Bästa fasträntekonto 2022

När det kommer till fasträntekonto, där du binder pengarna en period, så vill man ha så hög sparränta som möjligt till så låg risk som möjligt.

Årets bästa fasträntekonto har delats in i två kategorier: med insättningsgaranti och utan. Därmed får man välja själv vad som är viktigast, en hög sparränta eller en låg risk.

Tittar vi på rörliga sparkonton med insättningsgaranti så finns Collector med 0,65% ränta via Avanza Sparkonto+. Då binder du inte pengarna och kan göra hur många uttag som helst. Du har också nära till köp i fonder eller aktier då uttag sker i realtid under vardagar.

I kategorin fasträntekonto utan insättningsgaranti så tycker vi att ViaSpar med sitt fasträntekonto 3 år och 7,43% i effektiv ränta är attraktivt. De har också kortare bindningstider på 2 år, 1 år, 6 mån och 3 mån. En av marknadens bästa ränta bland sparkonton. Kom ihåg att om kreditbolaget går i konkurs så kan du förlora hela ditt insatta kapital.


7,43% effektiv ränta hos ViaSpar

ViaSpar

Det fasträntekonto som har en av marknadens bästa sparränta är ViaSpar. Här kan du spara 5 000 till 50 000 kronor och binda upp till 3 år. Räntan är fast på 5,10-8,0% beroende på vilken bindningsperiod du väljer. Kontona omfattas ej av statlig insättningsgaranti.


0,65% ränta hos Collector med insättningsgaranti

Collector sparkonto

Hos Collector kan då få upp till 0,60% ränta om du väljer det rörliga sparkonton+ hos Avanza. Kontot är skyddad av insättningsgaranti upp till 950 000 kronor.


Vad är ett fasträntekonto?

Fasträntekonto är ett sparkonto med fast sparränta. Den ränta du kan få på ett fasträntekonto är högre än vanliga rörliga sparkonton. Det beror på att du binder dina pengar i olika tidshorisonter som:

  • 3 mån
  • 6 mån
  • 1 år
  • 2 år
  • 3 år

Varför sparar folk i fasträntekonton? När det gäller långsiktigt sparande i fonder och aktier så har man en längre tidshorisont på över 3 år, ibland längre än 5 år. Det gör att högriskplaceringar som aktier och fonder lämpar sig dåligt på kort sikt (under 3 år). Därför väljer många rörliga sparkonton eller fasträntekonton eftersom de inte går ner i värde. Fasträntekonton är helt enkelt en säker placering så länge det finns en insättningsgaranti.

Pengarna kan snabbt tas ut från kontona när du behöver dem. Det gör att fasträntekonton lämpar sig för buffertsparande eller sparande med kortsiktiga mål som ny bil, kontantinsats, en resa eller målarfärg till huset.

Om du ska spara pengar under en längre tid på 5 år eller mer så bör du istället placera pengar i aktiefonder eller investmentbolag.

Varför välja det bästa fasträntekontot?

Bästa fasträntekonto

Den som väljer att spara pengar på ett fasträntekonto gör oftast så för att man vill ha bästa räntan. Alternativt har man ett fast mål som man vill lägga undan pengar till. Det brukar vara resor, bröllop eller en kontantinsats till boende. Oavsett vad det är brukar fasträntekonton vara bra till sparande med mål eftersom man får bättre disciplin och inte tar ut pengarna i förväg. Vill du läsa om fler fördelar så kan du besöka vår sida om fasträntekonto här.

Pengarna låser du in

När du väljer ett fasträntekonto med bindningstid så låser du in pengarna. Det är på grund av att din spartid är känd som du kan få en hög sparränta. Så länge du inte tar ut dina pengar under tiden så får du den avtalade räntan.

Skulle du ta ut dina pengar från fasträntekontot så brukar de flesta kreditbolag och banker ta ut en avgift för att du bryter ”avtalet” i förväg. Sparräntan blir också lägre på dina pengar. Men du kan iallafall ta ut pengarna om det är nödsituation. Så helt inlåsta är pengarna inte i de flesta fall.

En annan skillnad mot vanliga sparkonton är att du bara gör en insättning. Denna insättning gör du när du ansöker om fasträntekonto hos din bank. De flesta kreditbolag kör på en minimum insättning på 2 000 – 5 000 kronor och maxbelopp på 50 000 kronor. Detta är för att minska risken för dig som privatperson och banken ifall de går i konkurs. Banker med insättningsgaranti kan ta emot mer pengar under bindningstiden.