Savelend – Investera i krediter

Savelend - Investera i krediter

Det råder ingen tvekan om att P2P-lån är något som blivit mycket populärt och med hjälp av Savelend kan du tjäna pengar på att andra människor ansöker om lån.

Enkelt förklarat kan man säga att Savelend hjälper dig till en bra investering, samtidigt som du kan hjälpa andra. Det är således en ”win win” situation för alla som använder sig av sajten. Sedan 2013 till 2019 har investerare fått en genomsnittlig återbäring på 9,1 % per år.

Företaget grundades år 2013 och det är Ludwig Pettersson som står bakom. Till en början fanns huvudkontoret beläget i Gävle, men allt eftersom populariteten växte så utökades också verksamheten. Idag finns företaget även i Stockholm och är det äldsta P2P företaget som landet har. Under år 2018 förmedlades lån till ett värde av hela 205 miljoner kronor.

Hur fungerar det?

Kort och gott kan man säga att det onlinebaserade företaget är en form av marknadsplats där människor som vill erbjuda lån och som vill ansöka om lån kan mötas och paras ihop. För att förbättra sitt kundfokus så mycket som möjligt har företaget valt att gå samman med Loanstep, som också förmedlar lån till privatpersoner. Om du vill investera och erbjuda lån är det Savelend som du vänder dig till. Är det däremot så att du vill låna pengar är det istället Loanstep som du ska använda dig av.

Det första steget för dig som vill investera är att gå in på www.savelend.se och skapa dig ett konto på sajten. Därefter ser du till att överföra pengar från ditt vanliga bankkonto, precis på samma sätt som om du skulle föra över till ett sparkonto. Företaget går sedan in och hjälper dig att placera pengarna i olika krediter. Du har själv möjlighet att välja olika löptider, räntor eller risknivåer.

Vilken avkastning kan man få?

Om du vill tjäna pengar på P2P vill du med största sannolikhet veta hur mycket du får i avkastning. Enligt aktören själv brukar avkastningen ligga någonstans mellan 7-9 %, vilket är relativt bra om man jämför med många andra alternativ till investeringar. Den ränta som människor betalar för att få ta del av dina pengar kommer att gå tillbaka till dig i form av avkastning. Hela beloppet går direkt till ditt konto. Det betyder att företaget endast fungerar som en typ av mellanhand och det är du som ”långivare” som får hela räntan.

När får man ta del av avkastningen?

Avkastningen från amortering och ränta kommer att betalas ut till långivaren (dig) i slutet av varje månad. Nu har du möjlighet att själv bestämma om du vill använda vinsten till att återinvestera i fler låneansökningar eller om du vill ta ut avkastningen och nyttja på annat sätt.

Savelend vs Lendify

Lendify är en tjänst som fungerar på samma sätt som Savelend, så hur vet man vilken som är bäst och hur vet man vilken man ska välja?

Det kanske största skillnaden är att Lendify riktar sig till privatpersoner som är i behov av ett privatlån, medan Savelend har en mycket bredare portfölj. Lendify har också en rörlig bas, vilket är något som vårt recenserade företag inte använder sig av. Istället för att bara rikta sig till privatpersoner kan du få möjlighet att investera i allt från företagslån och privatlån, till inkassoportföljer och/eller fakturaköp.

Slutord och omdöme

Det generella omdömet av aktören är att det är en riktigt bra sajt för den som vill använda sina pengar för att tjäna mer. Avkastningen är i de flesta fall mycket bättre än på ett vanligt sparkonto, men du bör också vara medveten om att risken är högre. Att skapa ett konto är en mycket snabb och enkelt process och du kan komma igång på bara några minuter. Peer-to-peer lån är helt klart ett nytt och mer innovativt sätt att få mer pengar i kassan.

Riskinformation: Tidigare värdeutveckling och avkastning är inte någon garanti eller säker vägledning för den framtida utvecklingen och avkastningen.