Buffertsparande

Buffertsparande är bra när du vet att du kan få oförutsägbara utgifter. Skulle bilen gå sönder, tvättmaskinen bli trasig, du få böter i trafiken eller liknande så kan du ta från din buffert. Ofta har vi vårt buffertsparande på sparkonton med hög sparränta för att få ut lite extra pengar varje år. Du vill ju gärna få “betalt” för att ha pengarna stående på konto.

Ett buffertsparande på 1-3 månadslöner är vanligt att sparexperter rekommenderar. Däremot är det mer vanligt att småsparare har ca 2000-10.000 kr på sina bankkonton. Ett högre buffertsparande är något jag rekommenderar dig eftersom du aldrig vet om du får behålla jobbet eller om du får en oförutsedd utgift. Många löser detta med att låna pengar, vilket jag kan förstå i dagens läge med låga låneräntor och 30% ränteavdrag mot skatten på inkomst av tjänst.

Högsta sparräntan för dina likvider

Det är vanligt att du som sparare har en buffert eller likvider som jag brukar säga för oförutsedda kostnader. Eller så har du likvider som kassa färdigt att använda om börsen skulle gå ner 20-30%. Oavsett anledning så vill du att den delen av dina besparingar ska ha den högsta sparräntan. Lågrisksparande för buffert Eftersom syftet är att… Läs Mer »

Sparränta på högräntekonton

Som jag tidigare har skrivit här på PlaceraPengar.nu så finns det flera olika anledningar till att man sparar pengar på högräntekonton. Men de vanligaste orsakerna och alternativen finner du nedan. Anledningar att spara på högräntekonton Buffertsparande ifall olyckan är framme. Bilreparation kan ofta kosta upp till 10 000 kr. Går kylen sönder är det en ny som krävs, då… Läs Mer »