8 sätt att lura dig själv till att spara mer pengar

Svårt att hålla i den pengar man sparat

Att börja spara pengar är inte så svårt. Det som är svårt är att hålla i den pengar man sparat.

Det är lätt hänt att man kapar kostnader inom vissa saker, medan man börjar spendera mer pengar på ett andra saker. Att föra över pengar till ett sparkonto hjälper inte om pengarna försvinner ut lika snabbt. Vad du behöver är tricks för att lura dig själv till att spara pengar som varar över tid. Sådana tricks kan vara:

1. Automatisera ditt sparande

Uthållighet är svårt och gamla vanor bryts sällan. Därför är det en bra idé att sätta upp ett automatiskt sparande med automatiska överföringar till ditt sparkonto eller fonder. På det sättet dras pengarna direkt när du får in lönen på kontot utan att du hinner spendera dem. Här kan du prova autosparande gratis.

2. Göm dina konton

Ett annat bra trick är att hålla kontona svåråtkomliga så att du inte blir påmind om att du har en massa pengar sparade på konton. Det bästa är om du glömmer bort dina sparpengar och väntar till nästa lön kommer in.

De extra kontona kan du ha på en annan bank, nischbank eller nätmäklare som Avanza eller Nordnet. Vi rekommenderar sparkonto+ på Avanza som har insättningsgaranti. Fördelen med konto hos Avanza är att du kan ha flera olika sparkonton som du kan byta mellan när räntan är högre på något av dem.

3. Namnge varje sparkonto

Att namnge ett sparkonto med dess syfte/målsparande kan ge en kraftig effekt i att du inte tömmer kontot på pengar. Om det till exempel står ”Alexanders 18-årsdag” på kontot så kommer det ta emot att ta pengar från ditt barns framtid.

Nätmäklare som Avanza har en funktion där du kan ha flera sparkonton med olika kontonummer och namn. På det sättet kan du ha en bättre översikt och det blir roligare att spara. Exempel på namn till din konton kan vara: Drömresan till Maldiverna, Ny familjebil, Körkort till Anna, 50-års fest och liknande.

4. Lås in dina pengar

Om du har svårt med självdisciplin så kan det vara en idé att låsa in pengarna på ett fasträntekonto. Då kan du välja att låsa in pengarna 1 år, 2 år eller 3 år. I gengäld får du högre sparränta av banken och du kan inte lika lätt spendera upp pengarna. Ett tips är dock att ha en månadslön i buffert för oförutsedda kostnader innan du låser in pengar i ett sparande.

5. Spara din återbäring

Ett bra trick är att använda ett kreditkort med cashback för dina kostnader och sedan betala din månadsfaktura varje månad och överföra återbäringen till ditt sparkonto. På det sättet får du tillbaka någon procent på allt du handlar. Över tid blir det mycket pengar med ränta på ränta effekten.

Du kan också spara skatteåterbäringen då det normalt är pengar som du ändå inte förväntade dig. En populärt placering för skatteåterbäring är billiga indexfonder som brukar ge 7-10% per år över tid.

6. Rikta om flödet av pengar

Varje gång du avslutar en prenumeration, en streaming-tjänst eller liknande så kan du rikta om utgiftsbeloppet till ett motsvarande sparbelopp istället.

7. Gör sparandet till ett spel

Om sparandet bli roligt så ökar chanserna till att du lyckas. Det du kan göra är att skriva upp hur mycket du sparar varje månad och försöka slå det nästa år. På det sättet känner du att du har mål att uppfylla och du blir nöjd med dina egna prestationer.

8. Spara din löneförhöjning

När du får en löneförhöjning så är det ett utmärkt tillfälle att spara mellanskillnaden mot din gamla lön. Du har ju ända lärt dig leva på den tidigare lönen. Så om du får en löneförhöjning på 3% så kan du lägga undan 3% mer varje månad till ditt månadssparande i fonder eller sparkonto.