Betala av CSN eller inte?

Ska man betala av CSN-skuld eller inte?

Står du i valet och kvalet om du ska betala av CSN lånet eller inte? Många studerande är osäkra på om de ska börja betala av sina CSN-lån eller inte. Idag har över 1,5 miljoner svenskar använt sig av studiemedel genom CSN. Studiemedel brukar vanligtvis bestå av två olika delar. Den ena är ett bidrag och det andra är ett lån. Det är endast lånet som du behöver betala tillbaka.

Många studerande i Sverige väljer att ta ut studielån från Centrala studiestödsnämnden (CSN) för att finansiera sina utbildningar. Men när det kommer till att betala tillbaka lånen, är det inte alltid klart om det är bättre att börja betala av på lånen så snart som möjligt eller att vänta tills man har en stabil inkomst. I denna artikel kommer vi att titta på för- och nackdelar med att betala av CSN-lån samt ge tips för att hjälpa till att göra en informerad beslut.

CSN-lånet har den lägsta räntan av alla lån

För det första, det är viktigt att notera att CSN-lån har en låg ränta jämfört med andra typer av lån. Detta innebär att det inte är brådskande att betala av lånen så snart som möjligt eftersom det inte kommer att kosta dig mycket i räntekostnader att ha lånen över en längre period. Dessutom, om du betalar av lånen tidigt, kommer du att missa möjligheten att använda pengarna till annat, som att starta en affär, investera i en bostad eller investera i aktier.

Emellertid, det finns också fördelar med att betala av CSN-lån så snart som möjligt. För det första, ju tidigare du betalar av dina lån, desto snabbare kommer du att bli skuldfri. Detta kan vara en stor belastning av ditt sinne och kan hjälpa dig att fokusera på andra viktiga mål i livet. För det andra, ju snabbare du betalar av dina lån, desto lägre totala kostnad kommer det att vara eftersom du inte kommer att betala så mycket i räntekostnader.

Vänta tills du har en stabil inkomst och lagt undan en buffert

Så, vad är det bästa alternativet för att betala av CSN-lån? Det beror på din personliga situation och dina mål. Det är viktigt att göra en budget och se till att du har tillräckligt med pengar för att täcka dina grundläggande utgifter samt att spara för framtida mål innan du börjar betala av dina lån. Om det är möjligt, är det bra att börja betala av lånen tidigt, men om du behöver pengarna för annat, är det okej att vänta tills du har en stabil inkomst.

Tittar man på hur övriga delar av världen ser ut kan man utan tvekan säga att det svenska studiestödet är mycket generöst, men när utbildningen är klar kommer också studiemedlet att sluta betalas ut. Då är det dags att börja betala tillbaka. Många ställer sig nu frågan om man ska fokusera på att betala av CSN eller inte och vi har svaret på frågan.

Bör man betala av lånet snabbare eller inte?

Till att börja med är det viktigt att vara införstådd med att alla lån måste betalas tillbaka inom utsatt tid. Om du avstår från att betala tillbaka ditt lån kommer din skuld att gå vidare till inkasso och därefter vidare till Kronofogden, om du inte betalar, naturligtvis. Detta är något som de allra flesta är medvetna om och därför handlar frågan sällan om man ska avstå helt från att betala, utan mer om man ska försöka att betala av CSN lånet snabbare genom större månatliga inbetalningar.

Så vilket drag är det då som är smartast? Här skulle vi vilja rekommendera att du fokuserar på att betala av andra lån. t.ex. bolån, innan du betalar av extra på ditt CSN-lån. Orsaken till detta är helt enkelt för att räntan för ett studielån är mycket låg och det, i sin tur, innebär att kostnaderna som du har för lånet inte är speciellt anmärkningsvärda. Räntan och avgifter för andra låneformer, t.ex. privatlån eller billån, kan dock vara högre och därför är det bättre för din ekonomi om du blir av med dessa lån först och främst.

Om du har tagit ett studielån någon gång efter år 1989 har du fått ta del av den absolut lägsta räntan. Tittar man på hur räntan ser ut för år 2020 ligger denna på endast 0,16 %. Om du väljer att studera under loppet av fem år med fullt studiestöd kommer du att få cirka 300 000 kronor i lån. Med en ränta på endast 0,16 % kommer du då bara ha 800 kronor om året i ränta. Det innebär att lånet är mycket billigt, jämfört med många andra alternativ.

Jag har inga andra lån – Bör jag ändå avstå från att betala mer på CSN?

Är det så att du inte har några konsumtionslån eller bolån på sidan av ditt CSN-lån rekommenderar vi ändå att du avstår från att amortera mer än vad du behöver. Har du extra pengar över varje månad är det bättre att du använder dessa för att investera pengar på börsen istället. Den snittavkastning som man kan se på Stockholmsbörsen har visat sig ligga på cirka 8 % om året och så har det nu sett ut under en längre period. Jämför man den låga ränta som CSN-lånet har med den eventuella avkastning som du kan räkna med är det således ett dåligt ekonomisk beslut att satsa på CSN-skulden när du kan få dina pengar att växa istället. Får att komma igång med fondsparande eller aktier så kan du kolla in den här guiden.

Huruvida du ska betala av ditt CSN lån snabbare eller inte är dock upp till dig själv att bestämma. Det kan vara en god idé att fundera på vad du planerar att göra med de extra pengar som du annars hade använt att betala av lånet med. Planerar du att betala av 4000 kronor i månaden på studielånet istället för 1000 kronor behöver du fundera på hur dessa 3000 kronor skulle kunna komma till nytta på börsen först.

Då bör du betala av CSN-lånet istället

Om du vill göra en ekonomisk vinst är det bäst att betala av CSN-lånet sist och satsa på att investera i börsen eller betala av andra lån i första hand, till exempelvis bolånet. Det finns dock en situation och anledning då vi anser att det kan vara värt att betala av CSN snabbare, och det är om man tittar på den psykologiska aspekten av situationen. Det är inte ovanligt att man kan uppleva en viss stress av att ha skulder bakom sig och att vara skuldfri ger dessutom en mycket bättre kreditvärdighet. CSN-lånet skiljer sig dock en hel del från andra typer av lån. Villkoren är mycket bättre och räntan är betydligt mer bekväm, vilket innebär att du som låntagare har ett lån med många fler fördelar.

Med det sagt skulle vi alltså rekommendera att du först satsar på att betala av andra privatlån, krediter eller bolån. Har du inga andra skulder att fokusera på bör du använda dig av extrapengarna till att investera i aktier och fonder på börsen istället. Den enda orsak till att prioritera CSN-lånet i första hand är om du upplever en stress eller nedsatt mental hälsa på grund av din skuld.