Vilka superkrafter behöver man ha som investerare?

För att bli en duktig investerare så behöver du utveckla speciella förmågor som kan liknas med superkrafter. Inom finansiella investeringar så räknas bland annat Warren Buffett och Charlie Munger som superhjältar då de hanterar alla förmågor nedan.

Förmågan att skjuta upp belöningar. Att investera handlar om att avstå konsumtion idag för att istället investera pengarna och förhoppningsvis få mer pengar tillbaka i framtiden. Att ha förmågan att kunna vänta är viktigt för ränta på ränta-effekten och för att få en säkerhetsmarginal på dina investeringar. Det handlar om att vänta med att köpa en viss aktie tills du vet att oddsen är goda för en vinst.

Förmågan att se din granne eller andra bli rika på börsen utan att du blir girig och slänger dig in och köper aktier till dyra värderingar. Pengar och rikedom är alltid relativt. Det finns alltid någon som har mer pengar än dig eller bättre avkastning. Så det är lika bra att sluta att jämföra sig. Bara för att grannen köper en ny bil så behöver inte du göra det.

Förmågan att öka din inkomst. Om du kan öka ditt kassaflöde genom att bli bättre på ditt jobb eller starta företag så kommer din förmögenhet växa snabbare. Du kommer att få ett övertag mot den som inte skjuter till kapital till sin aktieportfölj.

Förmågan att öka din avkastning. Om du kan få en högre avkastning varje år så kommer du att bli rikare snabbare. Ränta på ränta-effekten blir starkare ju högre avkastning du får. Tips på hur du kan få bättre avkastning är att läsa böcker om aktier.

Förmågan att inte öka dina levnadskostnader med större förmögenhet och inkomst. Tänk på att varje tusenlapp du spenderar kan vara värd tretusenkronor om 3 år om den investeras på börsen istället.

Förmågan att inte jämföra dig själv med vad andra tjänar på börsen. Avundsjuka kan ta död på din vilja att utvecklas. Du kan också bli girig och ta för stora risker som gör att du kan förlora stora delar av ditt kapital. Gå din egen väg istället, det finns ingen uppsida med avundsjuka.

Förmågan att hela tiden lära dig nya saker. Om du vill vara smart och intelligent på aktier så måste du vara nyfiken och läsa böcker och årsredovisningar. Det är viktigt att vara nyfiken då världen hela tiden förändras. Om du inte lära dig nya saker varje dag så kommer du att hamna efter.

Tips: 3 aktieböcker som alla måste läsa

Förmågan att kunna sätta realistiska förväntningar. Du måste ha rimliga förväntar på din avkasnting och din förmåga. Att kunna se olika utfall på en investeringar är viktigt. Det är även viktigt att kunna förstå nedsidan lika bra som uppsidan i en investering.

Förmågan att gå emot flocken. När du investerar kommer du ibland köpa aktier som andra säljer. Du kommer ibland vara back -40% på en aktie som alla säger att man ska sälja. Du måste våga lita på dina egna beslut. Ibland måste du även ändra på dina beslut när du inser att du har haft fel angående en investering. Då måste du också våga sälja till förlust.

Förmågan att vara nöjd med det man har. Om du är nöjd med det du har så blir det lättare att hantera känslor när du förlorar pengar eller när det sker stora börsfall. Du blir en mer balanserad investerare.

Lämna en kommentar