Högsta sparräntan för dina likvider

Det är vanligt att du som sparare har en buffert eller likvider som jag brukar säga för oförutsedda kostnader. Eller så har du likvider som kassa färdigt att använda om börsen skulle gå ner 20-30%. Oavsett anledning så vill du att den delen av dina besparingar ska ha den högsta sparräntan.

Spara till semestern på högräntekonto
Om du har planerat en semester om 7 månader så kan det vara en god idé att binda pengarna på ett högräntekonto för extra hög sparränta.

Lågrisksparande för buffert

Eftersom syftet är att ha en buffert eller kassa för aktiesparande så ska det vara inom kategorin lågrisksparande så att du alltid kan få loss pengarna direkt. Eftersom du kan behöva pengarna snart så ska du välja ett sparkonto med insättningsgaranti så att du garanterat får pengarna tillbaka om banken skulle gå omkull. Bankräntan är lägre på dessa konton, men det är bättre än negativ ränta eller ingenting. Den lägre räntan funkar sålänge vi har en låg inflation.

Bind pengarna för högre sparränta

Buffert för oförutsedda kostnader
Sparar du däremot till en ny bil, renovering på huset eller till en semester så kan du planera ditt sparande och låsa pengarna på ett fasträntekonto. Vet du att du ska renovera vardagsrummet om 6-7 månader så kan du lägga undan pengarna redan nu och binda pengarna 6 månader hos 4Spar och få 7,6% i sparränta till exempel. Då är det viktigt att komma ihåg att det inte finns någon insättningsgaranti på sådana höga sparräntor.

Hög ränta med låg risk

När det kommer till sparkonton så vill du ha en hög ränta men till så låg risk som möjligt. Du får ofta en bra ränta på högräntekonton hos nischbanker. Då gäller det att titta på vad nischbanken har för verksamhet bakom sin inlåningsverksamhet. Om du bedömer att verksamheten är stabil så är det en attraktiv hög ränta till ansedd låg risk. Men om du tycker att nischbankens verksamhet är ostabil så ska du alltid välja en bank som har insättningsgaranti på dina pengar. Denna garanti gör att staten betalar tillbaka dina pengar sålänge ditt sparbelopp understiger 950 000 kronor om banken skulle gå i konkurs.

Vilket bank ska jag välja för hög sparränta?

Nischbankerna ändrar sin inlåningsränta då och då beroende på hur styrräntan ligger i Sverige. För att nämna några populära nishbanker med hög sparränta:

Vad är viktigt att tänka på innan insättning av pengarna?

  • Placera aldrig mer än 900 000 kr på ett sparkonto. Kom ihåg att valutan kan röra sig upp och ner så ha kanske 800 000 kr max istället per konto.
  • Sprid gärna ut dina pengar på flera sparkonton så hamnar du inte i en trist situation om en bank skulle gå i konkurs. Har du spridit pengarna så gör det inte så mycket att du behöver vänta 3 månader på ena kontot.
  • Kontrollera alltid om kontot omfattas av statlig insättningsgaranti om du ska spara större belopp på samma konto.

Investera pengar för en längre tid

Om du ska spara på flera års sikt, låt säga 5-10 år så är aktier ett utmärkt val. Om du tycker det är svårt med aktier och vill ha riskspridning så rekommenderar jag att du väljer att köpa aktier i investmentbolag. I Sverige har vi investmentbolag som Investor, Lundbergs, Industrivärden och Melker Schörling för att nämna några. Dessa förvaltar pengarna åt dig genom att göra affärer. Investmentbolag är bra för dig som är nybörjare och vill ha riskspridning samtidigt som du vill lära dig mer om aktier under tidens gång.

Lämna en kommentar