Säljer JnJ med +112% avkastning

jnj (johnson och johnson)

Amerikanska hälsovårdsjätten JnJ får lämna portföljen efter nästan 5 år på kursen 101 USD. Jag bedömer att aktien är övervärderad med 20-30% och aktien behöver gå ner 40% för att jag skulle vilja köpa aktier i JnJ igen.

  • Johnson & Jonhson: +112% Totalavkastning på 4 år 11 mån (Kursutveckling: +62%, Utdelning: +20% Valutavinst: +30%).

När jag köpte Johnson & Johnson (JnJ) betalade jag 62,6 USD per aktie och växlingskursen (USD/SEK) låg på 6,7 kr. Idag säljer jag aktierna för 101,4 USD och växlingskursen ligger på 8,7 kr. Med andra ord så utgör valutaskillnader 30% av totala vinsten. Aktiens kursökning från köp utgör 62% och utdelningarna utgör 20%. Bolaget har i svenska kronor ökat sin utdelning med +82% under tidsperioden. Det har varit en mycket lyckad affär med hjälp av valutaskillnader.

Johnson & Johnson är ett fantastiskt företag med otroligt stabila produkter och varumärken och jag skulle aldrig kritisera någon för att behålla JnJ i sin långsiktiga aktieportfölj. Jag tror mig dock se större värde i IBMs värdering och kommer nog placera pengarna där framöver. Jag avvaktar FEDs beslut i december för att se hur reaktionen blir om det skulle bli en räntehöjning.

Varför köpte jag aktier i Johnson & Jonhson?

jnj johnson johnson aktie
Jag köpte in JnJ till aktieportföljen veckan efter Nyårsafton 2011 efter att bolaget hade gått dåligt under 2010. Marknaden var negativ till Johnson & Jonhson och aktien handlades till P/E 12 på börsen med en direktavkastning på 3,5%. Eftersom traditionella läkemedelsbolag med patent och pipeline inte är helt enkla att förstå så sökte jag mig till JnJ:s lite mer diversifierade verksamhet och starka produktsortiment.

Intresserad av fonder istället? Läs mer om läkemedelsfonder här.

Lämna en kommentar