Idag finns det många olika sätt att spara pengar. Utbudet av sparformer är stort att det är inte helt lätt att välja rätt. Förr räckte det med att ha pengar stående på bankkonton så fick man en bra ränta. Dessvärre måste man idag ta ett mer aktivit beslut kring sitt sparande för att få en bra sparränta till låg risk.
Tänk på detta när du väljer sparform
- Om du inte förstår sparformen eller investeringen ska du undvika den. Du sover bättre på nätterna om du känner dig trygg med din sparform.
- Vilka är riskerna med sparformen? Finns det insättnings- eller uttagsavgifter? Vad händer om du måste ta ut dina pengar snabbare än beräknat?
- Tänk på att sparformen inte alltid beskrivs så bra av namnet på produkten. Till exempel namnet ”Högräntefond” kanske inte alltid ger en hög ränta. En fond kan gå dåligt och ge minusränta.
- Det finns inga gratisluncher i finansbranschen. Det finns inga garanterade vinster eller säkra räntor. Inte ens med insättningsgaranti. Sparprodukter bygger mycket på förtroende och att likviditeten i det finansiella systemet ska flyta som vanligt.
- Räkna på hur lång tid det tar att få tillbaka dina pengar. Köper du en aktie för P/E 10 så betyder det att det tar 10 år att få tillbaka dina investerade pengar. Väljer du ett binda pengarna på ett sparkonto 3 år så betyder det att du får tillbaka dina pengar efter tre år om du vill ha den ränta som utlovas.
- Läs alltid igenom avtal och villkor. Är du inte bekväm med villkoren så ska du inte skriva under. Det vanligaste sparare är missnöjda med är att man inte förstått risken i produkten och att värdet sjunkit under inköpsnivån.
Det bästa är alltid att läsa på ordentligt och försöka hitta så mycket information som möjligt om sparprodukten och företaget som erbjuder den.
Skaffa information innan du startar sparandet
Om du tar hjälp av rådgivare på bank eller värdepappersbolag så se till att ställa frågor tills du är nöjd. Tänk också på att kritisk granska varje sparprodukt som föreslås. Det är inte säkert att tipset passar din privatekonomi och behov.
Sparformer som kan vara komplicerade är fonder, aktier, kapitalförsäkringar och fasträntekonto. Det viktigaste att förstå är nedsidan i produkten och hur hög risken är. I värsta fall kan du förlora hela ditt kapital. Mer om olika typer av sparformer här.