Bra aktier att investera i 2017

vinnare aktier 2017

Vilka aktier ska man investera i under 2017? Det är ingen lätt fråga att besvara när börsen överlag är ganska dyr. Men det går fortfarande att hitta värden om du är en Stockpicker.

Bra aktier har uthålliga vinster

Cykliska aktier har återhämtat sig starkt under slutet av 2016, därför är oddsen inte de bästa på den typen av aktier. Storbolag med jämnare kassaflöden som Betsson, H&M och teleoperatörer som TeliaSonera och Tele2 har fått en ”tråkig” stämpel av marknaden. Kanske finns mest värden att hämta där ingen bettar? Låt oss gå igenom de aktier som sjunkit mest under 2016 och så får vi se om det är befogat eller inte.

Storbolag som tappat mest 2016

  • Fingerprint Cards B -46%
  • Betsson B -44%
  • Ericsson B -35%
  • Getinge B -34%

Mid cap aktier som förlorat mycket värde

  • SAS -43%
  • Byggmax Group -27%
  • Eltel – 27%
  • ITAB Shop Concept B -19%

Lästips: Checklista på vad som är en bra aktie

Vilka aktier är fortfarande bra?

Fingerprint Cards: Aktien och bolaget är billiga. Börsvärdet är 20,5 mdr och fritt kassaflöde är 1,4 mdr vilket ger ca 7% cashflow yield. Det är en bra avkastning relativt mycket annat på börsen. Långfristiga skulder är obefintliga och lönsamheten fantastiskt. Trots alla fina siffror skulle nog många värdeinvesterare slänga aktien i ”too-hard” papperskorgen eftersom framtiden är svår att räkna på i techbolag. Men visst är aktien attraktiv om nuvarande siffror inte försämras. Själv avstår jag då det är svårt att veta hur kassaflödena ser ut i framtiden.

Betsson: Aktien har haft ett oroligt år då bolaget har vinstvarnat och gav en flummig förklaring på sämre siffror. Marknaden har börjat prisa in en högre skattesats och man är orolig för konkurrensen. Trots vikande marginaler som trendar nedåt så är kassaflödet bra och lönsamheten fortfarande utmärkt. Det är sunt att aktien kommit ner då den politiska risken inte ska underskattas. P/FCF ligger kring 13 vilket känns rimligt med tanke på riskerna med skatten. De som köpte i raset på 66 kr har en större säkerhetsmarginal än de som köper idag. Själv sitter jag still i båten på 52 kr.

Ericsson: Aktien har återhämtat sig från botten på 43 kr. Närstående ledare har tankat aktier sedan dess. Det som är oroande med Ericsson är de negativa kassaflödena som bolaget haft sedan Q1. Kassan är på 43 mdr och under 2016 har negativa flöden dränerat kassan på ca 16 mdr kr. Något måste göras under 2017 för att vända kassaflödet. Den bittra lönsamheten tyder på strukturproblem och dåliga investeringsbeslut i bolagets historia. En ordentlig rensning av olönsamma delar behöver göras, annars är risken stor i Ericsson nu när skulderna börjar öka. Det är befogat att aktien sjunkit -35% under året. Jag skulle dock bli förvånad om inte Wallenbergarna och Lundbergs får ordning på bolaget.

Byggmax: Här har aktien fått stryk på grund av vikande rörelsemarginal och sämre avkastning på investerat kapital. Den avgående VD:n gjorde ett par förvärv till höga multiplar som drar ner lönsamheten i utbyte mot högre omsättning. Jag gjorde en ganska negativ analys på Byggmax här. Kort summerat så gillade jag inte den nya strategin och hur bolaget levererat gentemot sina mål tidigare. Det återstår att se om förvärven blir mer lovande i framtiden om marginalerna kan ökas. Men jag blir lite orolig för mitt innehav i Ratos när samma VD nu ska börja allokera kapital där. Det är inte omöjligt att jag omvärderar Ratos under 2017 då bolaget kan forsätta att vara en besvikelse.

Eltel: Bolaget bytte VD och strax efter vinstvarnade bolaget. Här finns gott om risk i goodwill, skulder och dåliga marginaler. Nu brukar Q3 och Q4 vara bra för Eltel men bolaget är ändå i en utsatt situation. Jag tycker aktien ser riktigt dyr ut och kursen borde komma ner betydligt. Eltel är ingen bra aktie att äga, här ska man hålla sig borta.

Sveriges ”Dogs of the Dow”

Marknaden brukar vara någorlunda effektiv, och här får man säga att aktierna är rättvist prissätta till bolagen och risken. Bland hundarna på börsen kan man också hitta bolag som kan överraska positivt. Det är inte omöjligt att Betsson, Fingerprint Cards eller Ericsson ger en bra avkastning 2017, vi får se.

Vilka hundaktier tror du mest på 2017?

Jämför nätmäklare här

1 svar på ”Bra aktier att investera i 2017”

Kommentarer är stängda.