhåll
 • Du vill inte binda upp dig

Vad menas med en investeringslägenhet?

En investeringslägenhet innebär att du som investerare köper en bostad och hyr ut den. Du får hyresinkomster som kan betala av ditt bostadslån. Om lägenhetens värde ökar kan du även få en tilläggsavkastning vid försäljning. Bostaden kan med andra ord ge dig både hyresinkomster eller försäljningsvinst.

Det finns mycket att tänka på om du funderar på att skaffa en investeringslägenhet. Dels måste du kontrollera att bostadsrättsföreningen tillåter uthyrning i andra hand samt vilka regler som gäller. Du bör även göra en noggrann kostnadskalkyl där du beräknar hur mycket du kan ta i hyra samt hur ofta lägenheten måste vara uthyrd för att du ska täcka dina kostnader.

Du kan inte ta vilken hyra som helst när du hyr ut en lägenhet. Hyran måste vara skälig och anses rimlig. En tumregel är att hyran in bör överstiga kapital- och driftskostnaderna. Driftskostnader inkluderar bland annat vatten och el samt möbelslitage om du hyr ut lägenheten möblerad.

Tänk på att en investeringsbostad skiljer sig en del från en bostadsrätt där du själv tänker bo. Du bör alltid välja en investeringsbostad utifrån bästa möjliga avkastning. Generellt ger små lägenheter i storstäder bäst avkastning. Du själv kanske tycker att lägenheten är för liten för din smak, men faktum är att många som letar efter en hyresrätt vill ha något litet.

Tips! Räkna alltid ut hur stor avkastningsprocent du kan uppnå med investeringen. Glöm inte att även ta eventuella renoveringar och underhåll i beaktning.

Ska man investera i bostadsrätt eller aktier först?

Bostadsrätter såväl som aktier är populära investeringar och vad som passar dig beror på din livssituation, investeringshorisont samt hur mycket risk du vill ta. När du köper en bostad blir du ägare till en tillgång.

Det råder dock delade meningar om det är en bättre investering i förhållande till andra tillgångar, till exempel aktier och fonder. Aktiemarknaden har oftast visat mycket god avkastning, men det är en investeringsform med hög risk. Att investera i en bostad anses ha medelhög risk.

Att investera i aktier först för att sedan använda dem för ett bostadsköp är en riskfull strategi. Det finns såklart en möjlighet att pengarna på börsen ökar i värde även på kort sikt, men de kan även minska. Aktiemarknaden är volatil vilket innebär att pengarna både kan öka och minska i värde. Om pengarna minskar i värde finns det en risk att du inte kan genomföra bostadsköpet som du planerat.

Om du däremot har en lång placeringshorisont kan det vara bra att investera aktier först. Det kan exempelvis vara föräldrar som köper aktier till sina barn så att de kan skaffa en bostadsrätt för pengarna när de blir äldre.

Investera i bostadsrätter via Tessin

Du kan även investera i fastighetsprojekt via crowdfunding-plattformen Tessin. Här kan du investera i andelar i fastighetsprojekt istället för att skaffa en bostadsrätt med bostadslån. Vid crowdfunding av bostadsrätter lånar du och andra investerar ut ert kapital för att bostadsrätterna i fastighetsprojekt ska kunna byggas klart. När lägenheterna sedan säljs vidare får ni som investerat en god avkastning på 6-11% ränta beroende på projekt. Du bestämmer själv hur mycket du vill investera samt i vilket fastighetsprojekt. Läs mer om Tessin här.

Investera i lägenhet i Stockholm

Om du planerar att investera i lägenhet är det alltid en bra idé att välja ett storstadsområde, framför allt Stockholm. I huvudstaden är det alltid en efterfrågan på hyresrätter. De senaste åren har kvadratmeterpriset i Stockholm ökat rejält vilket gör att du även kan få en bra värdeökning på bostaden.

Investera i en lägenhet utomlands och hyra ut?

Det kan också vara bra att investera i en lägenhet i ett annat land och hyra ut den. Det bästa är såklart att välja ett område där det är hög efterfrågan på hyresrätter under större delen av året, exempelvis populära turistorter kring Medelhavet.

Vad är bra för värdet på en bostadsrätt?

När du letar efter en bostadsrätt att köpa så är det några faktorer som ger bra värde för pengarna.

 • Yteffektiv lägenhet med bra planlösning. Undvik planlösning där man slösar med kvadratmeter.
 • Att lägenheten ligger högt i huset på ett högre våningsplan med utsikt.
 • Ljudisolerade stora fönster som går att öppna.
 • Att lägenheten ligger i en sekelskiftesfastighet som är vacker att titta på.
 • Stor lägenhet där du har ett extra rum som kan hyras ut eller användas till kontor eller barnrum.
 • Föreningen ska ha bra ekonomi och kassaflöde. En bra tumregel är att förningen ska ha en belåning under 10 000 kr/kvm. Kassaflödet ska vara positivt för så många år som möjligt. Ibland är dock kassaflödet negativt på grund av större renoveringar.
 • Avgiften ska vara låg på lägenheten, då kan en eventuell köpare låna mer till bostaden.
 • Gärna en godkänd säkerhetsdörr så den som köper kan känna sig trygg.

Vilka renoveringar ökar värdet mest på lägenheten inför försäljning?

Vissa uppfräschningar och renoveringar är särskilt bra om du vill öka värdet på bostaden, exempelvis:

 • Badrumsrenovering
 • Köksrenovering
 • Måla om väggarna och andra ytskikt
 • Lägga nya golv eller göra en golvslipning
 • Bygga en balkong
 • Byta till ljudisolerade fönster
 • Renoveringar som ger en mer effektiv planlösning och bättre förvaring

Hur många gånger får man flippa bostadsrätter i Sverige?

I Sverige finns det ingen lagstiftning som reglerar hur många gånger en person får ”flippa” eller sälja en bostadsrätt. Detta innebär att det inte finns någon gräns för antalet gånger en person kan sälja sin bostadsrätt. Däremot kan Skatteverket ha synpunkter på dina försäljningar om du renoverar och säljer en bostad fler än en gång per år. Då kan det räknas som näringsverksamhet och bör göras i bolagsform där skatten också blir högre.

Däremot kan det finnas regler i föreningens stadgar som begränsar antalet försäljningar inom en viss tidsperiod eller som kräver att föreningen godkänner försäljningen. Det kan också finnas begränsningar avseende vidareuthyrning av bostadsrätten.

Det är därför viktigt att man som bostadsrättshavare noggrant läser igenom föreningens stadgar och regler innan man planerar att sälja sin bostadsrätt.

Lycka till!