Amerikanska investmentbolag – Aktierna du ska välja

Amerikanska investmentbolag

Funderar du på att investera i amerikanska investmentbolag? Kanske har du hört talas om alla fördelar som kommer med investeringarna, eller så vill du helt enkelt testa på något nytt. Här kan du få tips på amerikanska investmentbolag och hur du ska tänka.

Tittar man på utvecklingen under de senaste fem åren finns det en tydlig och mycket kraftig ökning för de amerikanska investmentbolagen såväl som de amerikanska fonderna. Detta beror till stor del på att man får tillgång till en stor exponering och ett land som står för hela 60 % av världsindex. Under den senaste tiden har även courtaget blivit betydligt billigare för de svenskar som vill sprida sina risker och testa på den amerikanska investmentkulturen som, till skillnad från den svenska, ger utdelning per kvartal istället för årsvis.

De bästa amerikanska investmentbolagen – topp 10

Det finns många bra och välkända amerikanska investmentbolag som du kan välja mellan när du vill skapa en balanserad portfölj med utländska aktier. Det som skiljer amerikanska bolag mot svenska är att många väljer att bygga upp sin verksamhet på investeringar som genererar tillväxt, vilket i sin tur leder till att man kan göra ännu större investeringar och på så sätt få mer inflytande på marknaden. Här nedan listar vi 10 stycken amerikanska investmentbolag som ligger i framkant för 2021.

1. Berkshire Hathaway
2. BlackRock
3. Brookfield
4. Danaher
5. Markel Corporation
6. Liberty Global
7. LOEWS Corporation
8. State Street
9. Alleghany
10. White Mountains / WTM

Vad är ett investmentbolag?

Kort och gott kan man säga att ett investmentbolag är en affärsidé som går ut på att man köper och äger aktier i andra bolag. Hela syftet med investmentbolaget är helt enkelt för att skapa ett så bra aktieägarvärde som möjligt och det gör man genom att investera i aktier som har en bra värdeutveckling. Det är heller inte ovanligt att investmentbolag köper aktier av den enkla anledningen att de vill höja sin egen makt och kontroll.

Varför välja amerikanska investmentbolag framför svenska?

Det finns flera orsaker till varför allt fler väljer att investera i amerikanska eller nordamerikanska investmentbolag istället för svenska. Som tidigare nämnt är det inte ovanligt att bolag fokuserar väldigt mycket på makt och tillväxt, men detta är något som existerar världen över och som även förekommer på den svenska marknaden. Ett bra argument för att välja amerikanska bolag är helt enkelt för att få en exponering till en geografiskt större marknad och tillgång till världens största ekonomi. Tittar man på världsindex så utgörs hela 60 % av just amerikanska investmentbolag.

Hur köper man amerikanska aktier på Avanza?

Att köpa och investera i amerikanska aktier är idag mycket enkelt och det enda du behöver tillgång till är en bra marknadsplattform. Nätmäklaren Avanza Bank ligger idag i framkant när det kommer till amerikanska fonder, aktier och investmentbolag, vilket har gjort plattformen till en storfavorit.

Det första steget är att skapa dig ett konto, förslagsvis ett ISK-konto och därefter sätta in pengar eller koppla det till din bank. Observera att du måste bo i Sverige för att kunna handla med aktier i USA och att du dessutom behöver fylla i ett avtal. Avtalet kan du enkelt hitta på hemsidan under fliken ”Avtal för utlandshandel”.

Är USA-fonder ett bra alternativ?

Under de senare åren har amerikanska fonder, även kallade USA-fonder, blivit ett mycket populärt och bra alternativ för den som vill investera i fonder och sprida riskerna i portföljen. Här hittar du både tillväxtbolag såväl som indexfonder, mix-bolag och småbolagsfonder att använda dig av och tittar man på tillväxten har den ökat markant under de senaste fem åren. Den främsta orsak till detta är att USA är ett land som är mycket framstående när det kommer till utveckling och teknologiska sektorer, såväl som IT överlag.

Om du är intresserad av att investera i USA-fonder kan vi rekommendera att du tar dig en närmare titt på MS INVF US Growth A, MS INVF US Advantage A, SEB Nordamerikafond Småbolag och UBS (Lux) EF Mid Caps USA USD P. Även Franklin US Opportunities A (acc) USD har blivit väl omtalad.

Fördelar och nackdelar med amerikanska investmentbolag

Det finns både för- och nackdelar med att investera i amerikanska investmentbolag. Här listar vi vad som gäller.

Fördelar

  • Stor exponering och tillgång till världsledande företag
  • Bolag med välrenommerade investeringsproffs bakom sig
  • Amerikansk investeringskultur präglas inte lika mycket av maktbruk
  • Courtaget har blivit billigare
  • Möjligheter till valutavinster om USD fortsätter att öka mot SEK

Nackdelar

  • En marknad som är mindre känd för svenska befolkningen
  • Möjlig risk för en dubbelexponering vid ägande av globalfond
  • Växlingsavgifter och valutarisker – gäller dock alla amerikanska aktier överlag
  • Negativ effekt på aktievärdet om dollarn går ner

Utländska investmentbolag har ofta kvartalsutdelning

I Sverige är det vanligast att investmentbolagen gör sin utdelning årligen, med några få undantag för utdelning per halvår. Tittar man istället på utländska investmentbolag som amerikanska, man kan se att kvartalsutdelning är betydligt mer vanligt och populärt.

Till och med experterna föredrar denna utdelningsmodell bättre och orsaken till detta är inte bara den passiva inkomst som du får. Här får du även ta del av vinsten mycket tidigare och du får en jämnare utdelningsström som minskar kursrörelser som är stora. Tittar man på det långsiktiga ägandet så kommer även detta att främjas, av den enkla anledning att aktieägaren har större motivation till att behålla aktien i fråga.

Lästips: Tips på utdelningsaktier här

Berkshire Hathaway är ett populärt investmentbolag

I vår topp 10 lista över de bästa och mest uppskattade amerikanska investmentbolagen hamnade Berkshire Hathaway på första plats och det finns goda anledningar till detta. Till att börja med är investmentbolaget ett av de största i världen med god diversifiering, men de har också en rad av populära och ledande aktier i sin ”portfölj”. Här hittar du bland annat Apple, Bank of America och Coca-Cola. Även Kraft Heinz, Goldman Sachs och US Bancorp kan ses bland namnen.

Idag är Berkshire Hathaway troligtvis världens mest kända bolag för investmentbolag och det är inte ovanligt att det refereras till som konglomerat. Verksamheten började som ett enkelt textilföretag under tidigt 1800-tal, men Warren Buffett valde sedan att utveckla det och allokera om kapitalet till nya investeringar.