Att ha ett bra och kontinuerligt sparande varje månad är viktigt för din ekonomiska trygghet. Orsakerna till varför man vill börja spara pengar kan dock variera väldigt mycket. Vissa vill spara till ett större inköp som man önskar göra under de närmaste åren, medan andra vill ha ett mer långsiktigt sparande, t.ex. genom att spara till sina barn eller spara till pensionen.
Att komma igång med ett bra sparande kan låta enkelt, men sanningen är att många kan känna en viss osäkerhet innan man har kommit igång. Hur ska man spara på bästa sätt och hur mycket ska man spara? Allt detta, och lite till, får du reda på här!
Hur mycket sparar genomsnittssvensken?
Det sägs att svenskarna är riktigt duktiga på att spara pengar, men att allt för många sparar på fel sätt. Fokus läggs på att spara alla pengar på ett sparkonto med bra ränta, men inom sinom tid kan detta få pengarna att tappa värde. Tittar man på det genomsnittliga beloppet så sparar hela 9 av 10 svenskar cirka 5-10 % av sin lön varje månad. Att spara 10 % månatligen är ett bra belopp för att du ska kunna få ett ordentligt sparande och vara säkrad för eventuella oförutsedda utgifter eller för att säkra din framtid.
Spara 30% av lönen?
Att spara 30 % av lönen varje månad är något som få svenskar med en medelinkomst klarar av. Visst är det i praktiken fullt möjligt, men det kommer att kräva en hel del planering av din ekonomi för att gå ihop. Har du däremot ett billigt leverne och en hög inkomst kan det vara betydligt enklare.
Du behöver inte spara 30 % varje månad för att du ska kunna få ihop ett bra och stabilt sparande. Sparar du pengar till något specifikt som du ska investera pengar i inom en snar framtid, kan ett större och mer aktivt sparande vara att föredra, men ska du spara långsiktigt behöver du se till att ekonomin håller.
Vad är sparkvot?
Sparkvot är ett ord som du kommer att få höra många gånger om när du läser på finansbloggar eller letar spartips på nätet. Enkelt förklarat kan man säga att sparkvoten är det belopp som du har möjlighet att spara undan, beräknat utifrån din inkomst efter att skatten har dragits. Inkomst kan vara allt från bidrag till lön från arbetstagare, eget företag, pension eller föräldrapenning. Även studiemedel räknas in i inkomster.
Går det att spara 10 000 i månaden?
Visst är det möjligt att kunna spara 10.000 kronor i månaden, men det förutsätter att du har en inkomst och ett leverne som tillåter ett större sparbelopp. Beräknat på genomsnittslönen som ligger på ca 25.000 kronor kan det vara svårt, men är du allvarlig och seriös med ditt sparande kan du skaffa dig ett extraarbete. Pengarna som du får in på extraarbetet kan du då direkt lägga på ditt sparande. Ju mer pengar du tjänar in, desto mer kommer du också att kunna spara.
Hur mycket ska man spara till sitt barn?
Enligt en undersökning har man räknat ut att svenskarna som väljer att spara till sina barn, i snitt sparar 500-600 kronor i månaden, men hur mycket ska man egentligen spara för att det ska vara en ordentlig summa för körkortet, en utbildning eller kanske första bilen? Hur mycket du har möjlighet att spara beror återigen på din egen ekonomi, men också syftet med sparandet.
Men hur mycket ska man då spara? Frågar du oss skulle vi säga att ett belopp på 300 kronor i månaden är en rimlig summa förutsatt att du sparar på ett sparkonto där pengarna har möjlighet att växa. Under många år har aktier gett en avkastning på cirka 8 % per år, vilket är också är något som du eventuellt kan räkna med under en sparhorisont på ca 20 år. Sparar du 300 kronor i månaden under loppet av 20 år, och med en årlig avkastning på 8 %, kan du räkna med ett saldo på ca 177 923 kr.
Bra långsiktiga aktietips är investmentbolag som Investor eller Svolder som bör ge omkring 7-10% avkastning per år. Historisk avkastning är dock ingen garanti för framtida utveckling.
Hur mycket bör man spara till pensionen?
Om man inte sparar till barnen då, utan att man sparar till pensionen istället, hur mycket ska man spara då? Här är våra rekommendationer att du börjar spara så tidigt som du bara kan, gärna när du är redan i 25-30 års ålder. Att spara cirka 3-5 % av din lön är ett rimligt riktmärke som du kan gå efter. Om du tjänar 25.000 kronor i månaden behöver du alltså endast lägga undan 1000 kronor. Skulle det däremot vara så att du påbörjar ditt pensionssparande senare kan du behöva lägga undan ett större sparbelopp för att kunna ta igen förlorade sparår.
Hur mycket du behöver spara till pensionen beror naturligtvis även på hur stort sparbelopp du vill ha. Om du har möjlighet att spara undan mer är detta bara till din fördel. Den allmänna pension och den tjänstepension som många får är inte alltid tillräcklig för att du ska kunna leva det liv som du önskat.
Bästa spartips
Det finns många sätt som du kan gå tillväga för att få ihop ett riktigt bra sparande varje månad. Det första steget som du måste ta är dock att titta igenom dina inkomster och utgifter, samt titta på hur du spenderar och hur du prioriterar dina köp. I vanlig vardagsshopping finns det oftast många slantar att hämta. Här nedan kan du läsa om våra bästa spartips!
- Sätt en budget för hur mycket du kan/vill spara undan varje månad
- Spara inte på ett vanlig bankkonto, utan satsa på ett sparkonto med en bra ränta
- Våga testa på att investera i fonder och aktier
- Minska på onödiga utgifter i din vardag och avsluta abonnemang eller tjänster du inte använder
- Inför köpstopp med jämna mellanrum. Med köpstopp menar vi perioder då du inte handlar något mer än det som är absolut nödvändigt
- Samla tidigare privatlån och krediter för att minska månadsutgifterna och räntan
- Handla mer saker second hand. Du gör inte bara skillnad för plånboken, utan även för miljön
Så startar du ett sparande på Avanza
Avanza är en nätmäklare som erbjuder dig möjlighet att spara i finansiella instrument som aktier och fonder. Att öppna ett konto är helt kostnadsfritt och väljer du ett ISK-konto behöver du heller inte oroa dig för knepiga deklarationer. Det enda du behöver göra är att besöka Avanzas hemsida och klicka på ”Bli Kund”. Därefter följer du instruktionerna på skärmen.
Ett ISK-konto passar även bra för den som vill undvika vinstskatt och som vill kunna månadsspara på ett så enkelt sätt som möjligt. Efter att ett konto har skapats sätter du in pengar med någon av de betalningsmetoder som finns tillgängliga, t.ex. Swish eller direkt banköverföring. När pengarna finns inne på ditt konto kan du börja handla direkt.