En investerares inkomst – Kassaflöde vs Realisationsvinst

En investerares inkomst

Hur tjänar du pengar? Det vanligaste sättet är att gå till ett jobb varje dag och få en månadslön i utbyte mot din arbetsinsats. De flesta tjänar pengar på det här sättet då det anses normalt och traditionellt. Vi lär oss i skolan och av våra föräldrar att man ska skaffa sig ett tryggt jobb.

Det finns däremot ett annat sätt att tjäna pengar och det är via investeringar. Fördelen med det är att du slipper byta tid mot pengar. Dessutom har du möjligheten att följa din egen passion och mål.

Rika svenskar har blivit det genom att starta företag eller investera pengar i aktier på börsen eller i onoterad miljö. Som investerare har du ingen månadslön eller trygghet, istället jagar du en avkastning som du kan leva på. Det finns två olika sätt som en investeterare kan tjäna sina pengar på:

Inkomst via realisationsvinster

En realisationsvinst är när du säljer något till ett högre pris än vad du köpte det för. Om du köper ett hus för 3 miljoner kronor och renoverar och förbättrar fastigheten så kanske du kan sälja det för 4 miljoner kronor. Då har du en realisationsvinst på 1 miljon kronor. Som investerare måste du också räkna med de kostnader och tid du hade för att renovera. Låt säga att det kostade 500 tusen kronor. Då har du istället gjort en vinst på 500 tusen kronor.

Med värdepapper är det samma sak. Om du köper en aktie för 100 kr och sedan säljer aktien för 150 kr så har du gjort 50 kr i realisationsvinst. På den vinsten ska du sedan betala 30% kapitalskatt.

Det går att tjäna mycket pengar på realisationsvinster. Speciellt om du investerar i tillväxtaktier som visar sig bli lyckade investeringar. Problemet med realisationsvinster är att du måste fortsätta köpa och sälja och repetera processen om och om igen. Risken ökar då att du gör dåliga investeringar. Även kostnader för skatt blir hög så att du förlorar stora delar av din avkastning. Men sålänge marknaden för aktier eller fastigheter går upp så tjänar kapitalvinst-investerarna riktigt bra.

Inkomst via kassaflöde

Kassaflöde är när du köper en investering och håller i den, och varje månad, kvartal eller år får pengar. Investerare som investerar i kassaflöde gillar normalt inte att sälja sina tillgångar då de gillar det stabila inflödet av pengar.

Om du köper en aktie som betalar ut en aktieutdelning varje år så har du ett kassaflöde till dig själv. Det är likadant om du köper ett hus och sedan hyr ut det så har du ett kassaflöde. Sålänge intäkterna är högre än kostnaderna så har du ett positivt kassaflöde.

Fördelen med att vara en kassaflödesinvesterare är att du inte behöver bry dig om marknaden är upp eller ner. Du tjänar dina pengar ändå. Du kan istället höja blicken och fokusera på de långsiktiga trenderna.

Det bästa med kassaflöden är att pengarna flödar in oavsett om du jobbar eller inte. Dina pengar jobbar åt dig. Tiden du får över kan du lägga på att hitta fler investeringar. Eller så kan du helt enkelt koppla av och njuta av fritiden. Löpande kassaflöden brukar även kallas passiv inkomst.

Lämna en kommentar