Aktier har varit en bra investering i år

Aktier har varit en bra investering i år

Aktier har visat sig vara en bra investering 2019 då OMXS30-indexet är upp 10% i år. Det ska dock tilläggas att uppgången har skett efter ett kraftigt börsfall mellan oktober-december 2018. Det var i början av januari som börsen började klättra uppåt igen. Gratisfonden Avanza Zero som vi brukar rekommendera till de som vill ha aktieexponering i en passiv fond, har stigit 12% i år.

På prognoser 2019 så värderas börsen till P/E 15, vilket är snittet historiskt. Utdelningssäsongen som är en tradition under våren har börjat. Och både Swedbank och Nordea som har en direktavkastning på 9-10% betalar ut sina utdelningar kommande vecka.

Swedbank -40% på en månad

Swedbank har vidare hamnat i blåsväder på grund av misstänkta transaktioner. Aktien har gått från 210 kr till 130 kr under 1,5 månaders tid, det vill säga hela 38% ned. Swedbank har en utdelning på 14,2 kr så utdelningen är otroliga 11% just nu. Värderingen är P/E 7 och P/B 1,1. Så banken handlas nära sitt bokförda värde. Det återstår att se vilka juridiska påföljder det blir för Swedbank. Utvecklingen är tråkig för småsparare i Sverige, då aktien är en av de mest ägda i landet.

Aktier som är vinnare och förlorare

Andra förlorare på Large Cap i år hittills är Attendo (-41%), Ratos (-19%) och Oriflame (-10%). Vinnare är Vitrolife (+44%), Evolution Gaming (+43%) och Lundin Petroluem (+42%).

Vi får se om konjunkturoron som började hösten 2018 kommer tillbaka under året. Den snabba uppgången har ökat risken för en nedgång på börsen.

Hur tror du att börsen kommer att gå resten av året? Ska du fortsätta investera i aktier eller samlar du kassa ifall börsras kommer?

Lämna en kommentar