SEB:s rekar i Kinnevik-sfären är inget man går emot

Börspodden 82 – ”SEB:s rekar i Kinnevik-sfären är inget man går emot”. Avsnitt 82 handlar om besvikelsen när man får brödsmulor i nya noteringar och om vilka aktier som är hetast i den hetaste branschen. John dissar Scandi Standard och han har nyligen köpt in aktier för 2 miljoner kronor i sin tradingportfölj som han berättar om. Vidare får du tipset att hålla ett öga på SEB:s rekar i Kinnevik-sfären som nästan alltid träffar rätt. Dessutom får du höra senaste skvallret och spaningar från John.

Återköp av egna aktier i USA – Företagen får inte köpa tillbaka sina egna aktier längre. En av de större nettoköparna av aktier i USA har varit just företagen själva. Håll ett öga på USA-börsen och vad som händer när de nu har slutat återköpa egna aktier säger Johan Isaksson.

Pär Boman, Handelsbanken – Avstår erbjudandet om att i två år få behålla sin vd-lön på 11 miljoner kronor. Att tacka nej till 22 miljoner kronor bygger goodwill som är bra att ha i tuffare tider säger John Skogman.

Avanza, Superbolånet – Nu kan SEB också ge låga bolån på ca 1%, men Avanza Bank har sedan länge gjort det som är bra för kunden. Avanza-aktien värderas till höga P/E-tal för att de alltid ligger steget före säger John.

Aktierelaterade nyheter

IPO och tilldelning av aktier – Många småsparare blir besvikna för att de bara får brödsmulor i tilldelningen för de aktier man har tecknat sig i. Småspararna får alltid den sämsta tilldelningen och företagen utnyttjar småsparna för aktieägarspridning. Många småsparare tecknar sig för mer än de egentligen vill ha, det som är viktigt då är att komma ihåg att du faktiskt kan få vad du tecknar för och sjunker aktien vid noteringen så sitter du illa till, vill Johan varna lite för. Risken ökar ju längre ner i börslistorna du kommer och fördelen med större börsnoteringar är att det finns stödköp under första dagarna så risken är mindre säger John. ”Risk/Reward är inte skruvat åt småspararens håll”, säger Johan.

Hetaste aktierna just nu – Peter Lynch, amerikansk investerare, har sagt att han är mest rädd för de hetaste aktierna i den hetaste branschen. Heta aktier just nu är Apple, Facebook, Google och Amazon som alla är i tech-branschen. Kommer de finnas kvar i framtiden? Värt att tänka på säger Johan.

Dr.Doom och svarta svanar – En svart svan är en oväntad händelse som kan få världens marknader att haverera enligt Dr.Doom. Är amerikanska dollarvalutan en svart svan? En frågeställning som kan vara bra att ha med sig, säger Johan.

Biotech är hett i USA, Danmark och nu Sverige – Aktierna Karo Bio (KARO) och Diamyd Medical (DMYD B) har rusat i kurs. Diamyd är inget kvalitetsbolag och man bör vara försiktig med biotech, tycker Johan.

Net Entertainment – Nytt insiderköp från Mikael Gottschlich som är Styrelseledamot i Net Entertainment. Han köpte 80 000 aktier, vilket motsvarar ca 22 miljoner i rena kronor. ”Han verkar tro på bolaget, minst sagt kan man säga” säger Johan.

Evolution Gaming – Lite av en flopp, trots 10% upp på första handelsdagen, med tanke på den groteska överteckningen säger John. Johan instämmer och säger att man kanske trodde Evolution Gaming-aktien skulle leta sig upp till 100-lappen ganska snart.

Hennes & Mauritz – Kom med rapport som var bra och HM var öppna med att det kommer bli tuffare med dollarn. Försäljningen var inte i linje med vad analytikerna trodde säger Johan. H&M känns hyffsat prisvärd då mycket annat är dyrt nu säger Johan.

Scandi Standard – Har kommit blåsvärder på grund av fågelinfluensan.”Det här är ju ett bolag som ska vara billigt och det är billigt” säger John. Helt plötsligt kan det nämligen komma ett virus som slår ut hela fågelfarmar och årsvinster kommer försvinna i engångskostnader så Scandi Standard ska man aldrig handla upp för högt tycker John Skogman.

John har köpt in aktier för 2 miljoner i tradingportföljen. Aktierna han köpte var Addnode, Akelius, Axis, East Capital, Eniro, Evolution Gaming, Firefly, H&M, Saniona, Transcom, Wise, Xact Bear och K2A. John frågar Johan om han är imponerad? ”Inte överdrivet” säger Johan. John kontrar med att det är bra att sprida riskerna.

AvanzaMannen på Twitter – Nästa vecka kommer en intervju med AvanzaMannen, en känd trader i Sverige. Börspodden laddar inför intervjun.

Rykten på stan som John fångat upp:

  • MIPIM fastighetsmässa har varit i Cannes – Vissa fastighetsbolag har enligt ryktet hyrt yacht-båtar och festat loss. Lite spännande med tanke på att fastighetsbolag ploppar upp överallt säger John.
  • ÅF har haft tårtkalas på grund av att man har haft sin bästa månad någonsin i februari.
  • Skistar ska ha en fet bjudning i Hemsedal, fullsmockat med finanstekare som ska dit säger John.

Spaning med John – SEB:s rekar i Kinnevik-bolagen

SEB:s rekar i Kinnevik-sfären är helt fantastiska säger John. För något år sedan höjde SEB Metro-aktien till köp och det var två dagar innan ett uppköp. Och nu senast höjde SEB upp riktkursen för Transcom ordentligt, två dar senare är Altor inne och köper massa aktier och Transcom-aktien sticker upp ytterligare 10-20%. ”Nästa gång SEB höjer något inom Kinnevik-sfären så ska man nog inte gå emot det om man säger så”, säger John Skogman.

Aktie rekommendationer

Mycket intressant tycker jag själv, därför jag kommer ihåg att för några år sedan var SEB var på besök hos CDON Group (numera Qliro Group efter namnbyte) dotterbolag Nelly.se och efter besöket höjde man riktkursen för CDON-aktien rejält och därefter lyfte aktien från ca 20 kr till 50 kr om jag minns rätt. Så jag instämmer i Johns spaning på SEB-rekar.

För hela listan över alla aktier som John och Johan pratar om hittar du på Avanza här.

Sprid gärna dessa inlägg genom att Gilla och Retweeta nedan då responsen på dessa sammanfattningar är ganska dålig.

Min grundtanke var att, eftersom jag själv lyssnar på varje avnsitt av Börspodden, att anteckna varje avsnitt och lägga upp här så alla kan gå tillbaka till anteckningarna efter att ha lyssnat på ett Börspodden-avsnitt. Om det fanns ett stort intresse så skulle jag fortsätta skriva men som det ser ut nu så är efterfrågan/antalet som är intresserade av anteckningarna för dåligt. Jag får göra en utvärdering om intresset är tillräckligt stort efter det här inlägget så får vi se hur det blir nästa vecka.

Lämna en kommentar