Belöningen är rikedom

Bra saker i livet kommer inte lätt. Om man vill ha något måste man kämpa för det och göra uppoffringar. Om vi tar en land som ett exempel så är det bra en liten procent av befolkningen som är rik.

En förmögenhet gör att man slipper oroa sig för pengar, vilket de flesta människor gör i vårt kapitalistiska sysmem vi har i världen. När länder som Sverige slutar växa så blir det hårdare konkurrens om att bli rik. Medan länder som Indien och Kina där tillväxten är hög finns utrymme för fler miljonärer och miljardärer. Självklart kan du ha ditt företag eller jobba utomlands i tillväxtländer och få chansen att ta del av rikedomen själv. Du kan även investera i aktier eller fonder som har exponering mot tillväxtländer.

Investera i kapital är rätt väg

Att investera i kapital är nästan det enda sättet för de flesta av oss att bli rika. Du kan äga hela kapitalet i ett aktiebolag eller äga små andelar av det över börsen. Det viktigaste är att alltid investera pengar där avkastningen på kapitalet är högst. Det kan vara i privata företag eller noterade företag.

De flesta känner till att investeringar eller företagande är vägen till att bli rik. Ändå tvekar många, varför är det så? Jo därför resan är svår, riskabel och full av stress. Därför ger många upp innan man ens börjat.

Det är smärtsamt att bygga en förmögenhet

Att investera i aktier är inte alltid lätt. En aktie kan gå ner med -40% innan den går upp med 220%. Ibland händer ingenting på flera år och sedan kommer en uppgång som gör väntan värd. Och ibland måste man tyvärr sälja till en ordentlig förlust när man har fel. Aktier ger oftast inte avkastning så som vi planerat. Men över en tioårsperiod brukar aktier ge en positiv avkastning. Över en 10-års period så brukar 80% av avkastningen komma från 20% av tiden. Det betyder att du måste ha ett enormt tålamod. Just tålamod är jobbigt att bygga upp då det gör ont att ligga med pengar i marknaden när börsen eller aktien går dåligt. Känslor gör att de flesta säljer bort sig på vägen. Utan tålamod och självbehärskning är det svårt att bli rik som investerare.

Inget meningsfullt i livet kan uppnås utan smärta. Det gäller även för att bygga upp en förmögenhet. Pengar är viktigt i vårt liv på jorden. Så välkomna smärta och träna på ditt tålamod.

Lämna en kommentar