Investera i hus för att hyra ut och tjäna pengar

Investera i hus - så kallad investeringsbostad

Fastigheter är oftast en bra investering med relativt låg risk om du har en lång investeringshorisont. Att investera i hus för att hyra ut är ett utmärkt sätt att få en passiv inkomst och samtidigt låta pengarna växa i takt med fastighetsmarknaden.

Det krävs dock att du har kapital att investera i en kontantinsats till huset, men även små, billiga fritidshus kan lämpa sig för uthyrning via till exempel AirBnb. Här kan du läsa mer om hur du investerar i hus och vad som är bra att tänka på.

Hur investerar man i hus?

En bostad som investering är en ganska säker och konkurrenskraftig investeringsform som oftast har en bra värdeökning med åren. Där man talar om en investeringsbostad gäller det i allmänhet bostäder som köps för att få in hyresinkomster eller göra en vinst vid försäljningen. Om du köper ett hus som du ska bo i själv kan det givetvis också vara en bra investering, men här fokuserar vi på hus som i första hand köps i egenskap av en investeringsbostad.

Det finns flera sätt att att gå tillväga för att göra en husinvestering. De flesta tänker nog på en bostadsinvestering som de köper och hyr ut. Du kan finansiera husköpet med eller utan bostadslån. Om du tar ett lån kan du låna upp till 85 procent av bostadens värde. Den resterande summan, det vill säga kontantinsatsen, behöver du betala kontant.

Hus i alla storlekar kan hyras ut, men oftast är det större efterfrågan på mindre hus under 150 kvm. Det finns dock alltid undantag, exempelvis kan efterfrågan att hyra större hus utomlands vara stor.

Många tror att det krävs stora summor för att kunna köpa en investeringsbostad, men det finns många billigare bostäder som kan vara perfekta för uthyrning. Mindre fritidshus behöver inte kosta så mycket, men de kan ge en god hyresinkomst. I övrigt är goda trafikförbindelser och nära till mataffär alltid bra om du ska hyra ut huset.

Att hyra ut en investeringsbostad

En bostadsinvestering går ofta ut på att investeraren köper en bostad och hyr ut den. Det ger hyresinkomster som betalar räntan på bostadslånet. Om bostadens värde även stiger kan det även ge investeraren en tilläggsavkastning när bostaden säljs i framtiden.

Det finns dock en hel del att tänka på när man skall hyra ut i andra hand. Exempelvis kan du inte ta ut vilken hyra du vill utan den måste vara skälig om du ska hyra ut under en längre tid. En skälig hyra är den hyra som anses vara rimlig enligt de regler och lagar som finns.

Vid uthyrning av hus ska inte hyran överstiga summan av kostnaderna för kapital och drift. Ett tips är att kolla vad lokala fastighetsföretag och kommunen tar ut för hyror på orten.

  • Kapitalkostnaden är den årliga avkastningsräntan på husets marknadsvärde. Oftast är det 4% och räntan gäller oavsett om du har lån på huset eller inte.
  • Driftkostnaden inkluderar utgifter för vatten, el, internet, parkering, möbelslitage och liknande.

Med andra ord är det viktigt att uppskatta hur ofta du kan hyra ut huset och mycket du kan få in i hyresinkomst under ett år. Du bör även ta husets renoveringsbehov i beaktning för att uppskatta om det är en bra investering. Om du är intresserad av större fastighetsinvesteringar så ska du läsa vår guide om att köpa hyresfastighet här.

Investera i hus via crowdfunding

Det går även att göra en husinvestering via crowdfunding. Crowdfunding skiljer sig en del från traditionella finansieringsmodeller vid bostadsköp. Crowdfunding innebär att många personer finansierar en verksamhet med små summor. Istället för att köpa en investeringsbostad med eget kapital eller bostadslån så kan du investera i andelar i ett fastighetsprojekt som inte kan genomföras på grund av bristande finansiering.

Plattformen Tessin ger privatpersoner och företag möjligheten att investera i fastigheter genom att köpa andelar. På plattformen väljer du själv vilket fastighetsprojekt du vill investera i samt hur stor summa. Avkastning skapas genom återbetalning av lån jämte ränta. Du brukar få en ränta omkring 7-13% på dina pengar. Efter investeringen får du löpande information från Tessin gällande din investering.

Kan man leva på att hyra ut hus?

Det är absolut möjligt att tjäna tillräckligt pengar för att täcka sina levnadskostnader genom att hyra ut hus. Precis som med andra investeringsformer finns det en viss risk, exempelvis att du inte har möjlighet att hyra ut huset så ofta som du tänkt. Givet att du har tillräckligt höga hyresinkomster under året är det fullt möjligt att leva på att hyra ut bostäder.

Köpa bostad och hyra ut – fördelar och nackdelar

Det finns både för- och nackdelar med att hyra ut bostaden som du äger.

Fördelar:

  • Relativt låg risk jämfört med andra investeringsformer
  • Du får en hyresinkomst och kan dessutom tjäna pengar om bostaden ökat i värde när du säljer den i framtiden
  • Vissa tycker att det är kul att fixa iordning huset och ser det som en kombination av hobby och affärsverksamhet
  • Det går att hyra ut både som privatperson och som företag

Nackdelar:

  • Du behöver kapital för att kunna betala kontantinsatsen
  • Det krävs att du hittar hyresgäster och ser till att huset är uthyrt tillräckligt ofta för att täcka kapital- och driftskostnaderna
  • Det krävs ofta en del jobb för att hantera uthyrning, framför allt om huset hyrs ut ofta

Investera i hus utomlands

Det kan även bara en bra idé att köpa hus utomlands. Välj gärna en populär turistort där det alltid finns en efterfrågan, exempelvis Spanien. Svenskar älskar att åka på semester till Spanien och många tycker nog att det är tryggt att hyra bostad av en svensk.

Dessutom är det många svenskar som väljer att långtidshyra hus i länder med behagligt medelhavsklimat. Det gör att du kan hyra ut din bostad både under sommar- och vinterhalvåret. Det är dock alltid bra att ha god kännedom om marknaden och de lokala reglerna om du vill investera i ett hus utomlands.

Tips på fler sätt att investera i bostäder

Det finns fler sätt att investera i bostäder om du själv inte vill äga huset. Exempelvis kan du köpa aktier eller fonder som är inriktade på fastigheter. Genom att köpa aktier i Balder B blir du exponerad mot bostadsmarknaden eftersom bolaget har mycket bostäder. Ett annat exempel är Länsförsäkringar fastighetsfond som är en aktivt förvaltad aktiefond som placerar i bolag som främst är verksamma inom fastighets- och byggbranschen i Norden. Kom ihåg att du bör ha en relativt lång placeringshorisont eftersom det ofta förekommer stora kurssvängningar.

Läs mer om att investera i fastigheter här.