Hur väljer man fonder? Det här ska du titta på

Hur väljer man fonder?

Har du bestämt dig för att börja spara i fonder? Då har du tagit ett mycket bra beslut för att få dina pengar att växa. Innan du kommer igång med sparandet är det dock en hel del saker som du behöver veta om.

Att spara i fonder är idag mycket enkelt och du behöver inte ha någon större kunskap om hur börsen eller marknaden fungerar för att lyckas. Den som önskar kan till och med använda sig av fondrobotar, som hjälper en att placera pengarna rätt.

Även om det trots allt har blivit enklare att spara i fonder kan det för novisen kännas svårt att komma igång. Hur väljer man fonder och vilka är det som är bäst? Svaret beror på ett flertal olika faktorer och här går vi in djupare på hur man väljer fonder och vilka risker som man ska tänka på.

Jämför fondernas avgifter

När du väljer fonder kommer du att märka att avgifterna för dessa kan variera ganska kraftigt. Vi rekommenderar att du tittar på avgiften, men att du inte stirrar dig alldeles för blind på den. Även om det kan vara onekligen svårt att säga hur stor avkastning en fond kommer att ge, kommer avgiften ändå att ge dig information om hur mycket du kommer betala för den. Vill du satsa på låga avgifter är indexfonder oftast det bästa alternativet och det finns goda anledningar till detta. Möjligheten att få någon överavkastning är begränsad och risken är oftast låg.

Billigast indexfondAvgift
1.Avanza ZeroGratis
2.Avanza Global0,10%
3.Avanza Europa0,17%
4.Avanza USA0,17%
5.DNB USA Indeks0,20%

Titta på avkastningen historiskt

När man pratar om avkastning och fonder så pratar man framtid och som alla vet så är framtiden alltid okänd. Det finns ingen som kan se in i den och därför kan man aldrig veta hur det kommer att gå för en specifik fond. Genom att titta på den historiska avkastningen när du väljer fonder kommer du dock ändå att få en bra indikation på hur det har gått för fonden tidigare. Här kan du också titta på rating, vilket är ett betyg som är framtaget främst på den historiska avkastningen.

Bäst historikUtv. 5 år
1.Swedbank Robur Ny Teknik+328%
2.MS INVF US Growth+272%
3.Öhman Global Growth+237%

Undersök fondens risk

När du har tittat på den historiska avkastningen och jämfört avgifter mellan olika fonder är det dags att fundera på risken. Hur stor risk är du egentligen beredd att ta? Om ditt fokus ligger på att få en så hög avkastning som möjligt kommer du också att behöva finna dig i att fonden har ett högre risktagande. Det kan med andra ord innebära att dina pengar har en större risk att gå förlorade, men å andra sidan kommer alla typer av fondsparande att innebära en sådan. Vill du ha en så låg risk som möjligt är det korta och långa räntefonder som du ska satsa på.

Låg riskUtv. 5 årAvgift
1.IKC Avkastningsfond+17%0,62%
2.Spiltan Räntefond+9%0,50%
3.AMF Räntefond Lång+9%0,14%

En bra fondförvaltare är viktigt

Att välja en fondförvaltare är lite av en konst och även här finns det många saker som du behöver ha i åtanke. Ett vanlig misstag är att man lägger alldeles för mycket fokus på fonden i fråga, men glömmer att titta på fondförvaltaren bakom den. Då finns det risk att man går miste om bra avkastning.

  • Välj inte fondförvaltare enbart utifrån historisk avkastning
  • Jämför fondförvaltare för att slippa stora och onödiga avgifter
  • Titta på avgiften vid köp av fonden, men även vid försäljning av fondandelar
  • Hitta den bästa fondförvaltaren inom respektive marknad. Du kan använda dig av fler!
FondDuktiga förvaltare
1.TIN Ny TeknikErik Sprinchorn, Carl Armfelt
2.Alcur SelectWilhelm Gruvberg
3.Enter SmåbolagsfondJon Hyltner
4.Consensus småbolagAnders Wright
5.Cliens SmåbolagCarl Sundblad

Är hållbarhet viktigt för dig?

Allt fler människor väljer idag att satsa på ett hållbart sparande. Innan du väljer fonder behöver du fundera på hur du definierar hållbarhet och om det är en viktig faktor för just dig. Här kan du till exempel ställa dig frågan om ditt mål är att uppmuntra bolag till en mer hållbar och grön riktning eller om du hellre föredrar att välja bort mindre hållbara alternativ direkt.

Hållbarhet är också något som du måste tänka på när du funderar på hur långsiktigt ditt sparande ska vara. Vill du spara till något inom den närmaste framtiden eller är det till exempel ett pensionssparande som du satsar på? Har du en lång sparhorisont är hållbara fonder med aktier att föredra.

Hållbara fonderUtv. 5 år
1.Handelsbanken Hållbar Energi+215%
2.Öhman Global Hållbar+97%
3.SEB Hållbar Sverige+82%

Fondbetyg från Morningstar

Med hjälp av hemsidan Morningstar kan du som letar fonder hitta bra alternativ för din portfölj. Morningstar är en sida som sätter betyg på olika typer av fonder där man baserar betygen på den historiska avkastningen och värdeutvecklingen. Utöver detta ser man också till att betygsätta fonderna utifrån CO2-risk och hållbarhet, samt hur fonderna ser ut framtidsmässigt.

Bäst betyg
1.Spiltan Aktiefond Investmentbolag★★★★★
2.Swedbank Robur Ny Teknik★★★★★
3.Handelsbanken Hållbar Energi★★★★★

Tips: Avanzas portföljgenerator

Tack vare portföljgeneratorn hos Avanza kan du som nybörjare få lite extra hjälp att komma igång. Generatorn låter dig välja placeringar i olika typer av portföljer, vilket bland annat är Försiktiga portföljen, Balanserade portföljen, Avkastningsportföljen, Barnportföljen och Framtidsportföljen. Tjänsten är helt kostnadsfri att använda sig av och det enda du betalar är fondernas avgifter i samband med köp och/eller försäljning.

Det är tack vare det automatiska verktyg som generatorn har som fonderna plockas fram. Med det sagt kommer inte Avanza personligen att kunna påverka vilka fonder som hamnar i just din portfölj. Oftast beror valet på vad det är för allokering som du önskar dig.

Kan en fondrobot vara något för dig?

Tycker du ändå att det känns för klurigt att välja vilka fonder som du ska ha eller vill du helt enkelt bara minimera den tid som du behöver lägga ner på ditt sparande? Då kan en fondrobot vara något att satsa på. Idag finns det ett flertal plattformar som erbjuder denna typ av tjänst och syftet är att göra sparandet så enkelt och smidigt för dig som möjligt. En populär fondrobot är Avanza Auto som du hittar här.

En fondrobot som Avanza Auto fungerar som en digital tjänst där ditt sparande blir automatiserat. Det betyder att du bara behöver lägga ner lite tid på att komma igång, till exempel genom att besvara olika frågor om ditt sparande, och därefter är det robotens uppgift att se till att du får en bra och stabil portfölj som passar dina behov. Att använda sig av en fondrobot är sällan kostnadsfritt, men är du osäker kan det vara ett bra sätt att komma igång. Läs mer om de bästa fondrobotarna här.