Storbolagen är ute i kylan

Under september ökade OMXS30-indexet med +1,5%. Många väntar sig nu ett börsras på -20-30% samtidigt som många Large cap bolag har rimliga värderingar.

Storbolagen är ute

Inga aktieaffärer har gjorts

Inga köp av aktier har gjorts under månaden. Däremot trillade en IBM-utdelning in.

Ericsson har återhämtat sig en aning från botten på 57 kr. Det finns ett tekniskt stöd på den nivån, så det återstår att se om vi bottnat i aktien. Annars finns värden i kassaföden och balansräkning som tyder på att nedgången bör avta på de här nivåerna. Ericsson har kommunicerat att man ska göra sig av med 3000-4000 anställda i Sverige och det är allmänt stökigt runt aktien. Det är inte många som har något positivt att säga om aktien eller bolaget just nu. Därför blir det alltid intressant att ta en titt på siffrorna. Bortser man från framtida prognoser och endast tittar på vad bolaget levererat hittills så är bolaget billigt. Det finns inga skulder och fria kassaflödet är bra, vilket borde göra Ericsson till en stabil utdelningsaktie. FCF-yield ligger i dagsläget på 7% vilket får anses vara bra när bankräntan ger kring 0%. Det finns rykten om att Cevian har gått in i Ericsson, det återstår att se om så är fallet.

Hennes & Mauritz levererade en rapport som var sämre än väntat på grund av det varma vädret i september. Bolaget har också under en längre tid haft en sjunkande bruttomarginal på grund av hög dollar, kraftiga investeringar i IT och E-handel samt nya varumärken som COS och & Other stories. Det här gör att marknaden tror att HM:s tillväxt är över och att vi ska vänja oss vid låga marginaler och höga kostnader. Själv så tror jag marknaden överreagerar, HM har trots allt en nettokassa och har mycket pålitliga kassaflöden. Jag har svårt att se att inte vinsten ska följa med omsättningen när så väl ledningen tycker att läget är rätt för att dra ned på capex. Konkurrenten Zara har slagit av på butiksexpansionen och visar därför bättre resultat för tillfället. HM har däremot fortsatt sina butiksöppningar enligt plan för att plocka marknadsandelar, vilket är en bra strategi på lång sikt. Min erfarenhet av e-handel är att affärsmodellen drar ned marginaler då det är mycket kostnader med returer och plattformar, så HM:s historiska marginaler ska vi nog inte förvänta oss. Av analytikerna är det 60% som har sälj/behåll, vilket gör aktien intressant. Om HM fortsätter sin tillväxt och bruttomarginalen stabiliseras här på 54% så finns det en betydande uppsida.

Engelska skolan börsnoterades och rusade vid öppning. Jag sålde av den lilla post man fick vid tilldelning. Innan IPO så gjorde jag en analys här.

En annan kul grej är att Lundaluppen, en av de första värdeinvesteringsbloggarna, har startat sin blogg igen. Ska bli kul att följa!

Lämna en kommentar