Sparränta på högräntekonton

buffertsparande
Som jag tidigare har skrivit här på PlaceraPengar.nu så finns det flera olika anledningar till att man sparar pengar på högräntekonton. Men de vanligaste orsakerna och alternativen finner du nedan.

Anledningar att spara på högräntekonton

  • Buffertsparande ifall olyckan är framme. Bilreparation kan ofta kosta upp till 10 000 kr. Går kylen sönder är det en ny som krävs, då ofta upp till 8 000 kr eller mer.
  • Skakig börsmarknad kan göra att många väljer att lägga sig likvida på ett sparkonto med hög ränta istället för aktier som kan röra sig snabbt upp och ned.
  • För att man vill ha låg risk men ändå tjäna pengar på en ihoparbetad lön. Är du en person som gillar att sova gott om natten så ska du välja ett sparkonto. Som tur är finns många sparkonton med bästa sparräntan.

Det är dock viktigt att skilja på två typer av sparande när det kommer till sparkonto: rörligt sparande och bundet högräntekonto. Första alternativet är bra när du inte vet hur länge du ska lägga undan pengarna. Andra alternativet är för dig som vill ha en bättre ränta och samtidigt vet med dig att du kan undanvara pengarna under en längre tid.

Högräntekonto kan vara ett bra alternativ

Oavsett vilken anledning du har till att börja spara pengar så ska du alltid se dig om efter den högsta sparräntan till bästa villkor. Att välja ett fasträntekonto kan vara en stor fördel om du vet att du inte behöver dina pengar under bindningstiden. Du kan få 5-4% högre sparränta än de rörliga sparkonto om du väljer att binda pengarna. Hur länge måste man låsa in pengarna då? Det varierar, men generellt brukar man välja mellan 1 år, 2 år eller 3 år. Vissa banker och inlåningsföretag tillåter också att du tar ut dina pengar i förväg, men då blir det avdrag på din ränta.

Lästips: Högräntekonto kan förbjudas