Högsta sparräntan 2019

Vilket sparkonto ger högsta sparräntan 2019? Efter lite efterforskningar har vi svaret. Högst ränta hittar du här, vilket är ett sparkonto med smått otroliga 5,5 % årligen (rörlig) från finansbolaget 4spar. Du kan även binda pengarna 3 år och då får du hela 10% sparränta om året i tre år, dvs 30% avkastning på dina pengar. Riktigt bra med tanke på att vi har negativ styrränta i Sverige just nu och de traditionella bankerna erbjuder nästan 0% på sina ”sparkonton”. Dessutom står börsen på en hög nivå, lite buffert och kassa på sparkonton med bra ränta kan därför inte skada i dessa tider. Själv har jag placerat min kassa för aktieköp hos 4spar till rörlig sparränta i väntan på bättre aktiepriser.

Högsta sparräntan
Det är en god idé att buffertspara på ett sparkonto för framtiden. Skulle bolåneräntan gå upp eller amorteringskrav införas kan det kännas skönt med ett sparkonto.

Gäller insättningsgaranti vid hög ränta?

Om du vill ha en hög sparränta 2019 så kan du inte leta bland sparkonton med insättningsgaranti, de har tyvärr får låg avkastning. Ofta får du bara 0,2-1% i ränta om du sparar på dessa konton. För att få en bra ränta så måste du välja sparkonton utan insättningsgaranti som tack vare det erbjuder en högre ränta. Är risken då högre? Det beror på hur du ser det, verksamheten som lånar in pengarna från dig är stabil i grunden och oftast är det fastigheter man behöver låna pengar för. Det som skiljer är just garantin från Riksbanken, där staten betalar ut dina pengar om en konkurs skulle ske.

Som investerare måste du se till att dina pengar hela tiden arbetar för dig. Det gäller även din pengabuffert eller kassa till aktieköp. Att ha pengar stående på lönekonton eller sparkonton utan ränta är inte bra för din finansiella framtid. Risken finns också att du snart måste betala för att ha dina pengar på lönekontot då vi har negativ ränta.

Därför är en hög sparränta bra

Om du har den högsta sparräntan som går att få på ditt kapital så kommer dina pengar att öka i en snabbare takt varje år. Ränta på ränta effekten kommer att ge dig många många procent extra över en tid. Eftersom det är 30% skatt på kapital så blir det viktigt att räntan på sparkontot är hög. Även inflationen spelar roll, om vi har 2% inflation så ger ett 5-procentigt sparkonto endast 3% sparränta på sista raden (5-2=3). Med den matematiken så går du med förlust eller plus minus noll på alla sparkonton med 2% ränta och nedåt. Så även om risken är högre på sparkonton utan insättningsgaranti så kan det löna sig i längden.

För den som kan tänka sig att binda pengarna 1 år, 2 år eller 3 år så kan en fastränteplacering vara en god idé. Räntan blir några procent högre mot att du kan undanvara pengarna på en bestämd tid.

Vilket sparkonto sparar du på 2019?

2 svar på ”Högsta sparräntan 2019”

    • Hej Susanne,
      Jag rekommenderar sparkontot som har en rörlig sparränta på 6,5%, det vill säga kontot hos 4spar. Där har du fria uttag, maxbelopp är dock 50 000 kr. Kom ihåg att det inte är insättningsgaranti på kontot.

      Lycka till!

Kommentarer är stängda.