Så får du koll med en hushållsbudget

Hushållsbudget

Du vet säkert hur svårt det kan vara att hålla koll på ekonomin och att pengarna ibland verka skena som om de hade fötter. Med en hushållsbudget får du en bättre överblick på inkomster och utgifter samt sparande så att du slipper otrevliga hål i plånboken redan innan månaden är slut.

Hur mår din ekonomi egentligen? Hur stora är dina utgifter och hur ser de ut i förhållande till dina inkomster? En hushållsbudget för familj är inte alls komplicerad att upprätthålla och kan bli en räddare när du normalt sett känner att pengarna sällan räcker till.

Gör en budget

Budgeten innehåller framför allt två spalter eller tabeller – en för utgifter och en för inkomster. Om du tidigare inte har gjort en budget så finns flera exempel på mallar online som du kan använda. Med en budget får du en klar översyn över hur dina utgifter påverkar din privatekonomi överlag och om inkomsterna faktiskt räcker till eller om du lever över dina tillgångar. När du har gjort din hushållsbudget och sett över dina inkomster och utgifter kan du börja fundera på vad du bör skära ned på respektive lägga mer pengar på. Kanske har du hitintills inte haft tillräckligt med pengar att spara. Med en budget kan du få tips på hur du skär ner på onödiga utgifter och samlar dem på ett sparkonto för framtida behov istället. Tänk på pension, barnens studier och husköp samt det där buffertsparandet på sparkontot som bör växa åtminstone lite varje månad.

Månadsbudgeten är vanligast

De flesta som gör upp en budget skapar den över en månads tid. Detta för att hyra, lön och många andra kostnader betalas månadsvis. Visst kan du även göra veckobudgetar och halvårsbudgetar men ha gärna månadsbudgeten som bas. När året har gått kan du titta tillbaka på de månader som kostat dig mest respektive minst och sedan agera utifrån den informationen. Det kan skapa bättre fördelar inför kommande år då du har mer koll.

Så ska du tänka kring utgifter och inkomster

Egentligen är det ganska enkelt – om du vill ha mer pengar över ska du minska på dina utgifter, framför allt de onödiga som nöjen, shopping och restaurangbesök. Om utgifterna minskar kan du istället använda dem till att betala av på lån eller köpa något viktigt som ett hus eller en bil till familjen.

Hushållsbudget familj

Om du har barn vet du förmodligen att kostnaderna skenar ännu mer. När du har familj har du fler än dig själv att ta hänsyn till så här är sparande en viktig faktor. När ni skapar en hushållsbudget för familjen är det viktigt att alla förstår att man måste dra ner på vissa saker och att man hjälps åt. Gör budgeten ihop för mer gemenskap och mer förståelse för både ekonomin och varandras behov.

När pengarna tar slut

Tänk även på att det kan inträffa andra incidenter eller perioder i livet då det krävs en buffert att ta av.

  • Arbetslöshet
  • Sjukdom och sjukskrivningsperiod
  • Separation eller skilsmässa
  • Högre räntekrav på bolånet

Om du märker att du kommer att gå igenom en knaper period finns det flera saker du kan ta fasta på och ta hjälp av.

  • Du kan ansöka om skuldsanering hos kommunen
  • Du kan ta ett lån
  • Du kan sälja bil eller värdesaker/värdepapper
  • Ansök om försörjningsstöd eller A-kassa

Tips kring lån

Många svenskar lever på lån eller kreditkort men även dessa ska betalas av. Märker du att kreditskulderna växer på hög och att lånen hopar sig måste du dra åt svångremmen och börja tänka sparsamt och långsiktigt. Ett lån är bra när det gäller lönsamma investeringar som bolån, billån eller andra saker som stiger i värde eller som du kan använda en lång tid eller behöver för att generera inkomster.

Men privatlån och mikrolån som du ansökt om på ett mer eller mindre impulsartat sätt kan stå dig dyrt. Se till att inte ha onödiga krediter och smålån som innebär dyra räntor och avgifter. Har du flera smålån kan du ta ett samlingslån och samla ihop alla lån till ett enda så har du samma ränta och samma avbetalningsplan. Undvik lån till den mån det går men om du ändå tar dem, se till att de används för ett smart syfte!

När du ska ta ett lån måste du alltid kolla den effektiva räntan som visar hela kostnaden på lånet och alltså inte bara den nominella räntesatsen. Du kan spara massor av pengar på att jämföra långivare och förhandla med bankerna.

Bejaka dina skulder

En skuld ska alltid tas på allvar och får du svårt att betala måste du kontakta din långivare och försöka komma överens om hur ni kan gå vidare. Vissa långivare erbjuder till exempel några räntefria månader om året där du inte behöver betala tillbaka förrän senare.

Sopa aldrig skuldproblem under mattan! Då förstör du för dig själv. Många fordringsägare är mer villiga än du kan tro att försöka komma överens och hjälpa till så mycket det går, bara du säger till.

Sparande

Den som spar han har, heter ordspråket. Att ha sparpengar på sparkonto eller spara i fonder för framtiden är ett utmärkt sätt att minska orosmomenten i senare skede. Många unga undviker ämnet ”sparande” eftersom de tror att de har all tid i världen, men helt plötsligt står man där och skulle ge vad som helst för en kontantinsats till en bostadsrätt eller pengar till det lilla barnet som är på väg.

Spartips

Kan jag investera?

Har du råd och möjlighet samt sinne för affärer kan en god investering vara riktigt lönsam och betala sig. För de flesta privatpersoner gäller aktiehandel som en enkel men vanlig investering. Aktier som stiger kan ge riktigt god avkastning, men det gäller att ha koll på hur aktiemarknaden ser ut och vilka företag det är bäst att investera i. Att placera pengar i aktier kan gå lite hur som helst men ju mer du läser på och håller ögonen öppna, desto större är chansen att du kan göra dig ett klipp. Läs om hur du köper aktier här.

OBS! Tänk på att skillnaden mellan sparande och investering innebär att en investering alltid är ett risktagande. När du sparar kan du inte bli av med pengarna.