En vanlig fråga bland nybörjare på aktier och börsen är vad som är bäst att investera i. Oftast har de sparat ihop ett starkapital på ett sparkonto och är villiga att överföra pengarna till en aktiemäklare. Om det inte rör sig om ett arv så brukar startkapitalet ligga på 10 000 kronor till 100 000 kronor.
Om du inte har öppnat ett konto för aktiehandel så kan du jämföra nätmäklare här.
Investmentbolag är bäst för nybörjare
Det absolut vanligaste och kanske bästa sättet är att välja ut och köpa en korg med svenska investmentbolag. Exempel på sådana aktier är Investor, Industrivärden, Lundbergs, Kinnevik, Latour och Melker Schörling. Det finns även en hel del mindre investmentbolag som svänger lite mer i aktiekurs såsom Creades, Öresund, Midway, Bure, Svolder och Traction. Sedan finns bolag som är konglomerat med samma diversifiering som investmentbolag som Volati och Lifco. Du har också private equity bolaget Ratos som löpande köper och säljer onoterade bolag för att göra exitvinster som sedan delas ut till aktieägarna.
”Med ett mindre starkapital behöver man tänka brett. Du får riskspridning, låga avgifter och skatt om du köper investmentbolag på ett investeringssparkonto”.
Gemensamt för de olika typerna av ”investmentbolag” är att de har låga förvaltningskostnader. Du betalar inte speciellt mycket för den organisation som sitter och jobbar med M&A (företagsköp) eller övervakar innehaven. Du får alltså en lägre kostnad en fonder som normalt har förvaltningsavgifter på upp till 2%. Därtill blir det nästan samma riskspridning eftersom investmentbolag och konglomerat äger många bolag under sig som alla ”skickar” sina vinster till koncernmodern som sedan delar ut pengarna till dig som aktieägare. Ibland håller moderbolagen inne en del av pengarna för att göra värdeskapande förvärv eller liknande. Utdelning är inte allt, kursuppgång över tid är viktigt också.
Men tänk på priset när du köper ditt investmentbolag. Handla gärna aktier när substansrabatten är 20-30% i bolaget. På det sättet får du en säkerhetsmarginal ifall något av underliggande bolag presterar dåligt eller om det blir en allmän börsnedgång.
Sammanfattningsvis kan vi säga att de bästa nybörjaraktierna är Investor och Industrivärden. Du får en bredd i ditt sparande med svenska kvalitetsbolag i grunden. Dessutom brukar Investor och Industrivärden ge ut höga utdelningar till sina ägare (normalt en direktavkastning på 3-5% beroende på aktiekurs).
När du skaffat mer kunskap om aktier och bolagsvärdering så kan du börja allokera en andel av din aktieportfölj mot tillväxtaktier. Att investera i tillväxtaktier som ung kan bli riktigt lönsamt.
”Diversification may preserve wealth, but concentration builds wealth” –
Warren Buffett
Handla med aktier som nybörjare
Om du ska bygga upp en egen portfölj utan djupare kunskaper så ska du börja försiktigt. Bästa strategin är att börja med Large Cap bolag på Stockholmsbörsen. Dessa bolag är riktigt stora och oftast internationella vilket minskar risken för dig som nybörjare. Aktierna faller heller inte lika mycket som småbolag. Large Cap bolagen har ett börsvärde över 1 miljard euro. Här platsar aktier som H&M, AtlasCopco, AlfaLaval, Hexpol och Swedish Match för att nämna några.
Försök dela upp ditt starkapital på 10-20 aktier så att du inte påverkas så mycket mentalt när dina aktier går ner i kurs. Det viktigaste du måste lära dig i början är att inte sälja dina aktier i panik när börsen går ned. Se istället till att ha lite pengar sparade vid sidan som du kan köpa fler aktier för. Sålänge bolaget går bra och inget väsentligt har förändrats så är det sällan en dålig affär att köpa fler aktier.
Nöjdast kunder | ||
---|---|---|
Handla aktier billigt hos Avanza | Ingen årsavgift Du slipper deklarera Statlig insättningsgaranti |
Vad ska man titta på när man köper aktier?
Många brukar undra vad man ska titta på när man köper aktier. För att göra det enkelt i början så räcker det med att du tittar på P/E-talet, som helst ska vara under 15. Titta gärna på genomsnittet av vinsten för 3-5 år och dividera med aktiekursen för att säkerställa att P/E-talet inte är missvisande för innevarande år. Ibland blir talet missvisande eftersom bolagen gör stora nedskrivningar eller har stora engångsposter som påverkar positivt/negativt.
Läs på innan du börjar investera som nybörjare
För att bli bättre på att investera i aktier så rekommenderas att du läser årsredovisningar och investeringsböcker från self-made miljonärer som Warren Buffet och Peter Lynch. Med sådana böcker får du rätt inställning och tankegång, som är viktigt om du ska bli framgångsrik på aktiehandel. Om du har ett välsorterat bibliotek så finns säkert många bra böcker inom privatekonomi. Se till att vara kritisk när du läser bara! Du kan också gå med i Aktiespararna som är en organisation som anordnar lokala träffar på din ort och ger ut en aktietidning varje månad. Idag finns också flera bra podcasts som du kan lyssna på, en bra början är Börspodden som Johan Skogman och Johan Isaksson driver.
Om du tycker aktier är läskiga och riskfyllda så kan fonder vara en bra start. Det finns såklart nackdelar och fördelar med fonder gentemot aktier. Är du intresserad av vilka skillnaderna är så kan du läsa jämförelsen mellan aktier och fonder här. På sikt brukar aktier bli roligare att spara i, men det krävs ett intresse för att lägga ner tiden som krävs.
Timingen brukar vara svår i början. Så strunta helt enkelt i den och börja månadsspara i aktier istället. Idag är courtagen så låga så det blir lönsamt med att handla små aktieposter.
Boktips till nybörjare: Den enkla vägen att bli rik på aktieutdelning