Volatil börs inför amerikanskt val

USA-valet och aktier

OMXS30 är i princip oförändrat under oktober och precis som för september så var börsen volatil.

Valet i USA skapar osäkerhet

Fokus har förflyttats från Brexit till det amerikanska presidentvalet. Rädslan för att Donald Trump blir president har fått aktiepriserna att smyga sig nedåt.

Hela läkemdelsbranschen har fått sig en törn av marknaden då många minns Hillary Clintons tidigare korståg mot prissättningen i branschen. En eventuellt hårdare konkurrens och prispress fick ledningen i Novo Nordisk att vinstvarna och justera ned sin tillväxttakt från 10% till 5%. Jag har börjat köpa in aktier i bolaget och har analyserat Novo Nordisk här.

Bankerna har studsat upp igen och så här i efterhand var det bra timing att fylla på i Nordea på 68 kr under juni månad. Jag har sålt av den post jag köpte eftersom totala innehavet blev väl stort i förhållande till resten av portföljen. Det blev en vinst på 30% vilket inte är dåligt på så här kort tid. Vinstpengarna kommer antagligen allokeras om till Novo Nordisk om aktien fortsätter att falla.

Sålt lite Nordea aktier

Svenska kronan har försvagats vilket är bra för landets verkstadsbolag. AlfaLaval har det tufft och förväntas minska sin omsättning kommande år. Den höga skuldsättningen är olycklig och jag räknar med att bolaget amorterar ner den så fort som möjligt.

Ericsson var månadens stora förlorare med en kursnedgång på närmare 30%. Börje Ekholm blir VD för bolaget och för aktieägarnas skull får vi hoppas att han börjar avyttra olönsamma delar och skär i kostnader.

Har du köpt aktier under oktober?

1 svar på ”Volatil börs inför amerikanskt val”

Kommentarer är stängda.