Ge bort pengar till sina barn och skänka till välgörenhet

De flesta som sparar i aktier eller fonder har ett mål med sitt sparande. Vissa vill spara till en specifik resa eller ett nytt hus. Andra sparar till sina barn för att de ska få ett bättre liv än de själva.

Det finns två sätt att ge bort pengar


Det finns egentligen två olika sätt att ge bort pengar. Det första är att man investerar eller sparar och sedan ger bort tillgångarna till nästa generation, våra barn eller barnbarn. Det andra sättet är att man ger tillbaka till samhället som hjälpte oss med plattformen för förmögenhetsbyggandet. Att skänka pengar till välgörenhet är ett bra sätt att ge tillbaka till samhället om det görs på rätt sätt.

Ge bort pengar till dina barn när du lever

För dig som har pengar så det räcker för dig och din partner så är det en fin gåva att ge barnen överskottet. Ett generellt tips är att inte vänta till efter er död. Om du lever tills du är 80-90 år så kommer dina barn att vara 50-60 år gamla. Och då är det egentligen försent då pengarna inte behövs längre. Dina barn njuter mer av dina pengar när de utbildar sig, köper sitt första hus, fått sina barn eller ska ut på familjeresor. Att hjälpa sina barn att komma iordning med hus och familj eller att betala utbildning är värdefulla gåvor att ge som ger en bra start i livet.

Skänka pengar till de som inte är lika lyckosamma

Du kan också hjälpa de som är mindre priviligierade i samhället. När du fyllt 60 år så kan du börja hjälpa andra. Vid den åldern har du kanske mer tid över när barnen flugit ur boet och du börjat trappa ner på jobbet. Att ge gåvor och hjälp när du lever är en lycka och ger en tillfredsställelse.

Många förmögna människor brukar som tumregel ge bort ungefär 5-10% av sina totala tillgångar till samhället. Warren Buffett som startat The Giving Pledge har lovat att ge bort 99% av hela sin förmögenhet när han dör. Han har även fått med sig andra miljardärer som Bill Gates, Bill Ackman, Michael Bloomberg, Ray Dalio, Carl Icahn, Richard Branson, George Lucas, Elon Musk och Mark Zuckerberg.

Att ge pengar i gåva ger mer balans i ditt liv

Njut av dina pengar under din livstid. Ge bort pengar till nästa generation när du lever och låt dem njuta av din förmögenhet. Och ge gåvor till de mindre lycksomma människorna i samhället. På det sättet kommer du att få ett mer balanserat liv med mening.

“Since you get more joy out of giving joy to others, you should put a good deal of thought into the happiness that you are able to give.” ―Eleanor Roosevelt

“We make a living by what we get. We make a life by what we give.” ―Winston S. Churchill

“It is every man’s obligation to put back into the world at least the equivalent of what he takes out of it.” ―Albert Einstein

Under 2007 avskaffades gåvoskatten i Sverige. Så idag kan du ge dina barn och andra människor fria gåvor i form av pengar eller värdepapper.

Lämna en kommentar